Annonce

Udskrabning ved blødningsforstyrrelser

Hvad er en gynækologisk udskrabning?

En gynækologisk udskrabning, også kaldet vabrasio eller pipelleprøve, er enten en udsugning ved vacuum eller en instrumentel udskrabning af livmoderens slimhinde. En gynækologisk udskrabning kan foregå uden bedøvelse eller i lokal bedøvelse. Man lægges sjældent i hel bedøvelse.

Slimhinden i livmoderhulen opbygges og afstødes hver måned hos den fødedygtige kvinde - også kaldet en menstruation . Almindeligvis er menstruationen regelmæssig, det vil sige man bløder mellem tre og syv dage hver måned og har herefter 21-25 blødningsfri dage. Der er dog stor forskel på cykluslængden fra kvinde til kvinde.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvorfor laver man gynækologiske udskrabninger?

Det sker, at menstruationen skifter karakter, styrke og varighed, især når man er over 40 år. Det kan også være, at man pletbløder mellem menstruationen eller har pletblødninger ved samleje. Dette skyldes oftest hormonforstyrrelser eller en godartet lidelse som fx en polyp på livmoderhalsen eller inde i livmoderen. Det er derimod meget sjældent, at en kvinde, der endnu ikke er gået i overgangsalderen, har blødningsforstyrrelser, fordi hun fejler noget ondartet.

Ældre kvinder, som begynder at bløde igen efter overgangsalderen , også kaldet postmenopausal blødning, bør som regel have foretaget en udskrabning.

Hvordan foregår en gynækologisk udskrabning?

En udskrabning foregår ofte ambulant hos en speciallæge eller på sygehuset ved en gynækolog. Lægen foretager først en gynækologisk undersøgelse og en ultralydsskanning af livmoderhalsen og livmoderen. Forud for dette kan gives smertestillende medicin eller lokal bedøvelse. Herefter indføres et tyndt plasticrør i livmoderhulen og slimhinden løsnes fra indersiden af livmoderhalsen eller livmoderhulen og suges ud.

Prøven sendes til mikroskopisk undersøgelse hos en patolog. Nogle dage senere har lægen besked om årsagen til blødningsforstyrrelsen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad med unge kvinder og gynækologisk udskrabning?

Unge kvinder med blødningsforstyrrelser får næsten aldrig foretaget en udskrabning. Lokal sygdom i livmoderhulen er meget sjælden hos unge kvinder. Derimod får alle unge kvinder over 23 år tilbud om en celleprøve fra livmoderhalskanalen som en screening for livmoderhalskræft.

Er man sygemeldt efter en gynækologisk udskrabning?

Nej. Efter en udskrabning kan du måske tage fri resten af dagen, men du er hurtigt frisk igen. Det er normalt, at man pletbløder i dagene efter en udskrabning. Hvis man derimod begynder at bløde meget, eller får smerter eller feber, skal man kontakte sin læge.

Læs mere om KVINDER OG SYGDOMME

Sidst opdateret: 30.07.2012

Seneste brevkassesvar om Kvinder

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce