Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vanddrivende medicin

Vanddrivende medicin får dig til at tisse mere, end du vil gøre, hvis du ikke tager medicinen. Den vanddrivende medicin virker ved, at nyrerne udskiller mere salt end normalt. Salt trækker vand med sig, og derved vil man opleve at skulle tisse hyppigere.

Opdateret: 10. Maj 2022

Hvad er vanddrivende medicin?

Vanddrivende medicin får dig til at tisse mere. Idet der udskilles mere vand med urinen, får kroppen et lavere blodvolumen og i sidste ende et lavere blodtryk.

Hvordan virker vanddrivende medicin?

Nyrerne har mange funktioner. En af dem er at producere urin. Dette sker ved at filtrere blodet, der løber igennem nyrerne og tilbageholde affaldsstoffer, som udskilles med vand og elektrolytter i urinen. Det er en kompliceret proces, som påvirkes af mange forskellige faktorer, da mængden af vand og elektrolytter skal holdes nogenlunde konstant, på trods af indtag og udskillelse af fødevarer, væske og medicin.

Den vanddrivende medicin virker ved, at nyrerne udskiller mere salt end normalt. Salt trækker vand med sig, og derved vil man opleve at skulle tisse hyppigere.

Der findes forskellige slags vanddrivende medicin, der virker på hver deres måde og forskellige steder i nyrerne. Nogle er meget kraftige, og man skal derfor hyppigt på toilettet i de første timer, efter man har indtaget medicinen, mens andre er mindre kraftige. Fælles for dem er, at man tisser mere, end man ville gøre under normale omstændigheder.

Hvem skal have vanddrivende medicin?

Vanddrivende medicin kan med fordel gives ved forskellige sygdomme og symptomer. Typisk er vanddrivende medicin meget effektivt, når vand ophobes i kroppen, eksempelvis ved:

Hvad er bivirkningerne til vanddrivende medicin?

Bivirkningerne til vanddrivende medicin knytter sig til måden, medicinen virker på. En hyppig bivirkning er, at ens saltbalance (ofte kalium) kommer i ubalance. Hvis man har kaliummangel kan man opleve en række symptomer, for eksempel:

  • Hovedpine

  • Appetitløshed

  • Kvalme

  • Træthed

  • Svimmelhed

  • Mundtørhed

Symptomerne på kaliummangel kan ofte afhjælpes ved, at ens læge sørger for, at man får en kaliumpille sammen med den vanddrivende medicin.Der findes også typer af vanddrivende medicin, som er "kaliumbesparende" og dermed ikke udskiller så meget kalium.

Det er en god idé at få taget blodprøver, der kan vise, hvordan ens saltbalance ser ud – både når man starter med at få vanddrivende medicin og løbende, mens man er i behandling.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons