Annonce

Herpes genitalis

Hvad er herpes genitalis?

En smitsom virus -sygdom forårsaget af Herpes simplex virus (HSV), som rammer hud og slimhinder. Herpes viser sig ved rødme og grupper af små væskende blærer. Der kan være smerter, svie og kløe. De væskefyldte blærer brister og bliver til sår, som heler op i løbet af to-tre uger uden ardannelse. Herpes smitter ved tæt fysisk kontakt og ofte ved samleje. Herpes genitalis viser sig på kønsdelene, ved endetarmsåbningen, og ved mundsex kan et forkølelsessår smitte til kønsdelene.

Der findes to slags HSV, der begge kan angribe hud og slimhinder over hele kroppen:

 • HSV-1, den hyppigste form, er som regel begrænset til mund og læber.

 • HSV-2 findes især på kønsdelene.

Omkring 80 procent af den voksne befolkning har antistoffer mod HSV-1 i deres blod, cirka 25 procent har antistoffer imod HSV-2.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvorfor får man herpes genitalis?

Herpes genitalis er primært en seksuelt overført sygdom. Har man herpes og er gravid , skal man tale med sin læge om det. Ved fødslen kan herpesvirus overføres til barnet, hvis man har et aktivt udbrud af herpes omkring kønsdelene.

HSV angriber overhudens celler, og der dannes væskefyldte blærer. Fra overhuden bevæger HSV sig via nervebanerne ind til nervernes rødder, hvor virus bliver inaktivt. Sker der nu en beskadigelse i huden (i det område, nerven HSV sidder i, forsyner), eller svækkes dit immunforsvar for eksempel ved en kraftig forkølelse , reaktiveres HSV, og det når ud til huden og giver dig herpes.

Hvordan føles herpes genitalis?

Den primære infektion, det vil sige den første gang, man har herpes, kan have et meget forskelligt forløb: Det første herpesudbrud starter fire til syv dage efter, man er blevet smittet. En del får slet ingen eller kun meget svage symptomer, mens andre kan opleve svære symptomer med feber, muskelsmerter og hovedpine, sammen med brændende og sviende smerter på kønsdelene og ved endetarmsåbningen. Der kan være vandladningsproblemer. Blærerne bliver til sår, som heler op i løbet af to-tre uger.

Annonce (læs videre nedenfor)

Reaktivering af herpes

Man bliver ikke helbredt for herpes, for virus findes stadig i kroppen, og ind imellem kan sygdommen komme igen med et nyt udbrud. De fleste mennesker med herpes genitalis liggende "skjult" i kroppen får ingen eller kun få og milde udbrud.

Det første tegn på, at herpes genitalis er ved at komme i udbrud, er en ubehagelig prikkende eller stikkende fornemmelse. Nogle timer til et par dage efter udvikles små væskefyldte blærer på huden. I svære tilfælde kan herpes sprede sig fra kønsdelene til balder og lår.

Ved mundsex kan herpes genitalis sprede sig til mund og svælg og give anledning til en meget pinefuld halsbetændelse . Ved analsex kan herpes smitte til endetarmen og medføre udflåd evt. med blod og give smerter fra endetarmen. Herpes genitalis udbrud er oftest væsentligt mere smertefulde end almindelige forkølelsessår, men nogle mennesker får kun lidt irritation eller slet ingen symptomer. Har du herpes genitalis, bør du kun dyrke sex med kondom, hvis der er den mindste risiko for udbrud, for selv om du tilsyneladende ikke har sår, kan du smitte. Det, du måske tror, er lidt irritation eller hæmorider, kan i virkeligheden være Herpes genitalis.

Hvad kan man selv gøre for at undgå herpes genitalis?

 • Brug kondom , også til oralsex.

 • Undgå sex i perioder, hvor du eller din partner har herpes genitalis i udbrud.

 • Man skal være opmærksom på, at personer med herpes også udskiller herpesvirus, selv om de ikke har udbrud i omkring fem procent af den symptomfri periode.

 • Selv om du har herpes genitalis, kan du sagtens få det flere steder på kroppen, hvis ikke du passer på!
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan stiller lægen diagnosen herpes genitalis?

Ofte vil kombinationen af din sygehistorie og udslættets udseende give diagnosen, men for god ordens skyld bør der i skrab fra blærerne påvises virus.

Mulig forværring

 • Infektion af såret med bakterier.

 • Spredning af sygdommen til øjnene kan medføre synsnedsættelse.

Hvad kan lægen gøre?

 • Fastslå, om du har herpes genitalis

 • Undersøge dig for og behandle for en eventuel bakteriel infektion.

 • Iværksætte behandling mod herpes. Behandlingen afkorter sygdomsperioden med nogle dage. Skal behandlingen have effekt, er det vigtigt at starte allerede ved de første tegn til herpes.

 • Ved hyppige, svære tilfælde kan lægen vælge at sætte dig i forebyggende behandling med et middel mod herpesvirusinfektioner.

Udsigt for fremtiden

Herpes genitalis udvikler sig meget forskelligt fra person til person. Nogle går igennem livet med ingen eller få udbrud, mens andre har regelmæssige udbrud af lidelsen. Hyppigheden af udbruddene har heldigvis en tendens til at falde med alderen.

Hvad kan man selv gøre?

 • Find ud af, hvad der reaktiverer herpes genitalis hos dig selv, og prøv at undgå det.

 • Undgå at pille i herpesudbruddet; du kan få det andre steder på kroppen. Desuden risikerer du at inficere såret med bakterier, der kan give hudinfektion.

 • Har du mistanke om, at du har herpes genitalis, bør du henvende dig til din læge. Herpes genitalis kræver som regel lægebehandling.

Læs mere om KØNSSYGDOMME

Sidst opdateret: 28.02.2014

Medicin som kan anvendes

Annonce