Annonce

Sæson for ondt i halsen – sådan lindrer du

Vinter og forår er sæson for virusinfektioner, og mange af dem giver ondt i halsen. Penicillin virker ikke mod virusser, så derfor vil behandlingen være at lindre symptomerne, mens du venter på, at infektionen forsvinder af sig selv.

Det er på ingen måde rart at have ondt i halsen. Halsen føles tør og irriteret, og det gør ondt at spise, synke, drikke og endda snakke. Hvis man tog et kig ind gennem munden, så ville svælget være mere rødt end normalt, og mandlerne ville i mange tilfælde være hævet.

Derfor får du ondt i halsen

Oftest er virusinfektioner synderen bag den ømme hals og særligt i form af halsbetændelse, forkølelse og influenza. Når din krop er angrebet af en virusinfektion, bliver din hals rød, hævet og varm. Årsagen er, at kroppen begynder at forsvare sig mod virussen ved at skabe en betændelsestilstand, og det er netop dét, der mærkes som ondt i halsen.

Lindring af ondt i halsen

Idet virusinfektioner ikke kan behandles med penicillin, vil behandlingen bestå i at lindre symptomerne og dermed give kroppen ro til at komme sig, for infektionen forsvinder af sig selv.

Du kan gøre flere forskellige ting for at lindre smerter i halsen, og ofte er du nødt til at prøve det af for at finde den løsning, der virker for lige netop dig.

Du kan for eksempel drikke te, spise suppe, is eller yoghurt. Det er forskelligt, hvad folk foretrækker. Nogle synes koldt er bedst, mens andre synes, at varme hjælper bedre. Prøv dig frem. Derudover er det naturligvis vigtigt med masser af hvile, at holde sig varm og god søvn. For mange kan det lindre at sove med hovedet højt ved hjælp af flere puder, særligt hvis du har slim i halsen.

Derudover er det rigtig rart at kunne supplere med medicin mod ondt i halsen, så du kan dulme smerterne, mens de står på. Zyx er en smertestillende sugetablet, der hjælper, når du har ondt i halsen. Den indeholder det aktive stof benzydamin, som virker lokalbedøvende og smertestillende.

Zyx virker også mod de symptomer, der er årsag til, at det gør ondt – nemlig rødme, hævelse og varmefornemmelse. Den kræver ikke recept, og du kan nemt få fat i Zyx på apoteker, onlineapoteker, i Matas og i alle dagligvarebutikker. Zyx er et lægemiddel, så læs altid brugsanvisningen inden brug. Læs produktinformationen her.

Sådan undgår du ondt i halsen

Selvom de fleste af os i ny og næ vil blive ramt af forkølelse, halsbetændelse eller influenza, så er det rart at vide, hvordan man kan undgå at blive smittet. Det er nemlig sygdomme, der smitter meget nemt. Derfor er det en god ide at have en grundig håndhygiejne og holde afstand til andre, der klager over at have ondt i halsen, for at mindske risikoen for at blive syg og få ondt i halsen.

Dertil kan du minimere risikoen for at få halsbetændelse ved at trække vejret gennem næsen. Det lyder måske mærkeligt, men faktisk er din næse dit naturlige filter for bakterier og andre ting fra luften, der kan irritere din hals. Derudover er varm luft bedre for halsen end kold. Derfor er det en god ide at trække vejret gennem næsen, særligt i de kolde måneder. Luften bliver nemlig varmet op, mens den passerer gennem næseborene.

Zyx sugetabletter lindrer, når du har ondt i halsen

ZYX-2021-0012

Zyx® 3 mg benzydaminhydrochlorid sugetabletter (smagsvarianter: citron, mint, appelsin & honning, eukalyptus).

Indikationer: Zyx bruges mod smerter og irritation i mund og svælg. Dosering: Voksne og børn over 6 år: En sugetablet 3 gange daglig i højst 7 dage. Børn på 6-11 år: Lægemidlet skal gives under en voksens opsyn. Børn under 6 år: Må ikke anvendes til børn under 6 år pga. kvælningsrisiko. Sugetabletterne opløses langsomt i munden. Må ikke tygges eller synkes. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for det aktive stof, et eller flere af hjælpestofferne eller acetylsalicylsyre og/eller NSAID. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Hos patienter, der har eller har haft bronkial astma, kan der forekomme bronkospasme. Hos enkelte patienter kan sår i mund eller svælg skyldes alvorlige sygdomsprocesser. Hvis symptomer ikke bedres i løbet af 3 dage, skal du derfor opsøge din læge/tandlæge. Patienter, der lider af sjælden, arvelig fruktoseintolerans, bør ikke tage Zyx (indeholder isomalt). Zyx Mint og Zyx Citron indeholder aspartam, en phenylalaninkilde, kan være skadelig for mennesker med fenylketonuri. Zyx Appelsin & Honning indeholder sunset yellow (E110), som kan medføre allergiske reaktioner. Interaktioner: Fortæl det altid til lægen eller apotekspersonalet, hvis du bruger anden medicin eller har gjort det for nylig. Graviditet og amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Ikke almindelige: Lysfølsomhed. Sjældne: brændende fornemmelse eller tørhed i munden. Meget sjældne: kramper i svælget med vejrtrækningsbesvær, udslæt og hævelser. Ikke kendt frekvens: alvorlig allergisk reaktion (anafylaksis reaktion) med muligt pludseligt hududslæt og følelsesløshed i munden.

Læs grundigt oplysningerne i indlægssedlen inden brug af dette lægemiddel. Revideret på baggrund af det godkendte produktresumé, dateret april 2020.

Pakningsstørrelser: 20 stk. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Mylan Denmark ApS, Borupvang 1, 2750 Ballerup.

Annonce