Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Prævention

Kondomer - værd at vide


Opdateret: 18. April 2007

Hvad er et kondom?

Kondomet er mandens eneste sikre præventionsmetode. Kondomet er et tyndt hylster af gummi (latex), som du ruller ned over den stive penis inden samleje. Det slutter tæt omkring penis, men da det er ganske tyndt og lidt elastisk, mærker du det ikke, når du har det på. Det er tæt, så sædlegemer og mikroorganismer – bakterier for eksempel - ikke kan trænge hverken ud eller ind. Altså god beskyttelse mod graviditet og sexsygdomme .

Ved udløsningen hindrer kondomet, at sæden løber ud i skeden. Efter udløsningen trækker du dig straks ud af skeden, mens kondomet stadig sidder på plads - og inden penis bliver slap.

Hvem kan bruge kondom?

Det kan alle mænd. Der er ingen fornuftige undskyldninger for at lade være.

Der findes mange slags kondomer: tykke, tynde, kortere og længere, bredere og smallere, med og uden farve, duftende, med eksotisk smag, glatte og nubrede, med og uden creme, med og uden reservoir. Det sidste er en lille poseformet forlængelse for enden af kondomet, hvor sæden samler sig efter udløsning. Hvilken type kondom, man vælger, afhænger af smag og behag. Men fælles for dem alle er, at de holder, hvad de lover: beskyttelse og sikker sex.

Der er dog en betingelse - nemlig at man bruger kondomet rigtigt. Det er først og fremmest vigtig, at man har det på i alle tilfælde af sex med samleje. Men lige så vigtigt er det selvfølgelig, at man altid er forberedt, det vil sige, at kondomet er lige ved hånden.

Selv om situationen måske ikke lige lægger op til sex her og nu, så ved man aldrig, hvordan den udvikler sig, og så gælder det om at være parat og forberedt.

Kan piger bruge kondom?

Nej, det kan de ikke, men de kan hjælpe partnere og sig selv ved at sikre, at der er kondomer til lejligheden. Og de kan hjælpe ham med at sætte kondomet på i tide – altså inden samleje begynder.

Selvom kondombrug altså er mandens sag og ansvar, er der ikke noget i vejen for, at kvinden er lige så forberedt, hvis der er noget i luften. Piger kan lige så godt som drenge have kondomer med, når de skal i byen. Også selv om de måske i forvejen bruger P-piller. Kondomet er en betingelse for at undgå usikker sex – både med hensyn til graviditet og sexsygdomme .

Hvorfor bruge kondom?

Der er ingen undskyldning for ikke at have et kondom klar når som helst og hvor som helst. Det gælder både kvinder og mænd. Uønsket graviditet og sexsygdomme som klamydia og aids gør brugen af kondom tvingende nødvendig i alle seksuelle forhold med usikker sex, er det blevet endnu mere ønskeligt at anvende et kondom.

Der bruges mere end 20 millioner kondomer i Danmark hvert år. I aldersklassen 15-55 år er der godt 1 million mænd, som har mere end 100 millioner samlejer om året, så det ser ud til, at pengene passer nogenlunde med antal solgte kondomer. Både homoseksuelle og heterosekuelle har brug for kondomer.

Er kondomet sikkert?

Kondomer er næsten 100 procent sikre, hvis de bruges hver gang under hele samlejet.

Det sker, at kondomet brister eller glider af. Hvis der samtidig har været sædafgang i skeden, virker kondomet ikke. Heldigvis sker det sjældent, men hvis det sker, må man være parat til at gøre noget ved det. At tage chancer i den situation er lige så tåbeligt som at dyrke usikker sex – uden kondom.

Men hvis det sker, bør man bruge nødprævention . Det er tabletter af p-pilletype, som skal tages snarest muligt efter uheldet. De kan købes på apoteket uden recept. De virker op til 72 timer efter ubeskyttet samleje, og de hindrer graviditet men beskytter ikke mod sexsygdom.

Hvordan bruges et kondom?

For den øvede er alting let. Derfor er det en god idé at øve sig – alene eller sammen med partneren. Fumlen og famlen i en ophidset og uvant situation kan i værste fald føre til, at man giver op og tar' chancen. Det er bare for dumt! Gør derfor følgende:

  • Køb et par kondomer og gå hjem og øv dig.

  • Læs brugsanvisningen igennem allerførst.

  • Tag kondomet forsigtigt ud af pakken.

  • Sørg for at penis er godt stiv. Træk forhuden tilbage.

  • Den oprullede kant på kondomet skal vende udad.

  • Ved kondomer med reservoir skal du forsigtigt trykke reservoiret fladt (lufttomt), inden du ruller kondomet på.

  • Tryk kondomet tæt på langs og rul så kondomet stille og roligt ned over glans og skaftet af penis, så langt det kan komme. Sørg for at det sidder helt glat.

Værsgo, så er du parat til samleje.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Efter samlejet

Når manden har haft udløsning med kondom, skal samlejet afsluttes med det samme. Ikke noget med at ligge og hygge og puste ud. Forsøger man at fortsætte ret lang tid efter udløsningen, vil sæden hurtigt trænge op langs kondomvæggen. Det betyder, at sæden kan løbe over, og at kondomet let glider af, når manden trække sig ud. Hold derfor fast ved kondomet med et par fingre oppe ved roden af penis, så kommer kondomet med og sidder på plads hele vejen ud.

Sørg for at være på afstand af din partners underliv, når kondomet tages af, så penis, som er våd af sæd, ikke kommer i nærheden af kvindens skridt.

Slå knude på kondomet foroven. Pres let på kondomet og se, om det stadig kan holde luft. Vask eventuelt hænder og kønsorganer, hvis det er praktisk muligt. Lad vandet - og alt er klar til anden runde!


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons