Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hvorfor er motion vigtigt for dig?


Opdateret: 8. November 2010

Løb og gang var i tidernes morgen nødvendig for at sikre artens overlevelse, mens leg og idræt kom til senere. Siden har vi i større eller mindre grad været udsat for fysisk hårdt arbejde med landbrug, fiskeri og håndværk, så motion har faktisk altid været en naturlig del af menneskets levevis.

Nutidens passivitet og madvarer

I dag er vi ikke længere på samme måde underlagt fysisk udfoldelse. Vores arbejde er i stigende grad blevet mere og mere stillesiddende og automatiseret. Mange af os sætter os ud i bilen, kører til arbejde, sætter os foran pc'en og kører hjem igen, smider os foran fjernsynet, og styrter udmattede omkuld efter de sene TV-nyheder. Vi er simpelthen fysisk passive det meste af dagen.

Samtidig er udbuddet af madvarer blevet større og billigere, og tilgangen til samme lettere. Resultatet er overvægt og livsstilssygdomme, såsom sukkersyge, forhøjet blodtryk, overvægt og åreforkalkning.

Hvad kan og bør vi gøre?

For de fleste af os er der med andre ord overskud på kaloriekontoen og underskud på motionskontoen. Men dette er der råd for, da vi med simple ændringer kan ændre denne kedelige udvikle:

Rør dig hver dag:

Det gælder om at integrere motion i hverdagen på lige fod med andre daglige forteelser såsom indkøb, tøjvask og toiletbesøg.

  • Tag din cykel på arbejde eller gå!

  • Tag trappen i stedet for elevatoren.

  • Stå af bussen et par stop før din destination og gå resten af vejen.

  • Tag familien med ud og gå aften-, morgen-, eftermiddags-, weekend-tur.

  • Gå længere ture med hunden.

  • Men først og fremmest, kom op af stolen og bevæg dig!

    Gør det, du har lyst til

Det er lysten, der driver værket. Det kan godt være, at naboen elsker at løbetræne, men får du sidestik blot ved tanken om at skulle jogge ned til hjørnet og hjem igen, er det ikke motionsformen for dig. Elsker du derimod boldspil, så find ud af, hvor man kan spille badminton, fodbold, volley osv. Igen, kom ud af huset og i gang!

To er bedre end en

Det er sjovere, når man er to eller flere, så find en træningspartner, der deler dine interesser. Det er sværere at droppe træningen, når man ved, at makkeren står og venter.

Gør dig smart

Sørg for at have udstyret i orden. Ikke for at blære dig overfor naboen, men fordi det er vigtigt, at du har noget tøj og nogle sko, du føler dig tilpas i. Desuden er korrekt fodtøj vigtigt for at forebygge skader.

Sved igennem

Få sved på panden! Det er langt mere effektivt at træne "hårdt" dvs. med sved på panden 2 x 30 min. fremfor 60 min. i "snakke-tempo". Jo højere intensitet, des mere effekt. Dvs. du forbrænder flere kalorier, får en større forbrænding og en større efter-forbrænding.

Start stille og roligt

Hav tålmodighed! En flot krop og en god kondition kommer desværre ikke over natten. Det kræver sved og tålmodighed.

Giv ikke op

Vedholdenhed er vigtigt! Bliv ved, selv om det kan gøre lidt ondt. Resultaterne kommer ikke af sig selv.

Pres dig selv lidt mere hver dag

Progression er vigtigt. Du er nødt til at presse dig selv for at blive bedre, slankere, hurtigere osv.

Du bliver i bedre humør

Du får ikke kun fysiske fordele og forbedringer, når du dyrker motion. Du vil erfare, at du også bliver i bedre humør, får større selvværd og selvtillid i takt med, at konditallet stiger. Du overtager styringen af dig selv. Du gør noget positivt og sundt for DIG. Vær stolt af det og bliv ved med det.

Du styrker dit immunforsvar

Du vil erfare, at du ikke længere er så modtagelig for almindelige sygdomme, såsom forkølelser og influenza.

Et valg for livet

Husk på, at en sund og aktiv livsstil er et valg for livet og ikke kun for de næste 14 dage. Motion, idræt og bevægelse er et vigtigt og grundlæggende træk hos mennesker. Vi ejer ikke vores krop. Vi er vores krop!

Det er aldrig for sent

Alle har gavn af motion, og det er aldrig for sent! Børn, unge, ældre og gamle, alle kan alle blive bedre, lettere, slankere og gladere. Det første skridt er ofte det vanskeligste, men når du først er "oppe af stolen og ude af døren", bliver du aldrig den samme igen.

Du bliver afhængig

Du vil erfare, at du bliver "afhængig" af motionen. Ved fysisk udfoldelse udskiller kroppen nemlig morfinlignende stoffer, der dels er smertelindrende, dels kan give en fornemmelse af opstemthed, det såkaldte "runners high". Når du først er inde i rytmen med at træne, fatter du derfor ikke, hvordan du kunne leve uden.

Ikke flere undskyldninger

Så kom afsted!


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.