Mange danskere gør forkølelsen værre end den behøver at være. Det kræver nemlig ganske lidt at lindre generne.
Det sker to til fire gange om året. Det er lige irriterende hver gang, og vi bliver sat et par skridt tilbage hver gang. Forkølelsen er ikke til at spøge med, for selv om vi desinficerer her og der, holder os sunde med ingefær og appelsiner og forsøger at undgå virusfælder, så kan vi ikke med garanti sige os fri for, at forkølelsen, eller det der er værre – nemlig bihulebetændelsen – rammer os.
Nogle er heldigere end andre, og nogle formår at beskytte sig bedre end andre, men vi kender alligevel alle sammen til den stoppede næse og det ubehag, der medfølger. Vi er alle i samme båd. Hvordan vi tackler den stoppede næse, når først den har meldt sig, er til gengæld vidt forskelligt. Ifølge en undersøgelse foretaget af Publicis Media er det nemlig kun 53 procent af danskerne, der anvender næsespray indenfor et år.
Der ligger forskellige årsager til grund for, at næsesprayen ikke kommer på banen, når forkølelsen banker på. Nogle føler simpelthen ubehag ved brug af næsespray, andre frygter at blive afhængige, og så er der dem, der mener, at det er bedst at bide smerten i sig, da en næsespray alligevel ikke kan gøre dig rask.
Holder du dig til anbefalingerne for brug af næsespray, skal du ikke bekymre dig om at blive afhængig, for ligesom med så mange andre ting i livet handler det om at anvende næsesprayen med måde, hold dig til de anbefalede tre gange om dagen i max ti dage. At bide smerten i sig er én mulighed, for det er rigtigt, at der ikke findes nogen egentlig kur mod virusangreb. Men det næsesprayen kan er, at bringe dig mere ubesværet igennem forkølelsen.
En forkølelse er ens betydende med mere eller mindre konstant stoppede næsebor, hvilket medfører, at du kan have svært ved at trække vejret gennem næsen. En næsespray kan afhjælpe din stoppede næse og dermed hjælpe dig til at trække vejret mere frit, så du ikke besværes så voldsomt af din forkølelse.
En stoppet næse kan påvirke din nattesøvn og sætte en hel lavine af ubehag i gang. Og da en god nattesøvn er altafgørende for din fysiske restitution, kan det derfor have stor betydning, om du bruger næsespray eller ej.
Ved du at du har en tendens til ondt i bihulerne og bihulebetændelse i forbindelse med forkølelse, kan det være en god ide at anvende næsesprayen tidligt i forkølelsesforløbet for at mindske risikoen for, at forkølelsen udvikler sig til en bihulebetændelse.
En næsespray er en god hjælper, når forkølelsen står på, men den bør ikke stå alene. Bl.a. fordi du kun bør anvende næsesprayen tre gange dagligt over en periode på max ti dage. For at få mest muligt ud af hvert et pust er det en god idé at rense næsen, inden du anvender næsesprayen, f.eks. ved at pudse næsen og derefter rense med saltvandsspray. Ved behov kan du anvende saltvandsspray som supplement, hvis næsen begynder at stoppe til mellem de tre daglige doseringer.
Hertil er det en god idé at føle velbehag. F.eks. under dynen med en kop varm te, så kroppen er så afslappet som muligt. Sidst men ikke mindst bør du skabe et godt udgangspunkt for din nattesøvn ved at rense næsen og anvende næsespray, lige inden du lægger dig til at sove og sørge for at lægge hovedet højt, så du mindsker risikoen for, at næsen begynder at stoppe til i løbet af natten. Jo bedre du kan slappe af og restituere i løbet af din sygdomsperiode, jo større sandsynlighed er der for, at du kommer hurtigt ud på den anden side.
Forbrugerinformation for Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Børn 2-5 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1 pust i hvert næsebor 1 til 2 gange dagligt (hver 8-10 time) er normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges i 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Børn 6-11 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1–2 pust i hvert næsebor 2 til 3 gange dagligt i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt.
Bør ikke anvendes til børn under 2 år pga. risiko for overdosering med centralnervesystems-depression til følge. Voksne og børn over 12 år: Otrivin Ukonserveret: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 % af behandlede, oplever en eller flere af følgende bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. Sjælden: Gastrointestinalt ubehag. Meget sjælden: Systemiske, allergiske reaktioner (angioødem, udslæt, kløe) rastløshed, søvnløshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion på grund af øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller atrofisk rhinitis). Bør kun anvendes af gravide og i ammeperioden efter aftale med lægen. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund af forstørret prostata, depression samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Pakningsstørrelser: Otrivin Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 44 86 86 86 – www.otrivin.dk. Dato for produktresumé 08/2016.