Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Børnesygdomme

RS- virus

RS- virus er den hyppigste årsag til akut bronkiolitis (infektion i de mindste bronkier) hos små børn. Spædbørn kan blive meget påvirkede og kræve indlæggelse. Læs mere om RS-virus her.


Billede1
Opdateret den: 22. Oktober 2024

rs virus

Fakta om RS-virus

  • Infektion med RS-virus er en luftvejsinfektion, der typisk rammer børn under to år. 
  • Typiske symptomer er feber, hoste og påvirket vejrtrækning.
  • Infektion med RS-virus kan udvikle sig og blive alvorlig for især helt små børn. 
  • I nogle tilfælde kan indlæggelse på hospitalet være nødvendig. 

Hvad er RS- virus?

RS-virus er forkortelse for respiratorisk syncytialvirus.

I vintermånederne er det den hyppigste årsag til akut bronkiolitis hos små børn og kan også udvikle sig til lungebetændelse. Det rammer typisk børn under to år, og oftest er børnene under seks måneder. Det kan dog også ramme voksne i alle aldre, som så kan smitte børn. Man kan blive smittet med RS-virus flere gange, men 2. og 3. gang bliver man måske kun forkølet. Der findes 2 typer RS-virus; type A og B.

Hvor en voksen eller et ældre barn blot vil være forkølet, bliver det lille barn oftest mere medtaget af sygdommen. Påvisning af RS-virus som årsag til sygdommen foretages som regel kun, hvis man bliver indlagt på hospital.

RS-virus viser sig typisk i vintermånederne og det tidlige forår og er meget smitsom. Barnet kan blive meget medtaget med wheezing (hvæsende vejrtrækning pga. påvirkningen af bronkierne) og indlæggelse kan blive nødvendigt. Det er dog uhyre sjældent livstruende, og de fleste børn kommer sig fuldstændig uden mén.

Hvordan smitter RS- virus?

RS-virus smitter typisk fra person til person via luftvejssekret. Det kan for eksempel være

      • ved hoste og nys af dråber ud i luften
      • via hænderne, hvis de er forurenet med RS-virus fra hoste eller nys, eller når man med hænderne tørrer næsen eller holder hånden foran næse og mund ved nyse- eller hosteanfald.

Små børn der har ældre søskende i institution, er ofte mere udsat på grund af de ældre søskendes større risiko for smitte i institutionen.

Symptomer på RS- virus

Symptomer på RS- virus hos børn

Symptomerne hos det lille barn starter gerne med at næsen løber, og at barnet nyser. Efterfølgende kommer symptomer som:

RS-virus kan udvikle sig hurtigt og alvorligt. Den mest kritiske periode plejer at opstå cirka to til tre dage efter, at hosten er startet.

Følgende symptomer er tegn på, at sygdommen er blevet alvorlig, og lægen bør kontaktes.

    • Besværet, hvæsende og smertefuld vejrtrækning.
    • Raslende lyde i brystkassen, bleghed, og blåfarvning omkring munden og under fingerneglene.
    • Hurtig vejrtrækning.
    • Børn under 6 måneder får svært ved at blive ammet.
    • Søvnen bliver hurtigt påvirket, da vejrtrækningsbesværet gør, at barnet kun kan sove kortvarigt.

Symptomerne ved RS-virus kan minde om en række andre luftvejsvira, for eksempel influenzavirus, og hvis barnets tilstand kræver indlæggelse, kan det være nødvendigt at tage en prøve fra luftvejene for at afgøre hvilken type infektion, det drejer sig om.

RS virus

RS- virus kan give besværet og hvæsende vejrtrækning. En af de mest almindelige symptomer på infektion med RS virus er hoste. Foto: IStock.com

Symptomer på RS- virus hos voksne

Hvis en ellers rask voksen får RS-virus infektion viser den sig som forkølelse og kræver ingen særlig behandling, men man skal undgå at smitte andre. Hvis en voksen med kronisk bronkitis får RS-virus infektion og feber, skal vedkommende kontakte sin læge. Hos voksne over 60 år kan RS-virus infektion være lige så alvorlig som influenza og medføre indlæggelse på hospital.

Hvor længe smitter RS- virus?

Der går typisk mellem to til otte dage, fra man er blevet smittet, til man begynder at have symptomer på RS-virus infektion. Man smitter fra dagen før man får symptomer.

Symptomerne varer som regel i to til tre uger. Man kan smitte i cirka en uge.

Hvornår må barnet komme i institution igen?

Hvis et barn er blevet syg med RS-virus, er det vigtigt at holde barnet hjemme fra daginstitution - dels for barnets velvære og dels for at forebygge smitte.

Barnet må komme i institution igen, når barnet virker frisk, der ikke længere er feber og barnet igen kan lege uden påvirket vejrtrækning.

Hvad skal man være særligt opmærksom på?

