Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sunde børn

Det skal du vide, når dit barn skal sove i kulden

Hvad bør du være opmærksom på, hvis dit barn skal sove ude i vinterhalvåret? Dit barn bør bl.a. være raskt og være fyldt et år. Læs mere her.

Opdateret: 6. Februar 2019

Ved du, hvornår du med ro i sindet kan lade dit barn sove udenfor i vinterhalvåret? Her får du sundhedsplejerskens anbefalinger.

Pas på børn under et år

Børn under et år og særligt spædbørn, der er under seks måneder, tåler ikke særlig store kuldepåvirkninger, fordi de ligger meget stille, når de sover, og derfor hurtigere bliver afkølede sammenlignet med større børn. Som forælder kan man desuden ikke være sikker på, at barnet vågner eller græder, hvis det fryser. Dit barn kan altså godt fryse rigtig meget, uden at det giver lyd fra sig.

Kun for raske børn

For tidligt fødte børn og børn, der lider af kronisk mellemørebetændelse, hjertesygdom eller astmatisk bronkitis er særligt udsatte på grund af deres helbred, og derfor bør de ikke sove ude i koldt og/eller tåget vejr.

Vælg den rigtige beklædning

Skal dit barn sove udenfor, anbefales det, at du iklæder det varmt tøj med varmeisolationsevne. Det kan for eksempel være uld, bomuld eller kunststof med tilsvarende egenskaber. Desuden skal barnet skal være iklædt hue og være anbragt i en voksipose med hætte og lukkede ærmer, så arme, hænder og hoved beskyttes mod kulden. Dynen skal omslutte hele barnets krop fra ansigtet og ned, både i siderne og ved fodenden.Sørg altid for, at dit barn sover i en vind- og vandtæt barnevogn, hvor bunden for eksempel er isoleret med skumgummi, et lag aviser eller lignende.

Tjek forholdene

Er temperaturen under 10 minusgrader, fraråder Sundhedsstyrelsen, at alle børn sover udenfor. Ved højere temperaturer afhænger beslutningen af følgende faktorer:

Selvom temperaturerne ikke er langt under frysepunktet, kan dit barn dog godt fryse, hvis der er vind ved sovestedets placering eller vejret er fugtigt. Sørg derfor for at vælge en soveplacering, hvor der er læ for regn, blæst, slud og rimnedfald.

Undgå hudpleje med højt vandindhold

Når dit barn sover udenfor, kan dets ansigt hverken beskyttes af lun påklædning eller dyne. Derfor er det en god idé at smøre en fedtcreme uden vand på barnets kinder, så den sarte hud i ansigtet beskyttes bedst muligt mod de kolde temperaturer. Har du ikke en vandfri creme, så sørg for at smøre kinderne cirka 20 minutter, før dit barn skal ud at sove i kunden. På den tid, når vandet i cremen nemlig at blive opsuget af huden eller fordampe.

Opsyn

Selvom du har fulgt alle anbefalinger, er det alligevel nødvendigt at dit barn er under særligt opsyn, når det sover udenfor i kulden. Jo yngre dit barn er, og koldere det er, des oftere skal du tilse dit barn. Når du skal vurdere, om dit barn har det for koldt eller for varmt, kan du mærke barnet i nakken, hvor huden altid bør føles varm. Føles dit barn kold i nakken, skal du tage barnet med indendørs.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons