Annonce

Halvdelen af danskerne piner sig selv gennem forkølelsen

Nogle danskere står ud gennem forkølelsen, mens andre lindrer forkølelsen med de hjælpemidler, de nu en gang har til rådighed. Hvilken type er du?

Ifølge en undersøgelse foretaget af Publicis Media vælger 53 procent af danskerne at anvende næsespray indenfor et år.

Voksne danskere udsættes gennemsnitligt for forkølelse 2-4 gange årligt af en lille uges varighed, og i mange tilfælde omfatter forkølelsen også et par dages ophold i sengen. Da forkølelse skyldes et virusangreb, er der ikke nogen medicinsk kur på problemet, og derfor vælger en del danskere at kapitulere og vente. Men selv om det kun er tiden, der kan helbrede en forkølelse, så er det alligevel muligt at skabe lidt rarere omstændigheder under sygdomsperioden, end dem kroppen selv kan byde ind med.

Modstand og myter

Vi kan altså groft deles os op i to grupper: De mennesker, der foretrækker at gå gennem forkølelsen uden hjælpemidler og dem, der foretrækker at lindre den så godt som muligt.

For de mennesker der vælger næsesprayen til, når forkølelsen rammer, kan det være svært at forstå, at andre vælger den fra. For nogle afholdsfolk handler det om en frygt for afhængighed, mens det for andre handler om en frygt for det kolde pust i næsen. Men lad os øjeblikkeligt slå én ting fast: Du bliver kun afhængig, hvis du har et overforbrug. Og netop derfor bør du altid følge anvisningerne på indlægssedlen og kun bruge din næsespray tre gange dagligt i højst ti dage.

Derfor bør du lindre forkølelse

En anden modstandsgruppe mod næsesprayen er de mennesker, der foretrækker 'au naturel'-løsningen. Det gælder måske både, når det kommer til smertestillende, næsespray og dårlig ryg. Det er oftest med den begrundelse, at man kommer sundere gennem sygdommen, når den naturlige løsning vælges, men så simpelt er det faktisk ikke, for den naturlige løsning er måske alligevel ikke den fornuftige løsning.

Bruger du f.eks. næsespray ved forkølelse inden du lægger dig til at sove, lettes vejrtrækningen gennem næsen og dermed mulighed for en bedre nattesøvn. Og får du en god søvn, forbedres din restitution også. Bruger du næsespray tre gange dagligt ved forkølelse og renser du desuden næsen med saltvand, sikrer du ligeledes et flow i luftvejene, hvilket bevirker at afløbet i bihulerne ikke stopper til. Dette kan være med til at forhindre en eventuel bihulebetændelse i at udvikle sig.

Næsesprayen kan altså medvirke til, at kroppen er i så normal en tilstand som muligt under sygdommen, hvilket hjælper til, at du hurtigere bliver rask. Og i sidste ende handler det vel om at blive rask, så du igen kan komme tilbage til tilværelsen.

Forbrugerinformation for Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Børn 2-5 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1 pust i hvert næsebor 1 til 2 gange dagligt (hver 8-10 time) er normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges i 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Børn 6-11 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1–2 pust i hvert næsebor 2 til 3 gange dagligt i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt.

Bør ikke anvendes til børn under 2 år pga. risiko for overdosering med centralnervesystems-depression til følge. Voksne og børn over 12 år: Otrivin Ukonserveret: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 % af behandlede, oplever en eller flere af følgende bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. Sjælden: Gastrointestinalt ubehag. Meget sjælden: Systemiske, allergiske reaktioner (angioødem, udslæt, kløe) rastløshed, søvnløshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion på grund af øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller atrofisk rhinitis). Bør kun anvendes af gravide og i ammeperioden efter aftale med lægen. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund af forstørret prostata, depression samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Pakningsstørrelser: Otrivin Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 44 86 86 86 – www.otrivin.dk. Dato for produktresumé 08/2016.

Annonce