Annonce

Sov dig i topform

Prioriter din nattesøvn og hold sygdommen på afstand. Vi kigger nærmere på, hvad der sker, når vi sover og guider dig til, hvordan du kommer i 8-timers drømmeland.

Du kan træne nok så meget og drikke spinatjuice i litervis, men hvis ikke du får din nattesøvn, kommer du ikke langt med de gode intentioner. Manglen på søvn påvirker både dit humør, dine kognitive evner, din sexlyst, dit stressniveau, osv., men det sætter også et markant præg på din generelle sundhed og dit immunforsvar.

Vi er alle forskellige, og der er således ikke et entydigt svar på, hvordan du sover optimalt, men som udgangspunkt skal du forsøge at få 7-9 timers søvn hver nat – og det skal oven i købet helst ske regelmæssigt.

Sådan fungerer søvnen

Vi kan ofte huske, at vi har drømt, men ellers forbliver søvnen for mange mennesker et mysterium, og måske netop derfor kan det være svært at forstå, hvorfor det er så vigtigt at sove godt. Men der er faktisk god grund til at prioritere søvnen.

Mens vi sover sker der en række genopbygningsprocesser både fysiologisk, mentalt og følelsesmæssigt. I den første del af natten får du den dybe søvn, som giver fysisk restitution, mens den sidste del af natten er præget af remsøvn og overfladisk søvn, og det er her den psykiske og følelsesmæssige restitution finder sted.

Manglende søvn - dårligere helbred

Der er både langsigtede og kortsigtede konsekvenser ved manglende søvn, og der er således ingen grund til at eksperimentere. På kort sigt vil du blive tilbøjelig til at spise mere usundt, du glemmer måske hurtigere, ligesom du kan blive stresset og ængstelig. På længere sigt vil din hjerne påvirkes, så du tænker mindre klart og har sværere ved at lære nye ting, ligesom du også øger risikoen for hjertekarsygdomme, diabetes 2, forhøjet blodtryk og overvægt. Selv om du får et par ekstra timer i vågen tilstand lige nu og her, så kan det altså resultere i, at dit liv bliver forkortet markant.

Efter en periode med manglende eller uregelmæssig søvn, vil du hurtigt kunne mærke, at kroppen reagerer anderledes. Du kan måske ikke præstere det samme, når du træner, dine arbejdsopgaver virker måske mere uoverskuelige, og så bliver du måske i højere grad ramt af sygdom som forkølelse. Dit immunforsvar rammer bunden, og det er både en ulempe, hvis du vil undgå at blive syg – og hvis du gerne vil hurtigt ud af den forkølelse, der har ramt dig.

Søvnmangel forringer dit udseende

Da hele kroppens maskineri mere eller mindre går i stå, når du ikke får din nattesøvn over en periode, kan det ses. Funktionerne, der holder kroppen sund og organerne i gang, nedsættes, og det kommer i sidste ende også til udtryk i dit udseende. Når du sover for lidt nedsættes produktionen af leptin, der er et appetitregulerende hormon, og hertil stimuleres sulten, så du din trang til usunde fødevarer forøges. Der er altså stor sandsynlighed for, at du kommer til at tage på, hvis ikke du trækker stikket og lægger dig til at sove, men det kan også ses på din hud. Cellerne i huden bliver ligesom kroppens øvrige celler ikke ’plejet’ optimalt, og det kommer bl.a. til udtryk i en træt og grå hud, mørke rande under øjnene samt flere linjer og rynker. Så husk din 'skønhedssøvn'.

Sov godt - sådan!

Gear ned: Sluk fjernsynet, tænd for den stille musik, skru ned for lyset, mediter eller tag et afslappende bad inden sengetid. På den måde forbereder kroppen sig til at falde til ro.

Bekymringsfri zone: Lad soveværelset være soveværelse. Her bør være mørkt og stille – uden stimuli og blåt lys, som kan sætte gang i stresshormonerne.

Brug næsespray: Hvis næsen er stoppet, så brug næsespray inden du skal sove, så der er fri passage i luftvejene. En stoppet næse kan hurtigt sætte blokere for en god nattesøvn, der er vigtig for at blive rask.

Ingen motion før sengetid: Når pulsen stiger, udløses der stresshormoner ligesom temperaturen også stiger. Træn derfor ikke 2-3 timer før sengetid.

Forbrugerinformation for Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Børn 2-5 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1 pust i hvert næsebor 1 til 2 gange dagligt (hver 8-10 time) er normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges i 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Børn 6-11 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1–2 pust i hvert næsebor 2 til 3 gange dagligt i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt.

Bør ikke anvendes til børn under 2 år pga. risiko for overdosering med centralnervesystems-depression til følge. Voksne og børn over 12 år: Otrivin Ukonserveret: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 % af behandlede, oplever en eller flere af følgende bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. Sjælden: Gastrointestinalt ubehag. Meget sjælden: Systemiske, allergiske reaktioner (angioødem, udslæt, kløe) rastløshed, søvnløshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion på grund af øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller atrofisk rhinitis). Bør kun anvendes af gravide og i ammeperioden efter aftale med lægen. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund af forstørret prostata, depression samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Pakningsstørrelser: Otrivin Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 44 86 86 86 – www.otrivin.dk. Dato for produktresumé 08/2016.

Annonce