Annonce

Nyrekræft

Hvad er kræft i nyrerne?

Der er to forskellige kræftformer, der kan ses i nyrerne:

  • Nyrekræft, som er kræft i selve nyrevævet (renalcellecarcinom (RCC)), og som udgør cirka 83 procent af tilfældene. Denne type nyrekræft kan i sjældne tilfælde være arvelig, men hos langt de fleste opstår den tilfældigt. Man kender ingen udløsende faktor. Nyrekræft opdeles i fire hovedtyper på basis af, hvordan vævsstrukturen ser ud. Læs mere om typer af nyrekræft her.

  • Nyrebækkenkræft, som opstår i slimhinden, der dækker indersiden af nyrebækkenet. Nyrebækkenet er det hulrum, i hvilket urinen strømmer på sin vej til urinlederen og videre til urinblæren. Denne kræft er i princippet helt den samme som blærekræft. Både blærekræft og nyrebækkenkræft kan være en følge af rygning. Nyrebækkenkræft udgør 17 procent af tilfældene.

Tilsammen opdages 1095 nye tilfælde af kræft i nyrerne om året - hyppigst hos mænd.

Se også Netdoktors nye magasin om nyrekræft

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er symptomerne på nyrekræft?

De hyppigste symptomer er blod i urinen, smerter ved nyren og en følelig udfyldning, som kan vise sig som en hævelse eller føles som et fast område mellem de nederste ribben og hoftekammen. Imidlertid optræder dette kun hos 10 procent. Sandheden er, at kræft i nyrerne kan være til stede i lang tid uden at give symptomer. Hvis man opdager synligt blod i urinen, bør man straks søge læge, og lægen bør altid lade både nyrerne og blæren undersøge.

Andre symptomer på nyrekræft er træthed samt vægttab, som ikke kan forklares med ændrede kostvaner eller ændret aktivitetsniveau.

Læs mere om symptomer på nyrekræft

Hvordan stiller lægen diagnosen kræft i nyrerne?

Blod- og urinprøver kan vise, om der er tegn på nyrekræft. Selve nyrerne undersøges først med ultralydsscanning. Hvis denne giver mistanke om kræft, skal der udføres en CT-scanning, som med stor sikkerhed kan afgøre, om der er kræft i nyrevævet. Hvis mistanken er, at der er kræft i nyrebækkenet, bør der udføres en kikkertundersøgelse i fuld bedøvelse af blæren, urinlederen og nyrebækkenet.

Læs mere: Sådan stilles diagnosen nyrekræft

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan behandles kræft i nyrerne?

Der findes flere forskellige former for behandling af nyrekræft. Hvilken behandling, man bliver tilbudt, afhænger blandt andet af, om kræften har spredt sig.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en kombination af operation for nyrekræft og medicinsk behandling af nyrekræft. Under medicinsk behandling hører målrettet behandling af nyrekræft og immunterapi af nyrekræft.

Strålebehandling af nyrekræft anvendes kun begrænset til behandling af nyrekræft, og kun i tilfælde hvor sygdommen er spredt til knogler, hjerne eller rygsøjle.

Kræft i nyrebækkenet behandles bedst ved operation, hvor både nyren og urinlederen fjernes, men ved denne kræftform kan både strålebehandling og især kemoterapi komme på tale.

Udsigt for fremtiden

Kræft i nyrerne er en alvorlig sygdom, fordi den ofte opdages ret sent i forløbet. Hvis operationen er vellykket og udført i tide, vil mere end 60 procent dog leve og have det godt mindst fem år efter operationen.

Læs mere: Livet med nyrekræft

Vil du vide mere?

Læs mere om NYREKRÆFT

Sidst opdateret: 31.08.2018

Annonce