Annonce

Børneorm

Fakta om børneorm

  • Børneorm er en infektion med små trådlignende orme.
  • Det er oftest børn, der bliver smittet, men voksne kan også få børneorm.
  • Symptomerne er kløe omkring endetarmsåbningen, søvnbesvær og natlig uro. Kløen opstår som regel om natten og under en varm dyne.
  • Børneorm behandles med ormekur af alle i husstanden. Derudover er det vigtigt med hyppig og grundig håndvask, korte og rene negle, grundig rengøring af boligen samt skift og vask af sengetøj.

Hvad er børneorm?

Børneorm er små trådlignende orme, der er cirka en centimeter lange. Æggene er aflange, men kan ikke ses med det blotte øje. Børneorm er den mest almindelige ormeinfektion i Danmark. Navnet snyder lidt, for selvom det oftest er børn, som har børneorm, kan voksne også sagtens få dem.

Størrelsen på børneorm illustreret

Børneorm

Billede: Netdoktor.dk

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan smitter børneorm?

Børneorm smitter fra menneske til menneske. Æg kan overleve i støv og lignende i flere uger. Smitten sker især gennem hænder, legetøj og toiletbræt. Børn i daginstitutioner smitter let hinanden. Og hvis et medlem i en familie får børneorm, spreder det sig hyppigt til de øvrige familiemedlemmer.

Hvad er symptomerne på børneorm?

  • Kløe omkring endetarmsåbningen, typisk om natten og under den varme dyne.
  • Søvnbesvær og natlig uro.
  • Hos piger og kvinder kan det brede sig til skedekatar.

Symptomerne er ikke alvorlige, men ofte ret generende. Forældre opdager tit børneorm ved, at de ser små (det vil sige cirka en centimeter lange), tråd-tynde orm omkring barnets endetarmsåbning eller i barnets afføring.

Hvis flere familiemedlemmer er smittet, skal de behandles samme dag.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen stilles på baggrund af sygehistorien og eventuelt ved at iagttage og undersøge området omkring endetarmsåbningen. I nogle tilfælde vil man tage en prøve fra endetarmsåbningen og sende den til undersøgelse på sygehuset. Det foregår rent praktisk ved, at man med tape på en træspatel laver et let tryk ved endetarmsåbningen. På den måde forsøger man at fange ormene og/eller deres æg.

Hvordan behandles børneorm?

Behandlingen består typisk i en ormekur (mebendazol) af alle i husstanden, dog behandler man kun børn under 1 år i nogle tilfælde. Kuren fås på apoteket - på recept. Medicinen skal gives tre gange med cirka to ugers mellemrum.

Det er normalt tilstrækkeligt med én kur. Børn må gerne komme i daginstitution, selvom de har børneorm, men personalet skal vide besked, så man kan undgå smitte til de andre børn. Barnet skal være sat i behandling, inden det kommer i daginstitution.

Hvad kan man selv gøre?

  • Har man børneorm, bør man tage bad om morgenen for at fjerne æg og orm omkring endetarmen.
  • Det er vigtigt, at alle i familien - det vil sige både børn og voksne - vasker hænderne grundigt efter hvert toiletbesøg og før hvert måltid.
  • Man bør skifte sengetøj og undertøj hyppigt, specielt 7-10 dage efter behandlingen.
  • Tøjet vaskes på minimum 60 grader.
  • Smittede børn og voksne bør have korte negle, da ormene kan gemme sig under lange negle.
  • Rengør boligen grundigt, specielt i soveværelset. Spis ikke mad i soveværelset.

Se her, hvordan du vasker dine hænder korrekt.

Udsigt for fremtiden

Børneorm er ufarligt, men smitter let og er meget generende. Man bør derfor ved mistanke søge læge, så man kan komme i behandling. Desuden er det vigtigt at være særlig omhyggelig med hygiejnen, hvis man har børneorm.

Læs mere om BØRNESYGDOMME

Sidst opdateret: 01.04.2019

Seneste brevkassesvar om Børnesygdomme

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Medicin som kan anvendes

Ivermectin "Carefarm"
Ivermectin "Medical Valley"
Iverprasip
Scatol
Vermox
Annonce