Annonce

Faktor V Leiden

Hvad er Faktor V Leiden varianten?

Faktor V

Faktor V er en blodstørkningsfaktor. Når der opstår en skade på et blodkar, medvirker størkningsfaktorer i blodet til, at blødningen hurtigt standses.

Faktor V Leiden varianten er en nedarvet variant af arveanlægget (genet) for faktor V. Hvis man har Faktor V Leiden varianten af arveanlægget, ændres funktionen af faktor V. Faktor V kan stadig medvirke til at blodet størkner, men det er sværere for kroppen at bremse blodstørkningen igen. Varianten øger derfor risikoen for blodpropper. Leiden er opkaldt efter den by i Holland, hvor genvarianten blev opdaget.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvilke symptomer er der på Faktor V Leiden?

Man har ingen symptomer, medmindre man får en blodprop.

Hvorfor får man Faktor V Leiden?

Man fødes med genet (arveanlægget), som er nedarvet fra forældrene.

To varianter af Faktor V Leiden

Faktor V Leiden heterozygoti: Man kan arve Faktor V Leiden varianten fra den ene af sine forældre. Dette kaldes også Faktor V Leiden heterozygoti. Dette ses hos cirka 7 % af befolkningen i Danmark. Langt de fleste personer med Faktor V Leiden heterozygoti er raske og vil aldrig udvikle blodpropper og man får i øvrigt ingen andre symptomer ved at have varianten.

Faktor V Leiden homozygoti: Nogle få arver varianten fra begge sine forældre. Dette kaldes også for Faktor V Leiden homozygoti. I så fald har man større risiko for at udvikle blodpropper.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan undersøger man for Faktor V Leiden varianten?

Faktor V Leiden varianten undersøges med en blodprøve.

Hvilken betydning har Faktor V Leiden varianten?

Personer, som har Faktor V Leiden varianten i det ene af de to arveanlæg (heterozygoti), har cirka to gange større risiko for veneblodpropper end personer uden denne variant.

Personer, som har Faktor V Leiden varianten i begge arveanlæg (homozygoti), har markant højere risiko for veneblodpropper end personer uden varianterne. Veneblodpropper sidder oftest i ben (dyb årebetændelse) eller lunger (lungeblodprop).

Risikoen for arterielle blodpropper, der oftest forekommer i hjerte og hjerne, er ikke væsentligt øget hos personer med Faktor V Leiden varianten.

De fleste personer med Faktor V Leiden varianten får aldrig en blodprop, idet det er samspillet med andre arveanlæg, livsstil, alder og ydre omstændigheder, der er afgørende for, om man danner en blodprop.

Hvordan behandles faktor V Leiden varianten?

Patienter med en veneblodprop behandles med blodfortyndende behandling i en periode. Hos patienter med Faktor V Leiden homozygoti, som har markant højere risiko for blodpropper, laves der en individuel vurdering for, om patienten skal have mere langvarig behandling med blodfortyndende medicin.

Hos patienter med Faktor V Leiden som ikke fast modtager medicinsk behandling, bør forebyggende behandling i form af blodfortyndende behandling og/ eller kompressionsstrømper overvejes i såkaldte risikosituationer. Risikosituationer opstår eksempelvis i forbindelse med større operationer, benbrud, længerevarende sengeleje, langvarige rejser med dårlig benplads og ved graviditet, hvor blodets passage gennem benene kan være hæmmet i et omfang, der giver større risiko for at blodet klumper.

Patienter med Faktor V Leiden, som får en blodprop i hjerte eller hjerne skal have samme behandling som andre patienter med blodprop i hjerte eller hjerne.

Hvad skal man være opmærksom på med anden medicin?

P-piller og hormonbehandling

På grund af hormonernes indvirkning på blodets evne til at størkne, frarådes kvinder med faktor V Leiden at tage p-piller eller få hormonbehandling i overgangsalderen. Rent gestagenholdige præparater, såsom minipiller og spiral kan anvendes.

Skal min familie undersøges?

Hvis du eller andre i familien har haft gentagne veneblodpropper, kan det være relevant. Det er din praktiserende læge, der henviser til undersøgelsen.

Sidst opdateret: 02.08.2022

Seneste brevkassesvar om Overordnet

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Medicin som kan anvendes

Acetylsalicylsyre "Teva"
Actilyse
Antitrombin III "Baxalta"
Argatroban "Orifarm"
Arixtra
Atenativ
Bivalirudin "Reig Jofre"
Brilique
Cablivi
Clopidogrel "Actavis"
Clopidogrel "Aristo"
Clopidogrel "Krka"
Clopidogrel "Stada"
Clopidogrel "Teva" - Udgået: 03-04-2023
Clopidogrel Zentiva
Cloriocard
Defitelio
Dipyridamol "2care4"
Dipyridamol "Strides"
Efient
Eliquis
Eptifibatid "Accord"
Flolan
Fragmin
Ghemaxan
Grepid
Heparin "Leo"
Heparin "Panpharma"
Heparin ukonserveret "SAD"
Hjercatyl
Hjerdyl
Hjertealbyl
Hjertemagnyl
Ilomedin
Iloprost "Paranova"
Inhixa
Innohep
Integrilin
Kengrexal
Lixiana
Marcoumar
Marevan
Metalyse
Novastan
Orisantin, komb.
Persantin
Plavix
Pradaxa
Prasugrel "Krka"
Prasugrel "Mylan"
Remodulin
Treprostinil "Tillomed"
Uptravi
Ventavis
Warfarin "Orion"
Warfarinnatrium "2care4"
Xarelto
Xarelto Startpakke
Annonce