Komplikationer til RS. virus hos børn 

Der kan opstår komplikationer ved RS-virus. Komplikationer kan være, at det bliver meget svært for barnet at trække vejret. Feberen og vejrtrækningsbesværet gør, at barnet risikerer at lide af væskemangel, da det mister væske og ikke kan erstatte væsketabet tilstrækkeligt.

Symptomer herpå kan være:

      • kold, tør og bleg hud,
      • hurtig puls,
      • indsunkne øjne,
      • døsighed
      • indsunkne fontaneller. Fontanellerne er de bløde områder i kraniet, hvor knoglerne ikke er vokset sammen endnu.

Der kan også udvikle sig en komplicerende bakterieinfektion (lungebetændelse) oven i RS-virus infektionen.

Komplikationer til RS. virus hos voksne

Voksne med kroniske lungesygdomme, for eksempel kronisk bronkitis, får udover forkølelse også sværere symptomer med forværret hoste og vejrtrækning, øget opspyt og feber. Ofte kommer der efter nogle dage også bakterieinfektion i bronkierne, så opspyttet bliver gulligt og tyktflydende.

Hvad kan man selv gøre?

  • Det er vigtigt at holde øje med, om barnet kan få vejret.
  • Det er vigtigt at sikre sig, at barnet ikke lider af væskemangel. Giv derfor barnet rigeligt at drikke.
  • Kom ekstra hovedpuder under dets hoved eller hæv hovedgærdet, hvis det drejer sig om et mindre barn. Det letter vejrtrækningen.

Sådan holder du øje med det lille barn

Børn under 6 måneder er særligt udsatte for RS-virus. Mens raske voksne blot bliver forkølede, kan spædbørn blive meget påvirkede af RS-virus. Sådan holder du øje med det lille barn, som er forkølet:

  • Vejrtrækningen: Trækker barnet vejret hurtigere end normalt? Bruger barnet musklerne på halsen og maven, når det trækker vejret. Det er tegn på anstrengt vejrtrækning.
  • Væskemangel: Kan barnet die normalt/drikker det normalt? Er der våde bleer som normalt?
  • Almentilstanden: Virker barnet sløvt, blegt? Vil det spise og lege som normalt?

Hvis der er tvivl eller problemer med et eller flere af ovenstående spørgsmål, bør du kontakte egen læge eller vagtlæge.

Hvordan behandles RS- virus

Børn under seks måneder bliver ofte indlagt, hvis de får RS-virus infektion. Det gælder specielt, hvis barnet har vejrtrækningsbesvær og har svært ved at spise, drikke og sove. Ældre børn kan ofte passes hjemme.

Antibiotika har ingen virkning på RS-virus, da det jo er en virusinfektion, men hvis der kommer bakterieinfektion som komplikation til RS-virus, behandles barnet med antibiotika. Der findes et antibiotikum (Ribavirin), der har svag virkning mod RS-virus.

Hos helt små børn gives der sommetider antistofbehandling mod RS-virus. Nogle børn har glæde af medicin, som udvider bronkierne (samme type medicin, som man bruger mod astma). Barnet får ofte ilt som hjælp til vejrtrækningen. Hvis barnet lider af svær væskemangel, kan det blive nødvendigt at barnet får væske via drop.

Selv om barnet kommer sig over sygdommen i løbet af ugen, bliver mange børn ved med at hoste længe efter specielt i forbindelse med forkølelse.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan forebygges infektion med RS- virus?

Børn under 6 måneder bør holdes på afstand fra forkølede personer og disse må dække næse og mund med en éngangs-papirserviet ved hosten eller nysen.

Hånddesinfektion eller grundig håndvask med vand og sæbe er nødvendig. Det gælder før madlavning og spisning samt efter hvert toiletbesøg og hver næsepudsning og hoste eller nysen i hånden og tørren af næsen. Det gælder specielt i vintermånederne, og hvis barnet i forvejen er skrøbelig som følge af, at det er født for tidligt eller født med en hjertefejl.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man enten hoster og nyser i en engangsserviet, som kasseres eller hoster og nyser i albuebøjningen, så hænderne ikke forurenes med RS-virus og andre mikroorganismer. Desinfektion af hænderne med alkohol (70-85%) dræber RS-virus.

Amning har en vis forebyggende effekt mod luftvejsinfektioner og dermed også RS-virus, da modermælken indeholder antistoffer, der kan beskytte barnets slimhinder i mund og svælg.

Voksne patienter med kronisk bronkitis bør holde sig på afstand af mindst en arms længde fra forkølede personer.

Vacciner mod RS- virus

Der er for tiden to godkendte vacciner på markedet, som beskytter mod RS-virus type A og B. De kan anvendes til voksne over 60 år og til gravide i uge 24-36, for at beskytte det nyfødte barn, som får moderens antistoffer overført gennem moderkagen og navlesnoren under graviditeten.

Der er endnu ikke så meget erfaring med anvendelse af vaccinen til børn.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.