Annonce

Fodvorter og vorter på hænder – sådan kommer du af med dem

Vorter på fødder, hænder og fingre er meget almindelige. Faktisk anslås det, at op mod hver 10. voksne og hvert 3. barn har vorter. De almindelige vorter skyldes vortevirusser af HPV-virus-typerne, og selvom de ikke er farlige, kan de være til gene. Her kan du læse om forskellen på fod- og håndvorter, og hvordan du kommer dem til livs.

Hvad er vorter, og hvorfor får man dem?

Vorter skyldes en virusinfektion i huden, og de meget almindelige vorter på hænder og fødder skyldes HPV-virus, som kun smitter mellem mennesker. Vorterne kan dog også sidde andre steder på kroppen, for eksempel på knæ og albuer. HPV-virus bliver integreret i vores DNA, og man kan således aldrig slippe af med virusset. Efterhånden som vores immunforsvar modnes, holder det dog vortevirusset nede. Netop derfor er der ikke lige så stor forekomst af vorter hos voksne, som hos børn.

Vortevirus er meget smitsomt. Hudcellerne på vorten frigiver dagligt tusindvis af virusser. Man smittes ved berøring af vorten eller de afstødte hudceller, og på denne måde kan man smitte såvel sig selv som andre personer. Vortevirus smitter altså ikke via nys, host eller andre kropsvæsker, men blod fra blødende vorter vil indeholde viruspartikler fra huden og kan derfor smitte.

Fodvortens højborg: Svømmehallen

Mange af os har nok hørt, at man særligt skal være opmærksom på smitte, når man befinder sig barfodet i svømmehallens bruserum, og der er noget om snakken. Vorter kan nemlig også smitte indirekte, og det kan især være fra de hårde og ru gulve i svømmehallens bruserum, fordi:

  • Den våde og mere modtagelige hud hos andre badende bliver lettere smittet af de virusholdige celler, som en smittebærers vorte afsætter på gulvet.
  • Man er specielt sårbar, hvis man i forvejen har småsprækker eller rifter på føddernes trædeflader.

Det er ikke alle, der er lige modtagelige. Børn, der færdes i de samme bruserum, udsættes for en massiv påvirkning med vortevirus, og nogle børn udvikler selv vorter, mens andre er tilsyneladende helt immune. Årsagen til denne forskel kendes ikke. Der kan i øvrigt gå flere måneder fra smitten, til vorterne viser sig.

Forskellen på fodvorter og vorter på hænder

Vorter på fødder

  • Fodvorter sidder især, hvor fodballen er udsat for tryk.
  • De er ofte ømme, når man trykker samt står eller går på dem.
  • Fodvorter viser sig som flade, fortykkede hudområder med en hårdere kant omkring et lidt blødere midterparti.
  • Ved nærmere undersøgelse ses små sorte punkter i vorten. De kaldes vorterødder, men er faktisk små blødninger i vorten som følge af trykket, når man går og står.

Vorter på hænder og fingre

  • Vorter på hænderne er især placeret omkring neglene og på fingrene.
  • De ligner oftest miniudgaver af blomkål.
  • Ofte kan børn ikke lade være med at pille og bide i vorterne, som så bløder og kan smitte yderligere.
  • Især om sommeren ses mange bittesmå flade vorter, der formentlig skyldes immundæmpning i huden pga. sollys.

Du kan nemt behandle vorter hjemmefra med VorteFri

Behandling af vorter

De fleste vorter forsvinder med tiden af sig selv, gerne inden for et halvt til to år. Idet de er så smitsomme, kan vorterne dog nå at sprede sig til andre dele af kroppen, ligesom man kan komme til at smitte andre, som man er i kontakt med.

Derfor er det en rigtig god ide at starte en vortebehandling hurtigst muligt, og det kan i de fleste tilfælde lade sig gøre hjemmefra. Det er også nemmere at fjerne nye vorte end gamle, mere genstridige vorter. Her kan det nogle gange være nødvendigt at få en læge til at fjerne den, hvis vorten har siddet der i flere år og giver smerter eller ubehag.

Vortebehandling hjemmefra

Der findes flere midler til hjemmebehandling af vorter, som kan købes i håndkøb på apoteker og online. Hvilket middel man skal vælge, afhænger af faktorer som personens alder, antallet af vorter og vorternes placering. Dertil kan man vælge, om vorten skal fjernes med syre eller ved at fryse vorten væk. Midlerne fra VorteFri er effektive, uanset hvilken metode du vælger.

VorteFri er medicinsk udstyr. Læs derfor altid brugsanvisningen grundigt inden brug. Læs brugsanvisningerne her.

VorteFri FLASKE

Er velegnet til vortebehandling hos hele familien og kan bruges til små børn, diabetikere, gravide og ammende kvinder. Midlet indeholder myresyre, som er meget effektiv mod vorter. Myresyren har en udtørrende virkning, der hjælper kroppen med at udtørre vorterne indefra og afstøde dem effektivt. VorteFri FLASKE forårsager ikke infektioner, smerter eller dannelse af ar, når behandlingen udføres korrekt. Vorterne skal kun behandles én gang om ugen, og 4-5 behandlinger vil som oftest være nok.

VorteFri PEN

Denne kraftfulde vortepen har samme virkning som VorteFri FLASKE. Den leveres i en praktisk beholder, der gør påføringen hurtig og nem. Det gør den særligt velegnet, hvis man blot har en enkelt vorte, der skal behandles. Hvis man har to eller flere vorter, der kræver behandling, anbefales det at bruge VorteFri FLASKE, hvor en enkelt dosering er nok til behandling af op til 5 vorter.

Pennen indeholder opløsning nok til ca. 30 behandlinger, og den påfører automatisk den rigtige dosis, når spidsen trykkes ind mod vorten. Det tager kun et par sekunder én gang om ugen at bruge pennen, og virus kan ikke overleve i syren, så derfor kan flere familiemedlemmer dele samme pen.

VorteFri FREEZE excel

VorteFri FREEZE excel er den første hjemmebehandling, der indeholder dinitrogenoxid (N2O/ lattergas), som er en meget kold gas. Ved hjælp af en speciel teknologi fryser den vorten ved -80°C, og når dermed ned til det dybeste lag af vorten, som i løbet af få uger vil falde af. Behandlingen er hurtig og effektiv – ofte kræver det kun én behandling – og den kan bruges til voksne og børn over 4 år.

Frysningen kan være ubehagelig og stikke i huden, men generne forsvinder hurtigt igen. Vær dog særligt opmærksom på, at frysebehandling af vorter og fodvorter kan føles lettere smertefuld for små børn. Som alternativ behandling anbefales de to andre ovenstående syrebehandlinger, som er lige så effektive, men kan kræve lidt flere behandlinger.

Lige her kan du læse meget mere om de tre midler til hjemmebehandling, ligesom du kan se udførlige instruktionsvideoer, så du kan føle dig godt klædt på til at behandle vorter hjemme hos dig selv.

END-2021-0110

Annonce