Annonce

Mikrobiom

Hvad er et mikrobiom?

Et mikrobiom er betegnelsen for den sammensætning af mikroorganismer, som for eksempel bakterier, som kan findes i eller på en anden organisme. For et menneske, vil det altså være alle de (primært) bakterier, som naturligt findes i og på kroppen.

Hvor findes mit mikrobiom?

Idet mikrobiomet betegner alle de mikroorganismer, som findes på og i kroppen, kan de i princippet eksistere alle steder. Der er både tale om de godartede bakterier, som hjælper kroppen, men også om eksempelvis den virusinfektion, som har givet dig forkølelse. Oftest, når vi refererer til et mikrobiom, taler vi dog om de bakterier, som gavner vores organisme. Disse inkluderer blandt andet de bakterier, som lever i tarmen og producerer vigtige vitaminer og andre stoffer, eller dem som vedligeholder pH-værdien i skeden. Der findes også mange bakterier, som ikke nødvendigvis hjælper kroppen, men som heller ikke gør os syge. Eksempelvis er cirka en fjerdedel af befolkningen koloniseret med staphylokokker (en bakterietype) i svælget.

Hvad er mikrobiomets formål?

Som nævnt ovenfor indeholder dit mikrobiom både de godartede og de ondartede mikroorganismer, og kan derfor både gøre skade og gavn. De seneste år er der kommet yderligere fokus på tarmfloraens betydning for vores velbefindende, og det tyder på, at netop denne har en langt større indflydelse på vores helbred end tidligere antaget.

LÆS MERE OM BAKTERIER OG TARM:

Sidst opdateret: 18.02.2022

Annonce