Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Sunde børn

Skadelige nikotinprodukter breder sig blandt børn og unge

Nye, ulovlige nikotinprodukter med søde smage breder sig blandt børn og unge. Det drejer sig blandt andet om de såkaldte "puff bars". Læs mere om dem her.

Offentliggjort: 28. September 2022

Sundhedsministeriet og Erhvervsministeriet vil nedsætte en task force, som skal holde bedre styr på tobaks- og nikotinområdet. Det sker, fordi nye nikotinprodukter med søde smage breder sig blandt børn og unge på trods af, at de er ulovlige. Det drejer sig blandt andet om de såkaldte "puff bars". Dem kan du blive klogere på her.

Siden april i år har nikotinprodukter med smag været ulovlige at sælge i Danmark, men det betyder ikke, at det er umuligt at købe dem. De seneste par måneder har de ulovlige puff bars nemlig stille og roligt indtaget Danmark og spredt sig blandt børn og unge på et sort marked.

Magnus Heunicke, der er Sundhedsminister, fortæller om puff bars:

  • Det er helt uacceptabelt, at vores børn og unge kan købe puff bars og andre ulovlige nikotinprodukter på for eksempel sociale medier. Vi ved, at børn og unge bliver hurtigere afhængige af den skadelige nikotin. Alligevel bruger mere end 30 procent af vores børn og unge tobaks- og nikotinprodukter. Vi har et alvorligt problem, vi skal have løst, siger han.

Derfor vil han nu nedsætte en task force, der skal styrke myndighedernes kontrol med tobaks- og nikotinområdet.

Læs også: Hvad er tobak og nikotin?

Hvad er puff bars?

Puff bars er nikotinholdige engangs-e-cigaretter, der ofte smager sødt af for eksempel vandmelon og mango, og så findes de i mange flotte farver. De ligner altså legetøj og smager som slik, hvilket gør, at puff bars særligt henvender sig til børn og unge. Derudover foregår salget af puff bars primært gennem sociale medier som Snapchat, Instagram og TikTok, hvilket gør, at det er svært at kontrollere salget.

Læs også: Elektroniske cigaretter (e-cigaretter)

Skadelig afhængighed for børn og unge

Puff bars indeholder store mængder nikotin, der, udover at være et stærkt afhængighedsskabende stof, også kan skade børn og unges hjerner, da denne endnu ikke er fuldt udviklet. Samtidig har børn og unge større risiko for at udvikle en afhængighed af nikotinen, som med stor sandsynlighed vil udvikle sig senere i livet til en afhængighed af eksempelvis cigaretter.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: sum.dk, dr.dk, Netdoktors egen artikel om e-cigaretter, snus

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons