Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | ADHD

ADHD og Tourettes Syndrom i voksenalderen

Overlap mellem Tourettes syndrom og ADHD er ganske stor. Det er dog usikkert, hvor mange voksne ADHD-patienter, der også har Tourettes syndrom.

Opdateret: 26. Januar 2021

ADHD og Tourettes syndrom

Tourettes syndrom kan optræde sammen med ADHD.

Hvad er Tourettes syndrom?

Tourettes syndrom er defineret som ufrivillige, motoriske bevægelser (tics) og ufrivillige lyde.

Hvornår starter Tourettes syndrom?

Tourettes syndrom starter oftest i 8-10-års alderen. Hos nogle med Tourettes syndrom fortsætter tilstanden op i voksenalderen.

Hvor udbredt er Tourettes syndrom sammen med ADHD?

Overlap mellem Tourettes syndrom og ADHD er ganske stor. Det er dog usikkert, hvor mange voksne ADHD-patienter, der også har Tourettes syndrom.

Hvordan påvirkes Tourettes symptomerne af ADHD?

Tourettes syndrom kan være behandlingskrævende, hvor symptomerne er stærkt generende, eventuelt helt invaliderende for patienten. Symptomerne har tendens til at blive værre under stress, og det at have (eventuelt en ubehandlet) ADHD kan udgøre en voldsom stressfaktor.

Hvordan behandles Tourettes syndrom?

Den typiske behandling af Tourettes syndrom er enten i form af en bestemt form for kognitiv adfærdsterapi, som kaldes 'habit reversal training' (hvor man prøver at øge kontrollen over de ufrivillige bevægelser) og/eller behandling med medicin. Er der brug for behandling med medicin (i form af en lille dosis antipsykotika), kan denne behandling kombineres med medicin som sædvanligvis gives mod ADHD.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.