Hvad er næsespray?
En næsespray er en lille beholder, der indeholder en blanding af væske og medicin, som udskilles i sprayform. Næsespray bruges ofte ved forstoppet næse, for eksempel hvis du lider af allergi, eller hvis du er forkølet.
Hvordan virker næsespray?
Næsespray virker ved, at medicinen i beholderen forstøves og sprøjtes op i næsen. Her virker medicinen på næseslimhinderne, der typisk vil være hævede, hvis man er forkølet eller har allergi. Det er denne hævelse af slimhinderne, der føles som om, at "næsen er stoppet", og at man har svært ved at trække vejret gennem den.
Det er forskelligt, hvilken medicin en næsespray indeholder og dermed også forskelligt, hvordan den virker. Nogle næsesprays indeholder medicin, der virker næsten øjeblikkeligt, mens andre typer næsespray indeholder medicin, der virker forebyggende. Det betyder, at hvis medicinen tages korrekt, vil den sørge for, at du ikke får symptomer på "stoppet næse" igen.
Hvordan skaffer man næsespray?
Man kan købe nogle typer næsespray i håndkøb. Det vil sige, at du kan gå på apoteket eller i supermarkedet og købe en næsespray uden at have været forbi din læge først. Andre næsesprays skal din læge udskrive til dig, og dem kan du kun købe på recept på et apotek. Det er medicinen i næsesprayen, der afgør, hvorvidt du kan købe næsesprayen i håndkøb, eller din læge skal udskrive den til dig på recept.
Som med al slags medicin er det vigtigt, at du husker at læse indlægssedlen, før du tager sprayen i brug, uanset om det er din læge, der har udskrevet næsesprayen til dig, eller du selv har købt den i håndkøb. Husk derudover, at næsesprayen er personlig. Du bør ikke dele den med andre, da der vil være risiko for, at I smitter hinanden.
Hvor lang tid må man bruge næsespray?
Næsesprayen bør kun benyttes i kort tid, da den ved jævnlig brug faktisk vil forværre dine symptomer og få din næse til at stoppe til. Man vil altså opnå den modsatte effekt, end den man ønskede. Det er derfor vigtigt, at du kun benytter dig af sprayen i den periode, der står i indlægssedlen.
Læs mere: Sådan bruger du næsespray korrekt