Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Psykiatri

Münchausen by proxy

Münchausen by proxy er et kontroversielt fænomen, hvor en voksen, som regel moderen, beskriver og i visse tilfælde fremprovokerer symptomer/skader hos sit barn.

Opdateret: 22. Januar 2021

Hvad er Münchausen by proxy

Münchausen by proxy er et kontroversielt fænomen, hvor en voksen, som regel moderen, beskriver og i visse tilfælde fremprovokerer symptomer/skader hos sit barn.

Moderen opnår ved dette en form for psykologisk tilfredsstillelse og opmærksomhed fra omgivelserne, da barnet for eksempel bliver indlagt på en hospitalsafdeling.

De skader/symptomer, moderen påfører barnet, kan være omfattende og i nogle tilfælde livstruende. Eksempler på dette kan være :

  • Blå mærker

  • Brækkede knogler

  • Opdigtning af krampeanfald

  • Forgiftning

Moderen vil henvende sig hos sin læge og på akutmodtagelser med bekymringer, der handler om barnets helbred.

På trods af undersøgelser, der ikke viser tegn på sygdom, vil moderen ofte insistere på, at barnet fejler noget. Dette kan føre til yderligere unødvendige og i visse tilfælde, risikofyldte og smertefulde undersøgelser på barnet.

Studier har vist, at mødre, der udsætter deres børn for ovenstående, ofte har en fortid med selvskade, misbrug af rusmidler, eller de har mistet et barn tidligere. En stor del af mødrene lider også af borderline personlighedsforstyrrelse.

Partneren er altid uvidende om moderens overgreb mod barnet og forstår som regel først, hvad der er foregået, hvis moderen uvidende filmes med kamera i en overgrebssituation eller tages "på fersk gerning" i at gøre barnet fortræd.

Münchausen by proxy er en meget alvorlig tilstand og skal indberettes som børnemishandling.

Underretningspligt

Hvis man som privatperson har viden om, at en mindreårig bliver vanrøgtet eller er udsat for anden form for mishandling, har man pligt til at underrette kommunen.

Kommunen vil da rette henvendelse til politiet med henblik på at få foretaget en eftersøgning samt en eventuel anmeldelse.

Sundhedspersonale, for eksempel læger, har pligt til at kontakte kommunen, hvis de har mistanke om, at en mindreårig bliver udsat for vanrøgt.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons