Annonce

Faktor V Leiden

Hvad er Faktor V Leiden varianten?

Faktor V

Faktor V er en blodstørkningsfaktor. Når der opstår en skade på et blodkar, medvirker størkningsfaktorer i blodet til, at blødningen hurtigt standses.

Faktor V Leiden varianten er en nedarvet variant af arveanlægget (genet) for faktor V. Hvis man har Faktor V Leiden varianten af arveanlægget, ændres funktionen af faktor V. Faktor V kan stadig medvirke til at blodet størkner, men det er sværere for kroppen at bremse blodstørkningen igen. Varianten øger derfor risikoen for blodpropper. Leiden er opkaldt efter den by i Holland, hvor genvarianten blev opdaget.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvilke symptomer er der på Faktor V Leiden?

Man har ingen symptomer, medmindre man får en blodprop.

Hvorfor får man Faktor V Leiden?

Man fødes med genet (arveanlægget), som er nedarvet fra forældrene.

To varianter af Faktor V Leiden

Faktor V Leiden heterozygoti: Man kan arve Faktor V Leiden varianten fra den ene af sine forældre. Dette kaldes også Faktor V Leiden heterozygoti. Dette ses hos cirka 7 % af befolkningen i Danmark. Langt de fleste personer med Faktor V Leiden heterozygoti er raske og vil aldrig udvikle blodpropper og man får i øvrigt ingen andre symptomer ved at have varianten.

Faktor V Leiden homozygoti: Nogle få arver varianten fra begge sine forældre. Dette kaldes også for Faktor V Leiden homozygoti. I så fald har man større risiko for at udvikle blodpropper.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan undersøger man for Faktor V Leiden varianten?

Faktor V Leiden varianten undersøges med en blodprøve.

Hvilken betydning har Faktor V Leiden varianten?

Personer, som har Faktor V Leiden varianten i det ene af de to arveanlæg (heterozygoti), har cirka to gange større risiko for veneblodpropper end personer uden denne variant.

Personer, som har Faktor V Leiden varianten i begge arveanlæg (homozygoti), har markant højere risiko for veneblodpropper end personer uden varianterne. Veneblodpropper sidder oftest i ben (dyb årebetændelse) eller lunger (lungeblodprop).

Risikoen for arterielle blodpropper, der oftest forekommer i hjerte og hjerne, er ikke væsentligt øget hos personer med Faktor V Leiden varianten.

De fleste personer med Faktor V Leiden varianten får aldrig en blodprop, idet det er samspillet med andre arveanlæg, livsstil, alder og ydre omstændigheder, der er afgørende for, om man danner en blodprop.

Hvordan behandles faktor V Leiden varianten?

Patienter med en veneblodprop behandles med blodfortyndende behandling i en periode. Hos patienter med Faktor V Leiden homozygoti, som har markant højere risiko for blodpropper, laves der en individuel vurdering for, om patienten skal have mere langvarig behandling med blodfortyndende medicin.

Hos patienter med Faktor V Leiden som ikke fast modtager medicinsk behandling, bør forebyggende behandling i form af blodfortyndende behandling og/ eller kompressionsstrømper overvejes i såkaldte risikosituationer. Risikosituationer opstår eksempelvis i forbindelse med større operationer, benbrud, længerevarende sengeleje, langvarige rejser med dårlig benplads og ved graviditet, hvor blodets passage gennem benene kan være hæmmet i et omfang, der giver større risiko for at blodet klumper.

Patienter med Faktor V Leiden, som får en blodprop i hjerte eller hjerne skal have samme behandling som andre patienter med blodprop i hjerte eller hjerne.

Hvad skal man være opmærksom på med anden medicin?

P-piller og hormonbehandling

På grund af hormonernes indvirkning på blodets evne til at størkne, frarådes kvinder med faktor V Leiden at tage p-piller eller få hormonbehandling i overgangsalderen. Rent gestagenholdige præparater, såsom minipiller og spiral kan anvendes.

Skal min familie undersøges?

Hvis du eller andre i familien har haft gentagne veneblodpropper, kan det være relevant. Det er din praktiserende læge, der henviser til undersøgelsen.

Sidst opdateret: 02.08.2022

Seneste brevkassesvar om Overordnet

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Medicin som kan anvendes

Annonce