Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Sunde børn

Skærmbrug påvirker børns koncentrationsevne

Sammenhængen mellem børns koncentrationsevne og skærmbrug er blevet gransket i en ny rapport. Ifølge undersøgelsen kan evnen til at koncentrere sig blive påvirket både positivt og negativt afhængig af situationen.


Offentliggjort: 24. Januar 2024

Instagram, TikTok, Snapchat, spil, film og tv. Der er nok at tage sig til foran en tv- eller telefonskærm, og der bliver da også brugt ganske mange timer i selskab med skærmen blandt landets børn og unge.

Nu har forskere fra Statens Institut for Folkesundhed og Syddansk Universitet på vegne af Sundhedsstyrelsen i en ny rapport undersøgt sammenhængen mellem skærmforbruget og koncentrationsevnen hos børn og unge. Og ifølge rapporten er der faktisk noget, der tyder på, at skærmene påvirker koncentrationsevnen hos børn og unge.

Læs også: Dansk studie: Hvad sker der, når vi mindsker vores skærmtid?

Privat brug af skærme forstyrrer i undervisningen

Studiet er en litteraturgennemgang, hvor forskerne har gennemgået eksisterende studier af sammenhængen mellem skærmbrug og koncentration blandt børn og unge mellem 6 og 25 år.

De mest entydige resultater fandt forskerne i de studier, der handlede om privat skærmbrug i undervisningssituationer, for eksempel i skolen eller ved lektielæsning. Det er især brug af sociale medier og smartphones, som hænger sammen med dårligere læring - både for den elev, der bruger skærmen, men også for de elever, der sidder i nærheden.

Undersøgte også fjernsyn og gaming

Forskerne kiggede også på sammenhængen mellem fjernsyn og koncentrationsbesvær samt gaming og koncentrationsbesvær. Her var resultaterne ikke lige så entydige.
Der var enten en lille eller ingen sammenhæng mellem fjernsynsbrug og koncentrationsbesvær.

Forskerne fandt en positiv sammenhæng mellem gaming og koncentrationsevne - dette gjaldt især for professionelle gamere. Andre studier viste dog, at gaming også kan have påvirke koncentrationsevnen negativt, især for personer med gaming-afhængighed. Forskerne understreger, at der stadig mangler viden på området.



Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


    Kilder

  • Rapporten: “Skærmbrug og koncentration blandt børn og unge” - https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2024/Sk%C3%A6rm/Skaermbrug-og-koncentration-blandt-boern-og-unge.ashx

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.