Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Undgå stress

Læsernes bedste råd mod stress

Netdoktors læsere deler deres mest effektive råd mod stress. Få stress-rådene her.


Opdateret: 8. December 2016


Stress kan ramme os alle, og i Danmark har cirka 430.000 personer symptomer på stress. For nyligt spurgte vi vores kære læsere, om de havde lyst til at dele deres bedste stress-råd med os. Her får du deres mange gode bidrag.

Stress kan komme af mange ting

Stress er ikke en sygdom men derimod det enkelte menneskes naturlige kropslige reaktion på en kortere- eller længerevarende overbelastning. Om belastningen eller stresstilstanden giver helbredsmæssige konsekvenser, afhænger af mange faktorer, der indbyrdes påvirker hinanden.

Ofte taler man om stress som noget arbejdsbetinget, men der kan være mange årsager til, at man føler sig stresset. Der findes dog indtil videre ingen samlet strategi for forebyggelse og behandling af stress i Danmark, og stress anses mere eller mindre for at være et anliggende for den enkelte.

Gode råd mod stress

Vi har derfor spurgt vores mange læsere, hvad der har haft positiv effekt på dem, når de har følt sig stressede, og i denne artikel deler vi et udsnit af de mange gode bidrag. Du kan se alle læsernes gode råd på vores Facebook-side her.

Prioritér din tid og sluk smartphonen

Et råd, der går igen hos mange af vores læsere, er rådet om at prioritere sin tid. Stress kan være drænende og udmattende, så for at få det bedste ud af hverdagen, er det vigtigt, at du mærker efter, hvilke personer og aktiviteter der tilfører energi til dig, og hvilke der dræner dig. Når du har fået en fornemmelse for det, er det dernæst vigtigt at turde at være tro mod dig selv og fravælge det selskab eller de aktiviteter, der koster for meget på din energikonto.

Denne anbefaling kommer blandt andre fra Louise Adelholm: ”Træk stikket helt. Sluk mobilen. Gør det, der gør dig glad indeni, og sortér det fra, der ikke er godt for dig. Uanset konsekvenser. Det hjalp mig", skriver hun på Netdoktors Facebook-side.

Også Kirsten Baggesgård Laursen anbefaler benhård prioritering, hvis man er stressramt og har meget at se til: ”Sæt en halv times daglig gåtur op som den eneste pligt. Alt andet skal være lyststyret. Slip jeg burde .. Husk, at der er lys for enden af tunnelen.”

For vores læser Lene Jensen har stress haft store konsekvenser for hendes arbejdsliv, men den dag i dag har hun efterhånden erfaret, hvad der virker for hende: ” I dag er jeg førtidspensionist, hvilket betyder, at jeg nu endelig har ro til at finde ud af, hvem jeg er. I rigtig mange år før var jeg arbejdsnarkoman, og har haft et par uheldige samlevere, min mor blev også dårlig og havde mange daglige opringninger til mig i flere år, hvor jeg ikke kunne tale hende til ro. Jeg brugte mindfulness til at få ro på mit tankemylder, og så ellers totalt ligegyldige film i fjernsynet, bare for at få min krop til at slappe lidt af. Så har jeg prøvet hypnotisør, og i dag går jeg hos en heil-praktiker. Min omverden kan mærke, at jeg i de sidste to år har flyttet mig, og jeg kan heldigvis også selv mærke, at jeg er ved at få det bedre. Men det kan altså være en lang og sej kamp. Mit råd til at undgå stress er, at man skal lytte til sig selv og aldrig sige ja til at gøre noget, som man inderst inde ikke har lyst til. Er det arbejdet, det er galt med, så søg et nyt. Er man for træt til at deltage i familiefesten, selv om man har sagt ja til at komme, så bliv hjemme og sig det som det er. Respekter dine egne grænser, hvis du ellers kender dem. Pas på jer selv derude."

