Annonce

Kvindens seksuelle reaktioner

Hvad er seksuelle følelser?

 • Seksuelle følelser kommer indefra og er en del af selve livet. Hverken bønner, besværgelser, kolde afvaskninger eller formaninger kan fjerne seksuelle fornemmelser eller hindre dem i at komme til udtryk på en eller anden måde.

 • Sex er en lige så naturlig og nødvendig del af livet, som sult og tørst er udtryk for livsnødvendige behov. Sex er lige naturligt for kvinder som for mænd. Kvinder har lige så meget lyst og lige så ofte lyst til sex som mænd.

 • Det er bare ikke altid lige, når mændene vil og på deres betingelser. Det er der nok nogen mænd, der har svært ved at forstå. Og da sexlysten kommer indefra, kan man let blive misforstået, hvis lysten ikke er der lige her og nu. Men det må mændene finde sig i!

 • Det modsatte sker da også jævnligt, at kvinden har lysten, mens manden er sløv. Men det er selvfølgelig lige så naturligt. Det må hun så finde sig i. For en tid i hvert fald.

Hvad er seksuel stimulation?

 • Mens de seksuelle fornemmelser altså kommer indefra og er en del af det at leve, så kommer den seksuelle stimulation udefra. Det kan være noget, du ser, hører, læser eller mærker på din krop.

 • Tanken alene kan være tilstrækkelig. Kvinder kan godt få seksuelle fornemmelser og mærke fugtighed i skeden og skridtet eller varme fornemmelser i kroppen, uden at bruge hånden eller andre hjælpemidler, men blot ved at lukke øjnene og tænke intenst på noget seksuelt pirrende.

Hvad er kvindens seksuelle reaktioner?

 • Kvindens seksuelle reaktioner kan deles i tre: Først kommer ophidselsesfasen med stigende seksuel ophidselse. Så kommer orgasmefasen med udløsningen. Og til sidst kommer afslapningsfasen.

 • Det begynder med, at du føler dig veltilpas og varm i huden, mens dine muskler i kroppen spændes behageligt. Der strømmer blod til kønsorganerne, så du mærker, at dine kønslæber svulmer lidt op. Du mærker måske også, at klitoris vokser lidt fra måske ærtstørrelse og til det dobbelte. Og du kan mærke, hvordan skaftet på klitoris, som kan føles gennem huden foran eller over klitoris bliver fastere og måske lidt tykkere.

 • Måske mærker du, at du bliver våd mellem kønslæberne, fordi der kommer smørevæske fra små kirtler, og fordi skedevæggen så at sige sveder væske ud. Allerede et halvt minut efter, at den seksuelle stimulation er begyndt, bliver slimhinderne våde hos mange kvinder.

 • Samtidig stiger pulsen og blodtrykket. Du kan måske mærke blodet dunke i dine årer, også i skridtet og omkring klitoris. Farven på slimhinden især på de små kønslæber - bliver mørkere og kan blive nærmest purpurrød.

 • Brysterne svulmer også op, hos nogle kvinder mere, hos andre mindre. Og brystvorterne kan hæve sig og bliver spændte.

 • Efterhånden når den seksuelle spænding sit maksimum. Samtidig svulmer nederste trediedel af skedevæggen op, mens pladsen i toppen af skeden øges. Livmoderen løftes ufrivilligt opad og forstørres, uden at du mærker det.

 • Til gengæld blir skaftet på klitoris mindre og den yderste del af klitoris kan gemme sig i de svulmende kønslæber.

 • Du begynder at trække vejret hurtigere, huden på kroppen og i ansigtet får yderligere farve og varme. Du begynder måske at svede. Spændingen i musklerne fra ansigtet og hele vejen ned over kroppen øges.

 • Efterhånden bliver den seksuelle spænding så stor, at orgasmen nærmer sig. Udløsningen kan ikke længere holdes tilbage. En måske krampeagtig spænding i bækkenbunden afløses af rytmiske, ufrivillige sammentrækninger i nederste del af vagina og i bækkenbundens muskler. Det sker med knapt et sekunds mellemrum og varer i 3-7-12 eller flere sekunder, før det ebber ud.

 • Samtidig sker der sammentrækninger i livmoderen højt i underlivet og måske helt bagtil omkring endetarmen.

 • Og samtidig mærker du måske, at bevidstheden svinder let, du stopper vejrtrækningen en kort stund eller udstøder ufrivilligt lyde i din frydefulde og intense oplevelse.

Er orgasme ens hos alle kvinder?

 • Kvinders orgasme har forskelligt udtryk, og mere forskelligt end mænds, fra gang til gang og efter den stimulation, som fører til orgasmen. Der er således nogen, der taler om klitorisorgasme, som for nogen føles væsentlig anderledes end skedeorgasmen. Klitoris-orgasmen udløses typisk ved onani og stimulation alene udvendigt, mens skede-orgasmen kommer ved samleje. Hvad der er bedst, kan du kun selv afgøre, og måske mærker du slet ingen forskel.

Hvad er G-punktet?

 • Der er nogen, der taler om en tredie form for orgasme, som kan udløses fra det såkaldte G-punkt opkaldt efter en tysk-amerikansk gynækolog med navnet Gräfenberg.

 • Nogle kvinder har, efter hans teori og opdagelser, et særlig følsomt sted, et par centimeter inden for i skeden. Det sidder i skedens forvæg ret tæt ved urinrøret, som løber foran skedevæggen.

 • Stimuleres G-punktet seksuelt, oplever kvinden en særlig intens orgasme med samtidig afgang af en væske, som sammenlignes med mandens sædudtømmelse. Meningerne om G-punktet, dets tilstedeværelse og funktion, er stadig delte.

Hvad sker der efter orgasmen?

 • Efter udløsningen mærker du måske en inderlig tilfredsstillelse og ro. Kroppen og dens muskler slapper af. Puls, blodtryk og vejrtrækning bliver rolig. Brysternes svulmen aftager, brystvorterne bliver igen bløde. Spændingen i underlivet aftager. Træthed melder sig måske, og er det sidst på dagen, falder du måske i søvn.

 • Men for mange kvinder holder den seksuelle spænding sig også efter samlejet. Lysten daler ikke i samme grad. De vil gerne fortsætte, kæle videre, snakke og hygge sig i modsætning til mange mandlige partnere, som har svært ved at holde gejsten oppe efter udløsningen.

Kan man dyrke sex flere gange efter hinanden?

 • For nogle kvinder er det næste samleje eller den næste orgasme måske en endnu større nydelse end den første. Nogle kvinder får måske en enkelt stor orgasme, mens andre får flere efter hinanden, før det ebber ud. Også i modsætning til mændene, som får stadig sværere ved at klare eller leve op til forventningerne. Og sådan er kvinder og mænd altså fra naturens hånd forskelligt udrustede.

Læs mere om SEKSUALITET

Sidst opdateret: 18.06.2002

Annonce