Danske unge mænd og kvinder skyder i vejret og indtager med en gennemsnitshøjde på henholdsvis 181,6 cm og 169,5 cm en sjetteplads og en tredjeplads på verdensranglisten.
Det er ikke noget nyt, at danskerne er højere end de fleste. Men nu har et meget omfattende studie kortlagt præcist, hvor mange centimeter det egentlig handler om. Det skriver forskning.no.
Studiet er det største af sin slags nogensinde, og der er brugt data fra 200 lande. Målet med studiet er at sammenligne udviklingen hos børn mellem fem og 19 år i de forskellige lande. I studiet indgår både data om højde og om BMI.
Sund udvikling for danske drenge fremhæves
Ifølge studiet har alle lande oplevet en stigning i BMI blandt de unge. Det varierer fra land til land, hvor meget BMI er steget.
Netop på BMI-delen af studiet fremhæves de danske drenge. De er nemlig blevet højere samtidig med, at de har holdt formen. Deres BMI er ikke øget synderligt på trods af, at de er vokset et par centimeter.
Helt præcist er de danske drenge i gennemsnit 181,6 centimeter høje. BMI ligger rimeligt konstant mellem 23 og 24. Hvis man har et BMI mellem 18 og 25, bliver man betragtet som normalvægtig.
Forskerne fremhæver udviklingen som en af de sundeste i hele studiet. Den samme udvikling har man set hos drenge i Portugal, Polen og Montenegro.
Læs også: Vokseværk
Nordeuropa er højest - Sydasien er lavest
Forskning.no har udarbejdet en liste over landene med de højeste unge ifølge studiet.
Det viser sig, at de højeste unge i verden skal findes i Holland. Her er en gennemsnitlig 19-årig mand 183,8 centimeter høj, og en 19-årig hollandsk kvinde er i gennemsnit 170,4 centimeter høj.
De laveste unge befinder sig i Syd- og Sydøstasien, Latinamerika og det østlige Afrika. I det sydøstasiatiske land Timor-Leste er drengene for eksempel 160,1 centimeter høje, mens pigerne er omkring 151 centimeter høje.
Kilder: Forskning.no og The Lancet