Brug naturen

Annbritt får fornyet energi og kommer i godt humør ved at starte dagen med en tur i bølgen blå - også i vinterhalvåret. Foto: Annbritt Elena Nielsen, privat

Et andet godt råd, som flere har delt med os, er at søge ud i naturen for at få den hektiske hverdag lidt på afstand:

”Tag høretelefonerne ud af ørerne, lyt til naturens lyde i fred og ro med dig selv, og tag evt. en notesblok og pen med i lommen”, foreslår Pernille Gindrup og fortsætter: ”Det er sundt at give sig tid til at ’gå ind i sig selv’, og det er sundt og forfriskende at få smukke indtryk, motion og frisk luft”.

Naturen giver ligeledes Annbritt Elena Nielsen fornyet energi. Hun fortæller, at det giver hende en perfekt start på dagen at komme en tur ned til stranden, og hun starter gerne dagen med at bade i havet, også i vinterhalvåret: ”Vinterbadning. Frisk luft, dejlig solopgang og blodet ruller så godt i årene efter en dukkert. Jeg er ALTID i godt humør, når vi har startet dagen med et dyp i fjorden”, fortæller hun.

Tal med nogen

Et andet råd fra vores læser Pernille Gindrup, som i øvrigt har professionel erfaring med stress, er, at alle stressramte bør dele deres tanker og følelser med andre: ”Få fat i en helt neutral person. Det kan fx være en erfaren og anbefalet terapeut, coach eller psykolog. Men det kan også være, at din arbejdsplads har tilknyttet en person, som du gratis kan konsultere i sådanne tilfælde, og som måske endda kan henvise dig til gratis psykologhjælp, hvis dette viser sig nødvendigt. Hvis din leder ikke lytter til dig, så kontakt evt. en arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant, som kan lytte og måske komme med fornuftige bud på, hvordan du kommer videre herfra."

Hun anbefaler desuden også, at du som stressramt involverer og betror dig til et eller flere mennesker, som du har nære relationer til: ”Husk også at tale med familien og/eller en nær fortrolig ven. Vend dine tanker med dem, og hør, hvordan de oplever dig, og om de – måske blot for en periode – kan hjælpe dig med at ’tage fra’ på nogle af de opgaver, du ikke selv kan overkomme”.

Lær at koble af

Connie Ellen Overgaard har været så hårdt ramt af stress, at hun blev sygemeldt, fyret og alvorligt depressionsramt. Her deler hun sit bedste råd: ”I det helt lavpraktiske har det været godt at meditere, gå ture og så at se lange, lange monotone serier på Netflix. Der er gået timer, hvor jeg ikke har skullet forholde mig til noget, men bare kunne få hjernen helt ned i gear. Det bruger jeg stadig, når jeg trænger til at slappe af. Så falder pulsen, og hjernen bliver overbevist om, at der ikke er ’fare på færde’”.

Afslapning og meditation har også hjulpet Pia Laustsen Simonsen: ” Jeg har været sygemeldt nu i 8 uger pga. stress som jeg har fået på mit arbejde. Jeg arbejder på et psykiatrisk plejehjem hvor der er meget støj og udadreagerende beboere. Det har jeg gjort med stor glæde i 4 år, men pludselig sagde min krop fra. Jeg fik gele i knæene, rystede, hjertebanken, kunne ikke sove, blev meget svimmel og fik hovedpine ved mindste bevægelse. Udover de almindelige gode råd om gåture, ingen kaffe, vin og sukker, afslapning m.m., har det hjulpet mig meget af få zoneterapi og meditere, og jeg har fundet pragtfulde meditationer på YouTube. Jeg føler mig næsten ’normal’ lige efter at have mediteret, og de virker bedre og bedre for hver gang”, forklarer hun på Netdoktors Facebook-side.

Få styr på nattesøvnen

Stress kan give mange bekymringer og resulterer ofte i søvnløse nætter med tankemylder. Problemer med at sove bør tages alvorligt. De kan forværre din stressreaktion, da det vil gøre det endnu sværere for dig at komme igennem dagligdagens almindelige opgaver, hvis du er i konstant søvnunderskud.

