Annonce

Østrogen

Hvad er østrogen?

Østrogen er et af de hormoner, kroppen producerer. Østrogen kaldes for det kvindelige kønshormon, fordi kvinder har de højeste niveauer af østrogen. Et andet vigtigt kønshormon er testosteron, der kaldes for det mandlige kønshormon, fordi mænd har de højeste niveauer af det. Begge hormoner findes dog både hos kvinder og mænd.

Hvilken funktion har østrogen?

Østrogen bliver dannet i æggestokkene og har mange funktioner i kroppen gennem hele livet. Under pigers pubertet er det vigtigt for at udvikle bryster, ydre kønsorganer, kønsbehåring mm. Derudover er østrogen involveret i kvinders menstruationscyklus og i forbindelse med graviditet og fødsel. Når kvinder går i overgangsalderen, falder deres produktion af østrogen. Det kan give en række ubehagelige bivirkninger, og derfor vælger nogle i samarbejde med deres læge at blive behandlet med hormoner.

Hvad er et normalt østrogen-indhold?

Østrogenniveauet måles for eksempel i enheden nanomol pr. liter (nmol/l). Det normale østrogenniveau i kroppen ændrer sig gennem livet, både for mænd og kvinder. Niveauet er ret stabilt frem til puberteten.

Frem til 10-års alderen er det hos drenge <0,08 nmol/L og hos piger <0,10 nmol.

Under puberteten stiger niveauet for både drenge og piger, dog mest hos piger.

Efter puberteten ligger niveauet hos mænd igen stabilt på <0,20 nmol/L. Hos kvinder er der stor variation i niveauet i forbindelse med deres cyklus, hvor niveauet er højest lige op til og under ægløsningen. Denne svingning i hormonproduktion fortsætter hos kvinder frem til deres overgangsalder, hvor produktionen falder til et stabilt niveau på <0,24 nmol/L.

Læs mere om HORMONER

Sidst opdateret: 10.05.2022

Annonce