Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Øjne

Grå stær (Katarakt)

Grå stær er, når linsen i øjet er uklar. Det giver uklart syn, og ved svær grå stær kan andre se gennem pupillen, at linsen er grå. Læs mere her.

Opdateret: 16. August 2022

Fakta om grå stær

  • Grå stær er en øjensygdom, der kan føre til synsnedsættelse. Den rammer overvejende ældre mennesker.
  • Grå stær opstår, fordi øjets linse som led i normal aldring bliver uklar og får en grå eller brun farve.
  • Symptomerne på grå stær kan være sløret eller nedsat syn, blændingsgener og ændret opfattelse af farver.
  • Grå stær behandles med en operation, hvor man udskifter den slørede, naturlige linse med en klar og gennemsigtig plastiklinse, så synet igen bliver brugbart.

Hvad er grå stær?

Grå stær er en hyppig årsag til synsnedsættelse hos ældre i Danmark. Hvis øjets linse er uklar, har man grå stær. Ved udtalt grå stær kan andre se gennem pupillen, at linsen er grå. Man kan få grå stær i et øje eller begge øjne samtidigt. Grå stær kan optræde i alle aldre, men langt overvejende hos ældre.

Hvilke symptomer er der på grå stær?

Let grå stær giver ingen symptomer.

Ved tiltagende grå stær opleves sløret syn. Mange bliver også blændet i stærkt sollys, fordi uklarhederne da lyses op.Udtalt grå stær giver stærkt nedsat syn. Synsnedsættelsen er især mærkbar om natten. Hos mange bliver opfattelsen af farver ændret. Grå stær bliver gradvist værre, men er typisk flere år om at udvikle sig.

Mange af disse symptomer kan også ses ved andre øjensygdomme. Får man nedsat syn, skal man derfor gå til øjenlæge. Mange kommer også til øjenlægen efter et besøg hos en optiker. Kan en optiker ikke give dig normalt syn ved hjælp af briller, vil optikeren altid anbefale dig at gå til øjenlæge.

Hvordan opstår grå stær?

I de fleste organer i kroppen har cellerne en vis levetid. Herefter dør de og erstattes af nye celler. Det er ikke tilfældet med øjets linse. Her lægges nye celler uden på de gamle som skæl i et løg. De ældste celler i centrum af linsen er derfor lige så gamle som personen. Linsen er kun klar og gennemsigtig, hvis disse celler og deres proteinindhold ligger i nøje bestemt mønstre. Med årene kommer der små uregelmæssigheder i de fine mønstre. Linsen bliver herved tiltagende uklar og får en grå eller brun farve.

Uklarhederne kan både ligge jævnt eller ujævnt fordelt. Den almindelige aldersbetingede grå stær kan derfor opfattes som kroppens naturlige forfald på linje med grå hår og rynker.

De mest almindelige årsager til grå stær i Danmark

Den mest almindelige årsag til grå stær i Danmark er alder. Risikoen for grå stær øges ved rygning – så her er endnu en god grund til at undgå rygning.

Grå stær kan fremskyndes af en række sygdomme. De vigtigste er:

Hertil kommer en lang række sjældne årsager. Grå stær kan også være medfødt.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Øjenlægen foretager en synsprøve for at vurdere, hvor udtalte forandringerne er. Derefter kigger øjenlægen på øjet med stor forstørrelse ved hjælp af et specielt mikroskop. Øjenlægen vurderer graden og arten af grå stær.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvornår skal man opereres for grå stær?

Der kan optræde komplikationer til alle slags operationer - også en grå stær operation. Man skal derfor ikke lade sig operere, før det er nødvendigt. Man skal overveje operation, når man får problemer med sit syn i det daglige. Det kan for eksempel være i trafikken, ved læsning eller tv. Hvis øjenlægen finder grå stær, vil øjenlægen diskutere med dig, om operation vil være en fornuftig idé.

Hvordan behandler man grå stær?

Den eneste anerkendte behandling af grå stær er operation. Ved operationen fjernes den naturlige linse og erstattes af en plastiklinse.

Operation for grå stær

Operationen foregår i lokalbedøvelse og er smertefri. Den tager 15-20 minutter.

  • Ved operationen laves et lille hul i øjet.
  • Den naturlige linse knuses med ultralyd og suges ud i småstykker.
  • Der lægges en ny plastik linse ind i øjet.
  • Den naturlige linse ligger i en kapsel. Kapslen efterlades i øjet og udnyttes til at holde plastiklinsen på plads.
  • Såret i øjet er så lille, at øjenlægen sjældent behøver at sy.
  • Man kan tage hjem umiddelbart efter operationen.

Illustration af operation for grå stær

Operation for grå stær

Billede: IStock.com

Et par uger efter operationen kan man få målt ud til nye briller. Nogle kan nøjes med læsebriller. Ved behandling opnås ofte fuldstændigt normalt syn. Det er dog ikke altid tilfældet, hvis man samtidigt har andre øjensygdomme som for eksempel aldersbetingede nethindeforandringer (”forkalkningspletter”).

Efter alle former for kirurgi inde i øjet kan ses regnbuehindebetændelse. For at undgå dette får man øjendråber med binyrebarkhormon eller af typen NSAID. Øjendråberne skal bruges i to til tre uger.

Efter en ukompliceret operation må man genoptage sin vanlige fysiske aktivitet efter et par dage bortset fra hård sport og badning i svømmehal. Det er ikke sikkert, at du må køre bil efter operationen, før du har fået nye briller. Spørg øjenlægen.

Læs mere: Operation for grå stær

Komplikationer til operation for grå stær

Komplikationer til grå stær-operation er heldigvis sjældne og ofte forbigående. I meget sjældne tilfælde kan komplikationer give blivende forværring af synet eller helt tab af synet på øjet. Efter en operation for grå stær, kan der hos nogle komme uklarheder i den bagerste del af linsekapslen. Dette kaldes efterstær og behandles med laser.

Valg af plastiklinse

Som standard vil man i det offentlige sundhedssystem få lagt en plastiklinse ind med én optisk styrke. Kirurgen sigter efter, at man kan læse eller se langt uden briller; men ikke begge dele. Det er dog ikke altid dette kan opnås, hvis man for eksempel har bygningsfejl. Disse skal efterfølgende korrigeres med briller.

Der findes plastiklinser, der har flere styrker – således at man kan se både på afstand og læse uden brille. Sådanne linser egner sig dog ikke til alle øjne, ligesom de heller ikke er egnede til alle typer erhverv og fritidsinteresser. Disse linser betales ikke af det offentlige. Hvis man er interesseret i sådan en løsning, skal man derfor kontakte en privat øjenklinik.

Er grå stær farligt?

Hvis grå stær ikke behandles, forværres den, og synet vil aftage gradvist for til sidst helt at forsvinde. Ubehandlet kan grå stær ende i grøn stær. Dette ses meget sjældent i Danmark, da personer med grå stær typisk har henvendt sig til øjenlæge og er blevet opereret længe inden, den grå stær er blevet så alvorlig.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.