Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sunde børn

Babygråd: "Det går dybt, dybt, dybt ind i vores nervesystem"

Bleen er skiftet, baby har fået mælk, og du har vugget den lille størrelse, til dine arme er ved at falde af, men barnet græder stadig. Hvad kan du gøre, og hvordan undgår du at blive slået ud, når baby græder?


Opdateret: 20. Marts 2025

Babygråd:
Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -

Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Gråd er små børns eneste måde at kommunikere på, så et par timers gråd om dagen er helt forventeligt. Når det er sagt, så kan det være rigtig hårdt at være i, især hvis gråden ikke ser ud til at stoppe.

Det fortæller Dorte Fischer. Hun er sundhedsplejerske i Rudersdal Kommune og hjælper mange nybagte forældre med at blive klogere på, hvorfor deres barn græder.

- Det er jo noget, der får folk til at springe op af stolen, babygråd. Det går dybt, dybt, dybt ind i vores nervesystem. Og det er jo fantastisk, for det er jo meningen, vi skal tage os af det der lille barn, siger hun og tilføjer:

Men det kan jo også være rigtig hårdt, når du så har et barn, der græder rigtig meget, og du ikke kan trøste det.

3-4 timers gråd er ud over normalen

Ifølge Dorte Fischer er der ikke er nogen fast regel for, hvor meget gråd der er for meget. Dog betragter man mere end tre-fire timer om dagen som ud over det normale.

I forsøget på at dæmme op for gråden, starter de fleste forældre nok helt automatisk med de mest almindelige årsager til babygråd, nemlig sult, træthed, ondt i maven, noget i bleen eller behov for tæt kontakt. Men hvad kan du gøre, hvis det ikke virker, og din baby fortsætter med at græde?

Læs mere: Amning

Prøv at svøbe, rokke eller afspille white noise

Nogle gange er det så simpelt, at barnet skal have mere mad, end man først har regnet med. Andre gange skal forældrene blive bedre til at bøvse barnet af, efter at det har spist, siger Dorte Fischer og forklarer, at man også kan forsøge sig med at gengive følelsen fra tiden i mors mave:

- Nogle gange har barnet brug for at blive svøbt tæt. Det har jo ligget helt tæt trykket i maven. Måske virker det, at du sidder på en pilatesbold og hopper lidt, for barnet har været vant til bevægelse inde i maven. Du kan også prøve med white noise på mobilen eller en maskine, der laver white noise. Det minder barnet om den konstante lyd, der har været i mors mave. Så kan det være, at gråden løsner sig lidt.

I andre tilfælde er det babys mave, der gør knuder, og her kan du forsøge at hjælpe med lidt massage.

Maven skal i gang - sådan kan du hjælpe

I første del af livet har barnet fået sin næring gennem navlestrengen, og det er helt nyt , at maden skal passere igennem maven. Rumlen og luft i maven kan føles ubehageligt, og det kan føre til gråd. For tidligt fødte børn er ekstra udsatte, fordi deres tarme er mere umodne.

Du kan forsøge at afhjælpe dit barns gener med blid mavemassage og -gymnastik, som sætter gang i tarmens bevægelser, så barnet kan komme af med luft i maven.

Sådan gør du:

Mavemassage

  • Læg barnet på ryggen på et behageligt underlag
  • Varm lidt babyolie mellem hænderne
  • Forestil dig, at din baby har en urskive på maven med navlen i midten
  • Massér nu blidt maven i cirkler med urets retning
  • Hold øje med baby undervejs, og let trykket, hvis baby spænder i maven

Cykelben

  • Tag fat i babys ben, og tryk forsigtigt foden op mod numsen, så låret trykker på maven
  • Ret roligt benet ud, og skift til den anden side
  • Gentag øvelsen nogle gange

baby gang i maven

Spændinger i kroppen kan give gråd

Nogle babyer har spændinger i kroppen. De kan være opstået under fødslen, når baby bliver trykket eller hevet i. Også her kan babymassage hjælpe, fortæller Dorte Fischer. Der findes mange bøger om emnet, og du kan finde videoer, for eksempel på YouTube, der guider dig til at massere babys ryg, skuldre med mere.