Pernille Gindrup fortæller, at faste rutiner omkring hendes søvn har gjort en forskel, og endnu et godt råd fra hende lyder: ”Få styr på nattesøvnen. Faste sengetider, nul TV/Smartphone kort inden sengetid, læs noget ’ikke sindsoprivende’, lyt evt. til den samme ’non-stress calm music’ hver aften, før du skal sove, og lav rolige vejrtrækningsøvelser samtidig.”

Også Pia Laustsen Simonsen har gode råd mod søvnproblemer. Selv har hun gode erfaringer med en såkaldt søvn-app: ”Udover de alm. gode råd om gåture, ingen kaffe, vin og sukker, afslapning m.m., har det hjulpet mig rigtig meget at få zoneterapi, meditere og at falde i søvn til en ’sov godt’-app," skriver hun.

Det kan derudover være nyttigt at søge information og gode råd mod søvnproblemer på internettet. Her er det dog vigtigt, at du forholder sig kritisk til det, du læser, da det ikke er alle råd, der er værd at følge.

Stimulér krop og sind

Mens nogle foretrækker at komme helt ned i gear, når det hele presser sig på, oplever andre, at deres stress mindskes, hvis de husker at finde tid til at bevæge sig i hverdagen:

Barbara Louise Bech skriver: ”Jeg kan varmt anbefale at dyrke motion. Jo højere intensitet jo bedre. Det er så en rigtig god idé at kombinere med noget mere mindfulness som fx pilates, hvor der er masser af fokus på åndedrættet og intelligente bevægelser. Det er helt utroligt så undervurderet åndedrættet er. Læg dig ned på gulvet med fødderne i gulvet og bøjede knæ. Læg hænderne på maven og træk vejret helt ned i maven og ud i hænderne. Efter bare få minutter vil du mærke forskellen. Go' fornøjelse."

Pernille Gindrup er enig: ”Få i det hele taget mere motion, mere frisk luft og flere smukke naturoplevelser – og gerne alene, så du har HELE DIG med derude".

Prøv nye terapiformer

Andre af vores læsere har oplevet en forbedring af deres stresstilstand ved hjælp af forskellige terapiformer.

Helle Bruun Pedersen fortæller, at hun især er glad for åndedrætsøvelser og Yoga Nidra, som er en form for meditation, som skulle kunne reducere spændinger og nervøsitet: ”Dybe vejrtrækninger og Yoga Nidra i ørerne hjælper mig til at komme i ro og få kontakt til mig selv igen – simpelt men virkningsfuldt”, fortæller hun.

Andre tyr til NADA, som er øreakupunktur, der blandt andet skulle kunne afhjælpe stress, hovedpine, søvnproblemer, angst og uro: ”Få eller giv dig selv NADA-behandling. 5 nåle i hvert øre. Det virkede for mig”, anbefaler Kirsten Baggesgård Laursen.

Og endeligt har Kranio Sakral Terapi gjort en stor forskel for vores læser Hanne Laursen: ”Jeg har modtaget Kranio Sakral Terapi med STOR succes og en vidunderlig ro i kroppen som følgevirkning heraf. Jeg er efterfølgende selv påbegyndt uddannelsen til Kranio Sakral Terapi-terapeut.”

Lyt til dig selv

Der er dog ikke to stressforløb, der er ens, og derfor vil det, der virker for den ene, ikke nødvendigvis have samme effekt for andre.

For eksempel har Lene Jensen oplevet, at motion med høj intensitet, som andre læsere anbefaler, har flere negative sideeffekter for hende: ”Motion med høj intensitet ikke er godt for os alle med stress. For mit eget vedkommende får jeg en rigtig dårlig søvn et par dage efter blot en halv times moderat fitness-motion, og hvis det er hård fitness, stiger mit stofskifte igen, og jeg taber mig. Så prøv tingene af, og mærk efter, hvordan det virker på jer. Nogle har gavn af motion, andre har ikke”, forklarer hun, og hun har en god pointe.

Det vigtigste skridt på vejen til, at du som stressramt kan få det bedre, er nemlig at du kommer i kontakt med dig selv og lytter og reagerer, når din krop eller dit sind prøver at sige fra. Kun du ved, hvad der er godt for dig, og det er helt normalt, at det tager et stykke tid at nå dertil.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.