Annonce

Faktor V Leiden

Hvad er Faktor V Leiden?

Faktor V Leiden er ikke en sygdom, men angiver forekomst af et særligt gen (arveanlæg) for en variant af æggehvidestoffet Faktor V. Dette arveanlæg er en nødvendig faktor for blodets størkningsproces. Mangler man Faktor V, har man tendens til blødning. Men har man faktor V Leiden virker faktoren godt nok i størkningsprocessen, faktisk lidt for godt. Man får en let øget tendens til blodpropper i blodkarrene, særligt i ben og lunger. Risikoen for blodprop er dog kun let øget. I Danmark har 6,6 procent faktor V Leiden, og en stor del af disse får aldrig blodpropssygdom.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvorfor får man Faktor V Leiden?

Faktor V Leiden er en nedarvet variant af faktor V. Man fødes derfor med genet (arveanlægget). Det nedarves fra en af forældrene, og man bærer det hele livet. Da man får et gen fra både faderen og moderen kan man have et (og et normalt) eller to gener for Faktor V Leiden. Dette kaldes henholdsvis heterozygot og homozygot. Har man kun et gen for Faktor V Leiden øges risikoen for blodpropper kun lidt, har man to gener øges risikoen noget mere.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan føles Faktor V Leiden?

Man har ingen symptomer, medmindre man får en blodprop.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er faresignalerne?

Det hyppigste tegn på Faktor V Leiden er en blodprop i benet . Den viser sig som et hævet, smertende og rødt ben. Langt sjældnere kan ses blodprop i lungen , som giver åndenød. Men afhængig af blodproppens størrelse kan det variere fra nærmest ingenting til meget betydelig åndenød.

En blodprop kan også ret sjældent dannes i armen eller visse andre steder i kroppen. Disse blodpropper dannes i venerne (blodårer), ikke i arterier (pulsårer). Derfor øger Faktor V Leiden ikke risikoen for en blodprop i hjertet.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad kan man selv gøre?

Som anført er Faktor V Leiden en risikofaktor for dannelse af visse blodpropper. Men det øger kun risikoen en lille smule, så mange vil aldrig få en blodprop. Man kan selv gøre visse ting for at undgå blodpropsdannelse:

  • Undgå at stå eller sidde i samme stilling i længere tid. Ved længerevarende rejser er det vigtigt at motionere med jævne mellemrum, så venepumpen bruges.

  • Overvægt og formentlig også rygning øger risikoen for disse blodpropper, så dette bør man undgå.

  • P-piller giver også en let øget risiko for blodprop. Er en ung pige af en eller anden grund blevet undersøgt, og man har fundet ud af, at hun har Faktor V Leiden, betyder dette ikke i sig selv, at hun ikke må tage p-piller. Det vil afhænge af, om hun selv eller andre i nær familie har haft blodpropper. Dette skal drøftes med hendes læge.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Påvisning af Faktor V Leiden foretages på en blodprøve.

En blodprop i benet (eller armen) finder man normalt med en ultralydsundersøgelse af benet (armen). Man undersøger benet udefra med en særlig sonde, der kan undersøge blodkarrene. Det kan også påvises med røntgenundersøgelse, efter man har sprøjtet kontrastvæske ind i blodkarrene. En blodprop i lungen er vanskeligere at påvise. Men laver normalt en undersøgelse af blodkarrene i lungen med radioaktivt mærket stof samt luftens passage i lungerne ved at indånde et andet radioaktivt mærket stof i indåndingsluften.

Udsigt for fremtiden

Mange med forekomst af Faktor V Leiden får aldrig blodpropssygdomme. Men da det øger risikoen i størrelsesordenen fem gange i forhold til andres risiko, vil en del selvfølgelig få en blodprop på et eller andet tidspunkt i livet. Risikoen øges med alderen. Men man har dog også fundet ud af, at ud af en gruppe personer på hundrede år med Faktor V Leiden havde kun få haft en blodprop.

Hvordan behandles Faktor V Leiden?

Forekomst af Faktor V Leiden skal ikke i sig selv behandles, medmindre der tilstøder en blodprop. En sådan behandles med blodfortyndende medicin. Man skal tage et stof, der modvirker effekten af vitamin K. Vitamin K er et nødvendigt vitamin i blodstørkningsprocessen. Man skal normalt behandles tre til seks måneder. Har man haft flere blodpropper forlænges perioden, nogen gange til livslang behandling. Kirurgisk fjernelse af en blodprop kan i sjældne tilfælde komme på tale.

Man vil i starten af behandlingen med blodfortyndende medicin samt i forbindelse med visse typer operative indgreb normalt give et andet stof, der hæmmer blodstørkningsprocessen, nemlig heparin.

Sidst opdateret: 01.10.1999

Medicin som kan anvendes

Annonce