Dialyse

Hvad er dialyse?

Dialyse er en metode, der gør det muligt at erstatte nyrernes funktion ved kunstigt at rense kroppen. Dialyse anvendes ved både akut og kronisk nyresvigt. Ved dialyse fjerner man affaldsstoffer fra kroppen og regulerer kroppens salt-, syre- og væskebalance.

Der findes to hovedtyper af dialyse: hæmodialyse og peritonealdialyse:

Hæmodialyse

Hæmodialyse indebærer, at blodet bliver renset ved at lade det passere gennem et filter i en dialysemaskine. Hæmodialyse kræver adgang til en blodåre, så dialysemaskinen kan pumpe fra blodbanen gennem filteret og tilbage til kroppen efter rensning. Hæmodialyse kan blive udført hjemme eller på en klinik, typisk i tilslutning til et sygehus. En hæmodialyse tager almindeligvis 3-4 timer og gentages typisk 2 til 4 gange om ugen. Patienter, der gennemfører hæmodialyse i hjemmet, vil ofte vælge at gennemføre længere og hyppigere hæmodialyser.

Peritonealdialyse

Peritonealdialyse indbærer, at blodet bliver renset gennem bughulen. I princippet fungerer bughinden som en slags filter, idet affaldsstofferne passerer fra et blodkar i bughindens væg til en dialysevæske, som bliver indsprøjtet i bughulen gennem et kateter. Kateret bliver lagt forinden, så det ligger permanent og vokser fast i underhuden. Peritonealdialyse bliver almindeligvis gennemført derhjemme, enten ved manuelt at fylde og tømme bughulen for væske eller ved hjælp af en maskine, der fylder og tømmer bughulen flere gange i løbet af natten.

Se flere ordforklaringer der relaterer til cystenyrer

Sidst opdateret: 09.03.2016