Annonce

Potensproblemer - værd at vide

Hvorfor bliver manden impotent?

Rejsningen er betinget af et kompliceret samspil mellem nervesystemet, blodkarrene, hormonbalancen og psyken. Rejsningproblemer kan derfor opstå som følge af en lang række sygdomme. Ofte spiller flere faktorer ind på én gang.

  • Rejsningsproblemer kan også opstå på grund af egentlige psykologiske problemer, såsom konflikter i parforholdet, for eksempel jalousi, ulyst til partneren, usikkerhed, præstationsangst med mere.

  • Blandt fysiske årsager er sygdomme i blodkarrene hyppigst forekommende.

  • Endelig kan erektionsevnen påvirkes af alkohol og især cigaretrygning samt af en lang række medikamenter.

  • Alle mænd oplever en eller flere gange i livet impotens, som 'går over' af sig selv.

Hvorfor er det vigtigt at finde ud af årsagen?

Flere af de lidelser, som viser sig ved, at man bliver impotent, kan bedres betydeligt ved behandling. Årsagerne er:

Ikke alene af hensyn til potensen er det vigtigt at blive undersøgt og eventuelt behandlet, før alvorlig sygdom udvikler sig.

Hjælper psykologisk behandling?

Sexologisk eller psykologisk behandling vil i en eller anden form være nødvendig for de fleste mænd. Rådgivningen kan foregå enten hos egen læge, hvis han eller hun er indstillet på det, eller hos en sexolog. Sexologisk eller psykologisk rådgivning alene vil i de fleste tilfælde af impotens være tilstrækkelig behandling, mens rådgivningen i andre tilfælde foregår sideløbende med andre behandlingsformer.

Hvad vil lægen spørge om?

For at klarlægge problemerne med den seksuelle funktion, der er tale om, og hvor omfattende de er, vil lægen som regel spørge meget detaljeret til den seksuelle funktion og til parforholdet som helhed. Ligeledes udspørger lægen om almene sygdomsforhold og medicinindtagelse.

Lægen spørger også, om du ellers er sund og rask, har fejlet noget tidligere og om du får medicin. Lægen vil også foretage undersøgelse for at finde en eventuel årsag til rejsningsproblemerne. Det kan være måling af blodtryk , undersøgelse af kredsløbsforholdet eller blod - og urinprøve for at undersøge for sukkersyge. Ofte er det vigtigt, at lægen taler med både manden hans partner.

Hvilken en behandling kan man forvente?

Hvis muligt vil man forsøge at behandle en eventuel bagvedliggende årsag til impotensen. (det kan være ved ændring af medicin, ved sexologisk rådgivning med mere). Dette er dog langt fra altid muligt - hvilket dog ikke betyder, at der ikke kan gøres noget.

Der findes en række behandlinger mod impotens. Lægen vil selvfølgelig foreslå den behandling, hvor udsigten til succes synes størst. Valget vil dels afhænge af selve årsagen til rejsningsproblemet, men også i høj grad af den enkelte mands - og hans partners - indstilling til de forskellige behandlingsformer. Derfor vil lægen som regel vil gennemgå fordele og ulemper ved de enkelte behandlinger med patienten.

Læs mere om SEKSUALITET

Sidst opdateret: 23.04.2014

Annonce