Kære Netdoktor
Min datter har fået en depression. Hun får dagligt 10 mg Seroplex, samt Tolmin (dosis ukendt). Her efter 5 uger ser der ud til at være en meget lille lysning på vej. Da hun var ung, fik hun RoAccutan mod bumser. For ca. 5 år siden var der en del omtale i medierne af, at RoAccutan kunne give depression. Dengang havde hun ikke depressions-symptomer, og jeg slog det derfor hen. Men nu har jeg ”forsket” lidt i form af søgning efter nyere oplysninger på nettet.
Her får man et klart indtryk af, at der er udbredt enighed om, at den isotretinoin, der er i Roaccutan, kan reducere indholdet af serotonin i hjernen, hvilket igen forbindes med risikoen for at få en depression. Den nyeste og mest videnskabelige artikel, som jeg fandt, bekræfter og uddyber ovennævnte velkendte sammenhæng.
Jeg ved godt, at det er et område, der stadig bliver forsket i, og at der derfor måske ikke er entydige svar på mine spørgsmål, men nu prøver jeg alligevel:
Da vores datter fik RoAccutan, skulle hun jævnligt have taget blodprøver (det burde set i bakspejlet nok have været et faresignal for os, men vi stolede helt på lægen). Hvad har man kigget efter dengang? Kan man måle mængden af serotonin i en blodprøve? Kan isotretinoin have givet en varig påvirkning af kroppens egen evne til at danne serotonin? Således at hun løbende/gradvist har oparbejdet/vedligeholdt et serotonin-underskud, der så ender med at bryde ud i en depression? Hvis ja, kan man medicinsk ”genoprette” denne evne eller ”stimulere” produktionen i stedet for kunstigt at tilføre serotonin? Kan den Roaccutan, hun fik, være årsagen eller en medvirkende årsag til den depression, hun nu har fået? Ikke fordi det ændrer noget, men hvis der her er en ”synder”, kunne det måske hjælpe hende lidt psykisk som en årsags-forklaring.
Med venlig hilsen en spørger