Test din viden om forkølelse og bihulebetændelse

1. Hvor hyppigt er voksne danskere i gennemsnit forkølede hvert år?

a) 1 gang
b) 2-4 gange
c) Mere end 5 gange

2. Hvordan smitter forkølelse hyppigst?

a) Via dråbesmitte (eksempelvis hoste og nys)
b) Via håndkontakt
c) Via luftbåren smitte

3. Hvornår på året rammer forkølelsen typisk?

a) I efterårs- og vintermånederne
b) I sommermånederne
c) I forårsmånederne

4. Hvor mange forskellige forkølelsesvira findes der?

a) Omkring 10
b) Omkring 50
c) Mere end 100

5. Hvad er bihulebetændelse?

a) Vand i kroppen
b) Betændelse i tænderne
c) Når den naturlige afløbskanal til næsehulen forsnævres, og der opstår betændelse

6. Hvor har man typisk ondt, når man har bihulebetændelse?

a) I panden, kindbenene og tindingerne
b) I ørene
c) I halsen

7. Hvornår er der størst chance for at udvikle bihulebetændelse?

a) Efter man har haft influenza
b) Efter man har været forkølet
c) Efter et bistik

8. Hvordan holder man bedst immunforsvaret i god form?

a) Ved at spise junkfood og sove 4-6 timer om natten
b) Ved at spise sundt, motionere og sove 7-9 timer om natten
c) Ved at blive vaccineret

9. Hvor meget smitter bihulebetændelse?

a) Dette smitter ikke, men optræder som komplikation til f.eks. forkølelse
b) Det smitter kun ved nærkontakt
c) Det smitter meget nemt, og det er derfor bedst at isolere sig

10. Hvordan behandler man bedst bihulebetændelse?

a) Ved at dyrke masser af motion og tage skiftevis kolde og varme bade
b) Ved at sulte sig selv og tage en masse smertestillende
c) Ved at anvende næsespray, saltvandsskylde næsen og i nogle tilfælde antibiotika

De rigtige svar:

1:b, 2:b, 3:a, 4:c, 5:c, 6:a, 7:b, 8:b, 9:a, 10:c

Aflæs resultat:

0-3 rigtige:
Det halter lidt med din viden om forkølelse og bihulebetændelse, hvilket gør dig til et let offer for sygdomsvira. Sørg for at spise varieret, få din nattesøvn og glem ikke en god motionsrutine, så dit immunforsvar står stærkt, når de luftbårne fjender florerer. Og overvej at have forkølelsesremedierne klar, så du nemmere kan komme igennem sygdommen, hvis den rammer.

4-6 rigtige:
Du har en god basisforståelse for forkølelse og bihulebetændelse, men der er plads til forbedringer. For at undgå vira bør du få fyldt godt på med vitaminer og i øvrigt prioritere en sund hverdagslivsstil. Hold dig fra røgfyldte områder, hold hænderne rene og undgå for store mængder nærkontakt. Så er du godt på vej.

7-10 rigtige:
Du har godt styr på, hvordan du skaber det sundeste fundament og står stærkt, når vira indtager landet. Men husk på, at selv de sundeste mennesker kan blive ramt af forkølelse, og du bør derfor holde godt fast i dine sunde rutiner og din gode håndhygiejne og desuden lige tjekke, om medicinskabet også er rustet til et eventuelt virusangreb.

Forbrugerinformation for Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Børn 2-5 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1 pust i hvert næsebor 1 til 2 gange dagligt (hver 8-10 time) er normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges i 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Børn 6-11 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1–2 pust i hvert næsebor 2 til 3 gange dagligt i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt.

Bør ikke anvendes til børn under 2 år pga. risiko for overdosering med centralnervesystems-depression til følge. Voksne og børn over 12 år: Otrivin Ukonserveret: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 % af behandlede, oplever en eller flere af følgende bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. Sjælden: Gastrointestinalt ubehag. Meget sjælden: Systemiske, allergiske reaktioner (angioødem, udslæt, kløe) rastløshed, søvnløshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion på grund af øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller atrofisk rhinitis). Bør kun anvendes af gravide og i ammeperioden efter aftale med lægen. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund af forstørret prostata, depression samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Pakningsstørrelser: Otrivin Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 44 86 86 86 – www.otrivin.dk. Dato for produktresumé 08/2016.