Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Depression

Antidepressiv medicin - hvor længe?

Der er stor risiko for tilbagefald, hvis man holder op med en medicinsk behandling for tidligt. Derfor siger en tommelfingerregel, at man, efter at være blevet rask, bør fortsætte med behandlingen mindst et halvt år mere (andre foretrækker at sige et helt år mere).

Opdateret: 19. Februar 2021

Der er stor risiko for tilbagefald, hvis man holder op med en medicinsk behandling for tidligt. Derfor siger en tommelfingerregel, at man efter at være blevet rask fra sin første depression, bør fortsætte med behandlingen mindst et halvt til et helt år med samme præparat og samme dosis.

Begrundelsen for dette er, at depressioner i gennemsnit varer et halvt år. Det vil sige, at nogle varer få uger, andre varer hele år. Hvis man så viderefører en gavnlig behandling lidt over et halvt år, så beskytter vi det store flertal mod tilbagefald.

Tommelfingerreglen skal dog tilpasses de individuelle tilfælde, hvor hele den deprimerede persons situation må vurderes:

  • Har der tidligere været depressioner?

  • Har de være særligt slemme, med stor risiko for selvmord?

  • Har de været svære at behandle?

  • Har de truet ens sociale liv, job eller ægteskab og lignende?

  • Er et tilbagefald derfor særligt vigtigt at forebygge indenfor det næste års tid eller endnu længere?

Kan man svare ”ja” til et eller flere af disse spørgsmål taler det for at fortsætte med behandlingen længere tid. Selvfølgelig afhængig af de bivirkninger man oplever.

Ønsker man at ophøre med medicinen, er det vigtigt man trapper meget langsomt ned i samråd med en læge.

Læs mere Ophørssymptomer ved antidepressiv medicin

Endelig skal nævnes, at hvis der kommer tilbagefald, er det ikke altid, det hjælper at genoptage medicinen. Det er meget ubehageligt, og vi har ikke en god forklaring på det.

Hvad med bivirkningerne?

De bivirkninger, som personen kan have, taler i nogle tilfælde imod at fortsætte behandlingen. Det kan være generende mundtørhed (der kan give huller i tænderne), nedsat seksuel lyst, der kan belaste ægteskabet eller generende vægtøgning.

Alligevel siger mange deprimerede i behandling: "Jeg skal ikke risikere noget ved at holde op nu!" I så fald støtter jeg dem i den beslutning, da de selv bedst kender bivirkningerne på deres egen krop, og der ikke er konstateret nogen langtidsbivirkninger ved medicinen. Desuden viser nye undersøgelser, at det faktisk kan være skadeligt for hjernen at have en depression. Medicin beskytter mod denne skadevirkning.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.