Annonce

Fladlus

Hvad er fladlus?

Der findes tre arter af lus, som kan leve på mennesker: hovedlus, fladlus og kropslus. Disse tre arter kan kun leve på mennesker, og har sandsynligvis fulgt menneskeslægten igennem tusindvis af år.

Denne artikel fokuserer på fladlus. Læs mere om hovedlus her: Lus.

Fladlus er mindre (ca. 2 mm.) og mere bred i kropsformen end hoved- og kropslus. De lever først og fremmest i kønsbehåringen, men kan sprede sig til den øvrige kropsbehåring på mave, ryg, ben og i armhuler samt skæg, øjenbryn og øjenvipper. Æggene klistres fast til kropsbehåringen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Symptomer på fladlus

Symptomer på fladlus er som regel kløe, men der kan også opstå karakteristiske blå pletter på op til 3 mm. omkring de steder, hvor fladlusen har suget blod. Fladlus kan ikke overføre sygdomme.

Annonce (læs videre nedenfor)

Smitte ved fladlus

Fladlus lever hele deres liv på mennesker, og smitte sker først og fremmest ved intim kropskontakt som samleje. Fladlus, der kradses af, kan overleve i nogle få timer i omgivelserne. Så smitte fra kontakt med sengetøj, beklædning eller toiletsæder, der for nyligt har været benyttet af en person med fladlus kan ikke helt udelukkes. Fladlus er blevet mindre hyppige i takt med at intimbarbering er blevet mere udbredt.

Behandling af fladlus

Fladlus kan behandles med et lægemiddel, der kan fås i håndkøb. Midlet er et liniment (dvs. mousser og cremer eller andre flydende midler til udvortes brug), der indeholder insektgift. Kønsbehåring og anden kropsbehåring gnides ind, og sidder 12 timer, hvorefter det vaskes af. Øjenvipper må ikke behandles med midlet. Gravide og ammende bør kontakte lægen inden behandling. Du kan læse mere om lus på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Her kan du finde den nye vejledning om hovedlus udsendt i november 2012 i samarbejde mellem Skadedyrslaboratoriet, Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen beregnet til kommunale sundhedstjenester, institutioner, læger og forældre.

Annonce (læs videre nedenfor)

Læs mere om KØNSSYGDOMME

Sidst opdateret: 07.04.2015

Medicin som kan anvendes

Annonce