Annonce

Temperaturmetoden

Hvad er temperaturmetoden?

Andre har også læst:

Ægløsningsberegner:Beregn din ægløsning nemt og hurtigt. Læs mere

Dreng eller pige:Kan man selv bestemme kønnet? Læs mere

Debat:"Hvordan mærker I ægløsning?" Læs mere

Alt om Børn

Hvis du selv, og uden brug af andre hjælpemidler end et termometer, vil forsøge at fastslå tidspunktet for din ægløsning , kan du prøve temperaturmetoden. Det sker helt enkelt ved, at du tager din temperatur hver morgen. Sagen er nemlig den, at legemstemperaturen stiger nogle streger - op til en halv grad - i løbet af døgnet efter din ægløsning. Ved at bestemme tidspunktet for ægløsning og undgå samleje i dagene deromkring, hvor risikoen for befrugtning er størst, har du et rimeligt godt hjælpemiddel til naturlig familieplanlægning.

Temperaturmetoden kan derimod ikke bruges til, hvis man arbejder for det modsatte – at blive gravid – idet du først kan reagere, når ægløsningen har fundet sted. Og så er det måske for sent i denne omgang.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan bruges metoden?

Den såkaldte basaltemperatur måles hver morgen, straks du vågner, og før du står ud af sengen efter mindst fem timers uafbrudt hvile. Det er vigtigt, at temperaturen måles korrekt og med samme termometer hver dag. Så vidt muligt skal temperaturen måles nogenlunde på samme tid hver dag.

Temperaturen skrives ned eller indføres i et temperaturdiagram dag for dag. Når temperaturen er steget, og holder sig oppe, er ægløsning indtruffet.

Den nemmeste måde at vurdere temperaturkurven på, er ved den såkaldte tre over seks regel. Så snart der er registreret tre på hinanden følgende temperaturer, der alle er over gennemsnittet af de sidste seks forudgående dages temperatur, kan du regne med at ægløsningen er indtrådt.

Temperaturmåling kan også bruges til vurdering af, om der overhovedet indtræder ægløsning. Men vurderingen er usikker selv for trænede specialister

Annonce (læs videre nedenfor)

Læs mere om PRÆVENTION

Sidst opdateret: 02.06.2012

Annonce