Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kønssygdomme

Opgør med myte kan redde liv

Danske kvinder tror, det er for sent at forebygge livmoderhalskræft

Opdateret: 6. Maj 2011

400 kvinder får hvert år konstateret livmoderhalskræft, og 175 dør af sygdommen. Alligevel undlader halvdelen af de danske kvinder at få en HPV-vaccine, fordi de fejlagtigt tror, det er for sent, når de allerede er seksuelt aktive. Det viser en ny undersøgelse fra Netdoktor.

Danmark har en af de højeste forekomster af livmoderhalskræft i EU. Samtidig er vi et af de lande i EU, hvor flest kvinder dør af sygdommen.

En HPV-vaccine kan forebygge langt de fleste tilfælde af livmoderhalskræft. Alligevel er kun 1 ud af 7 danske kvinder vaccineret, og halvdelen undlader at få vaccinen, fordi de tror, det er for sent, når de allerede er seksuelt aktive. Det viser en ny omfattende undersøgelse blandt 1.363 danske kvinder i alderen 16-45 år foretaget af Netdoktor som led i oplysningskampagnen HPVkundskab.dk.

Kun 1 ud af 7 er vaccineret

Kun 14 pct. danske kvinder i alderen 16-45 år er vaccineret mod HPV. Det gælder for 28 pct. af de 16-25-årige, mens det samme er tilfældet for 6 pct. af de 26-45-årige kvinder.

”Kvinder kan reducere risikoen for livmoderhalskræft, hvis de får en HPV-vaccine – også selvom de allerede er seksuelt aktive. Vi anbefaler derfor, at alle kvinder under 25 år vaccineres mod HPV. Men også 26-45-årige kvinder bør overveje det, hvis de fx er single, i et nyt forhold eller tidligere har haft HPV, for mange i den aldersgruppe kan også beskyttes mod celleforandringer,” siger Kim Toftager-Larsen, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik og overlæge på Hillerød Hospital.

Halvdelen tror, det er for sent

Netdoktors undersøgelse viser, at 51 pct. af de ikke-vaccinerede kvinder fejlagtigt tror, at de ikke har gavn af vaccinen, fordi de allerede er seksuelt aktive.

Ifølge Netdoktors direktør Rikke Esbjerg er det helt afgørende at få aflivet den myte.

”Det er ærgerligt, at så mange kvinder tror, det er for sent at forebygge livmoderhalskræft med en simpel vaccine. Specialisternes udmelding er, at alle kvinder til og med 25 år skal vaccineres, og de ældre skal overveje det. Jeg tror, at vi kan redde liv ved at oplyse seksuelt aktive kvinder om, at det ikke er for sent at få en vaccine mod HPV,” siger Rikke Esbjerg, der er læge og direktør for Netdoktor.

29 pct. vil nu vaccineres

Ifølge Netdoktors undersøgelse vil 29 pct. af de ikke-vaccinerede kvinder få en HPV-vaccine, fordi de nu er informerede om, at vaccinen også er relevant for dem. Og yderligere 66 pct. vil tale med lægen om at få en vaccine.

”Hvis jeg havde vidst, at det ikke var for sent at blive vaccineret, havde jeg fået en HPV-vaccine for længst. Så kunne jeg både have undgået livmoderhalskræft og al den utryghed, der fulgte med sygdommen,” siger Line på 29 år fra København. Hun har deltaget i Netdoktors undersøgelse og selv haft livmoderhalskræft.

Test din viden om HPV

www.HPVkundskab.dk kan alle danskere teste deres viden og tilmelde sig et gratis e-læringsforløb om HPV.

Vaccination mod HPV - efter seksuel debut

Undersøgelse for livmoderhalskræft

HPV og kønsvorter

Se oversigten over alle artikler om HPV og livmoderhalskræft


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons