Brevkasse

Spørgsmål   Samliv

Spørgsmål: Svært ved at komme

Hej. De senere år har jeg haft svært ved at komme, når jeg har sex med min kone. Det tager lang tid og nogle gange skal jeg tænke virkelig frække tanker for at komme. Når jeg onanerer er det noget nemmere. Desuden er det sjældent min penis er helt hård som for år tilbage. Hvad kan jeg gøre ved dette problem?

Svar:

Jeg kan godt forstå, at det kan være frustrerende at opleve disse ændringer. Der kan være flere årsager til, at du har svært ved at få orgasme med din kone, og at din rejsning ikke er lige så hård som før. Det er vigtigt at forstå, at dette kan være helt normalt og ofte skyldes en kombination af fysiske, psykiske og relationelle faktorer.

Nu kender jeg ikke din alder, men det er helt naturligt, at kroppen ændrer sig med alderen. Med alderen falder testosteronniveauet og blodcirkulationen kan blive mindre effektiv, hvilket kan påvirke både erektion og orgasmeevne. Med alderen vil mange således opleve, at der skal mere stimulation til for at få en rejsning og den vil være mindre hård end tidligere. Tiden til at få en orgasme varer også ofte længere og den kan føles mindre intens. Selvom disse forandringer er normale, kan de stadig være udfordrende. Det kan også forklare, at du oplever det er nemmere at få orgasme ved selvstimulation, da grebet omkring penis her kan være hårdere og hastigheden hurtigere. Hvis man igennem længere tid har vænnet kroppen til denne form for stimulering, kan det seksuelle samvær med ens partner nogen gange give for lidt fysisk stimulation. En anden faktor kan være, at man har vænnet sig til at se porno, som kan give en "mental stimulering", man ikke får med sin partner. 

Her er nogle skridt, du kan overveje:

  1. Tal åbent med din partner: Kommunikation med din kone kan være en vigtig del af at finde en løsning. At dele dine bekymringer og følelser kan reducere eventuel stress eller angst omkring sex. Måske det ikke er nødvendigt for jer, at du får en orgasme hver gang? Måske kan nogle seksuelle samvær være mere som en pirring frem til en senere seksuelt samvær. Mange par falder ind i gængse sex-scripts, som risikerer at blive mekaniske, ensformige og forudsigelige. 

  2. Livsstilsændringer: Overvej din livsstil, inklusive kost, motion, søvn, rygning og alkoholindtag. Sund kost og regelmæssig motion kan forbedre blodcirkulationen, som er vigtig for erektioner. Mindre alkoholforbrug og rygestop kan også gøre en stor forskel. 

  3. Tal med en læge: Din læge kan hjælpe med at udelukke eventuelle fysiske årsager som hormonelle ubalancer, kredsløbsproblemer eller bivirkninger af medicin. Der findes også behandlingsmuligheder såsom medicin, hvis det er nødvendigt.

  4. Psykologiske faktorer: Stress, angst og følelsesmæssige problemer kan også påvirke din evne til at få erektion eller orgasme. Terapi, mindfulness eller afslapningsteknikker kan hjælpe med at reducere disse faktorer.

  5. Overvej professionel rådgivning: Hvis du føler, at det påvirker dit forhold, kan det være en god idé at tale med en sexolog eller parterapeut, der kan give vejledning og støtte. Udover samtale vil der i et sexologisk forløb ofte være fokus på øvelser, hvor man både kan finde ud af hvad der kan give en mere stimulering og tilfredsstillelse i samværet med en partner, men ligeså vigtigt, hvordan man kan "afvænne" kroppen fra at behøve den mere intense mentale og fysiske stimulering, man måske har fået opbygget ved selvstimulering.  

Det er vigtigt at huske, at disse ændringer ofte er en naturlig del af aldring, og at der findes mange måder at håndtere dem på. At tage det første skridt og søge hjælp eller information viser, at du er engageret i at forbedre din situation, hvilket er et godt skridt på vejen til et nyt og givende sexliv.

Venlig hilsen Mikkel Marquardsen, læge og Specialist i Sexologisk Rådgivning


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Følsom glans

2024-08-2 | 16:58

Svært ved at komme

2024-08-7 | 09:44

Forhudsforsnævring i en sen alder

2024-04-21 | 10:26

Steril?

2024-08-12 | 21:26

Jeg får hurtig udløsning, hvad skal jeg gøre?

2021-01-29 | 16:01

Hvorfor skal min læge mærke mig i endetarmen?

2020-10-13 | 17:15

Jeg bløder ved samleje?

2020-07-30 | 23:13

Præstationsangst i sengen

2020-08-7 | 16:25

Jeg føler min mandighed forsvinder!

2020-08-5 | 12:34

Jeg har revnet min forhuddsstreng - skal jeg være bekymret?

2020-05-27 | 01:27


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.