Annonce

Optagelse af hjerterytmen med Holter-apparat (Holter-monitorering)

Hvad er Holter-monitorering?

Holter-monitorering er en undersøgelse, man bruger for at undersøge hjertet. Med Holter-monitorering kan man, ligesom med en EKG-maskine, måle og optage hjertets elektriske impulser og rytme.

Lægerne på et sygehus kan udstyre en patient med en Holter-apparat, hvis de ønsker at få et længerevarende billede af, hvordan hjertet fungerer for eksempel efter en indlæggelse på en skadestue.

Hvem får et Holter-apparat?

Man kan blive udstyret med et Holter-apparat, hvis lægerne på sygehuset ikke kan måle en rytmeforstyrrelse, der passer med de symptomer, patienten fortæller om. I stedet for at blive på sygehuset til symptomerne optræder igen, kan man så blive sendt hjem med et Holter-apparat, der kan optage hjertets rytme, og vise hvad der sker med hjerterytmen, næste gang symptomerne optræder.

Målinger med et Holter-apparat kan bruges, hvis man vil undersøge, om en patient for eksempel lider af hjerteflimmer (atrieflimmer), ekstrasystoler (ekstra hjerteslag), POTS og flere andre typer sygdomme, som ikke altid kan opdages på sygehuset.

Hvordan foregår en Holter-monitorering

Man vil blive udstyret med det lille Holter-apparat, som man skal bære med sig, så længe undersøgelsen skal foregå. Man vil få påsat et antal elektroder (antallet kan afhænge af sygehuset, og hvad lægerne ønsker at undersøge) på huden, som er forbundet til maskinen via ledninger. Man skal så bære apparatet på sig, så længe som lægerne ønsker at overvåge hjertets rytme og aktivitet. Det kan være fra minimum 24 timer til flere uger. Selve undersøgelsen er ganske ufarlig og gør ikke ondt, og de fleste bemærker ikke, at de har apparatet siddende på sig.

Sidst opdateret: 07.10.2016

Annonce