Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sunde børn

Vokseværk

Vokseværk er en betegnelse for pludselige episoder med smerter typisk i benene hos børn mellem 3 og 12 år. Tilstanden er meget almindelig– det er formentlig den hyppigste årsag til smerter i benene hos børn.

Opdateret: 21. Juli 2015

Hvad er vokseværk?

Vokseværk er en betegnelse for pludselige episoder med smerter typisk i benene hos børn mellem 3 og 12 år. Tilstanden er meget almindelig– det er formentlig den hyppigste årsag til smerter i benene hos børn.

Vokseværk er det, man kalder en eksklusionsdiagnose. Det betyder, at betegnelsen først kan bruges som diagnose, når man har udelukket alle andre forklaringer på, at barnet har ondt i benene.

Hvorfor får man vokseværk?

Der er mange teorier om, hvorfor børn får vokseværk, men den præcise årsag kender man ikke. Der er faktisk heller ikke fundet en sammenhæng mellem vokseværk og kroppens vækst, hvilket gør navnet lidt misvisende.

Hvad er symptomerne på vokseværk?

Symptomer på vokseværk er smerter, der:

  • typisk er i begge ben, ofte på forsiden af lårene eller i læggene
  • almindeligvis kommer sen eftermiddag, aften eller nat og er forsvundet igen om morgenen
  • varer omkring ½-1 time
  • opstår pludseligt uden forbindelse til skader og uden at give andre symptomer
  • ikke hæmmer barnets normale bevægelighed. Nogle børn får dog oftere vokseværk efter en dag med meget fysisk aktivitet.

Hvis barnet har hævede led, halter eller fortsat har smerter om morgenen, er det tegn på noget andet end vokseværk.

Hvordan behandles vokseværk?

Vokseværk er en ganske ufarlig og meget almindelig tilstand, der går over af sig selv. Der er heller ingen fundet nogen sammenhæng mellem vokseværk og sygdomme senere i livet.

Det er svært at behandle, men man kan forsøge at lindre smerterne for barnet. Her kan enten blid massage, udstrækningsøvelser inden sengetid eller en varmedunk på det smertende sted eventuelt hjælpe.

Man kan også forsøge sig med smertestillende medicin, men før virkningen slår ind, er smerterne tit stoppet af sig selv.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons