Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Øjne

Øjenallergi

Øjenallergi viser sig ofte ved kløe, røde øjne og vandigt sekret. Ofte er næsen også stoppet og løber i vand. Øjenallergi rammer mange.

Opdateret: 20. Februar 2019

Hvad er øjenallergi (høfeber)?

Allergi er ikke én enkelt sygdom, men en række forskellige måder at reagere på. Allergi viser sig oftest på huden, i næse og øjne, i lunger og i mave. [Øjenallergi] viser sig ofte ved kløe, røde øjne og vandigt sekret.

Øjensymptomerne opstår oftest samtidig med næse-symptomer og kaldes for høfeber. Allergien optræder typisk som følge at udsættelse af blandt andet birkepollen, græspollen, bynkepollen og skæl fra husdyr.

Almindeligvis begynder generne ved øjenallergi i barn- og ungdommen og kan holde sig uændret i de efterfølgende årtier. Antallet af personer med øjenallergi i den vestlige verden er steget væsentligt i de senere år. Det antages, at 25 procent af befolkningen lider af høfeber.

Hvad er årsagen til øjenallergi?

Allergi skyldes ofte en kombination af miljøfaktorer og arvelige forhold.

Når allergenet (pollen, husstøvmider, hud/skæl fra pelsdyr med mere) rammer øjets overflade, opfatter immunforsvaret det som noget fremmed for kroppen og sætter sine forsvarsmekanismer i gang. Der sker en overreaktion i immunsystemet i kroppen over for ellers normalt uskadelige stoffer. Ved overfølsomhedsreaktionen vil de mikroskopiske allergifremkaldende stoffer provokere kroppen til at producere modgifte (IgE - antistoffer), og det sygdomsfremkaldende histamin som giver kløende, røde øjne.

Hvad er symptomerne på øjenallergi?

Symptomer på øjenallergi er øjenkløe samt røde, rindende øjne. Ofte er næsen også stoppet og løber i vand. Hos midaldrende og ældre mildnes symptomerne ofte. Symptomerne kan altså ændre sig hos den enkelte i løbet af alderen - både til det værre og det bedre.

Hvilke typer af øjenallergi findes der?

Der findes flere typer øjenallergi. De hyppigste øjenallergier er sæson- og helårs øjenallergi, også kaldet høfeber, som sammen antages at udgøre mere end 95 procent af alle typer øjenallergi. Disse er ikke synstruende og kan inddeles i ikke konstant eller konstant, mild eller moderat/svær øjenallergi.

Sæson-øjenallergiUdgøres af tre former, som alle skyldes allergi over for pollen.

 • Forårshøfeber: allergi over for træpollen, især birk, i perioden april-maj.
 • Sommerhøfeber: allergi over for de almindelige græsarter i juni-juli.
 • Efterårshøfeber: allergi over for gråbynke i august.

Helårs-øjenallergi

De sidste få procent øjenallergi skyldes kontaktlinseallergi, barnealderens sjældne forårs-øjenallergi og voksenalderens kombinerede eksem og øjenallergi. De to sidstnævnte er de eneste synstruende former for øjenallergi, idet hornhinden kan skades.

Kan der opstå komplikationer ved øjenallergi?

Høfeber er en risikofaktor for astma, og behandling synes at nedsætte risikoen for udvikling af astma.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Når lægen skal finde ud af, om man har øjenallergi, vil man typisk blive udspurgt om følgende:

 • gener i øjne og næse.
 • Specifikke allergisymptomer, for eksempel øjenkløe og nysen.
 • symptomer hos nærmeste familie.
 • boligforhold med kæledyr, luftfugtighed med mere.
 • arbejde.
 • udløsende og forværrende faktorer, for eksempel tobaksrøg, luftforurening, kulde, anstrengelse og infektioner.
 • ledsagesymptomer - det vil sige symptomer til, som opstår som følge af øjenallergien. Det kan for eksempel være træthed og koncentrationsbesvær.
 • døgn- og årstidsvariation. Er allergien værre på bestemte tider af døgnet eller på bestemte årstider?

Lægen foretager ved behov:

 • undersøgelse af øjne/næse, som udviser symptomer på allergi.
 • hudprik- og lappetest (negativ priktest udelukker dog ikke øjenallergi).
 • blodprøver med henblik på måling af immunsystemets modgift, det vil sige specifikke allergi antistoffer (IgE).
 • provokationstest, hvor man udsættes for et allergen ad gangen på øjets overflade, så man kan afdække, hvilket allergen man er overfølsom overfor.
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan behandles øjenallergi?

Vigtigst er det at holde sig væk fra det allergifremkaldende stof. Derudover findes der forskellige øjendråber (antihistaminer), som hæmmer produktion og symptomer fra stoffet histamin. Man kan eventuelt også tage antihistaminer i tabletform. Ofte kan kortvarig behandling med binyrebarkhormon-øjendråber være gavnlige. Gener i næsen kan også behandles med antihistamin og/eller binyrebarkhormon. Ved svære gener kan man overveje at få en allergivaccination.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.