- Et lunt bad kan også være dejligt, når man skal få den lilles muskler til at slappe lidt af. Er der lidt skævhed eller stivhed i nakken, så er det måske noget, en fysioterapeut kan hjælpe lidt med, siger Dorte Fischer.

Læs mere: Tøj og udstyr til nyfødte

Tal med lægen eller sundhedsplejersken

Hvis massage og andre råd ikke virker, og barnet fortsat græder meget, bør du tale med egen læge, fortæller Dorte Fischer:

- Det er en procedure, vi har. Når du ikke kan finde årsagen, så skal barnet tilses af en læge. Det er for at sikre, at der ikke er noget, som bliver overset. Det kan være en fysisk skade eller en tilstand som refluks, der giver problemer, siger hun.

Meget gylp kan tyde på refluks

Har du et barn, der gylper meget, eller hvor gråden tit falder sammen med, at barnet gylper, kan der være tale om refluks, fortæller Dorte Fischer.

- Refluks er, at der kommer lidt mavesyre med op ved gylpen, og det svier. Man kan lægge mærke til, om barnet gylper meget, om barnet gylper hver gang, det græder, eller at det ligger og smasker. Hvis det viser sig at være refluks, så kan vi give noget medicin, der neutraliserer syren.

Læs mere: Hvad er refluks?

Allergi er sjælden men værd at undersøge

Får dit barn modermælkserstatning, kan der være tale om allergi overfor et bestemt protein i komælk, da modermælkserstatning ofte er baseret på komælk. Den slags allergi er dog meget sjælden, forklarer Dorte Fischer og tilføjer, at lægen ofte vil prøve at udelukke allergien ved en test.

Hvis du som mor ammer, kan du forsøge dig med selv at undgå bestemte fødevarer.

- Jordbær og chokolade kan måske overføres via modermælken og genere maveslimhinden hos barnet. Hvis barnet har refluks, kan mor også prøve ikke at spise mælkeprodukter i 2-3 uger, da det i nogle tilfælde kan mildne refluks, forklarer Dorte Fischer.

Hvad så, hvis du ikke finder grunden?

Hos nogle børn, kan man udelukke, at de fejler noget, men uden at finde frem til årsagen til gråden. I de tilfælde kan barnet få betegnelsen kolik. Kolik betyder simpelthen hyppige skrigeture hos et spædbarn, som ellers er raskt. Tilstanden hænger muligvis sammen med maveproblemer, men der er ikke fundet en direkte sammenhæng. For langt de fleste børn er skrigeturene aftaget, når barnet er tre-fire måneder og stoppet hos stort set alle ved fem måneder.

Læg barnet et sikkert sted, og tag en kort pause

Hvis dit barn har gentagne skrigeture, kan det være utroligt hårdt at være i som forælder. Hvis du under en skrigetur kan mærke, at du er ved at miste fatningen, må du lægge barnet et sikkert sted og træde uden for rummet for en kort stund for at få ro på dig selv.

- Man kan jo ikke være perfekt forælder hele tiden. Og nogle gange bryder man jo sammen, og sådan er det. Men prøv som forældre at skiftes, og prøv at give hinanden lidt pauser, råder Dorte Fischer.

Sørg for at tale med din læge eller sundhedsplejerske, hvis du føler, at du er ved at gå ned med flaget.

Barnet tager ikke skade af gråden

Dorte Fischer tilbyder en lille trøst til forældre med slidte nerver og ømme trommehinder:

- Forældre kan komme til at tænke: “Hvad har vi gjort galt, og hvad er det for en start på livet, vores barn har fået med al den gråd? De har intet gjort galt, og barnet tager ikke skade. Børn, der har grædt meget, kan ikke huske det, når de bliver større, og de er glade, kloge, dejlige børn. Det kan være en god ting at vide, siger Dorte Fischer.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.