Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Øregangsbetændelse

Ørebetændelse starter ofte med kløen i øret. Man får smerter i øret, som forværres, når man trækker eller skubber øreflippen, og når man bevæger kæben.


Opdateret: 24. Januar 2023

Fakta omøregangsbetændelse

  • Øregangsbetændelse er betændelse eller eksem i øregangshuden.
  • Det skyldes en bakterie- eller svampeinfektion, f.eks. efter irritation eller beskadigelse af huden.
  • Symptomerne på øregangsbetændelse er kløe, smerter, vandigt sekret fra øregangen og evt. let feber.
  • Behandlingen er i første omgang øredråber og -salve, der indeholder binyrebarkhormon, antibiotika og eventuelt svampedræbende stoffer.

Hvad er øregangsbetændelse?

Øregangsbetændelse er betændelse eller eksem i øregangshuden. Også kendt som ”swimmer’s ear".

Ørets anatomi. Viser indsnævring af øregang med væske fra øret.Foto: iStock

Hvordan får man øregangsbetændelse?

Øregangsbetændelse opstår, når man får en bakterieinfektion eller et svampeangreb i huden i øregangen. Betændelsen skyldes formentlig, at huden i øregangen midlertidig bliver mindre modstandsdygtig og dermed mere gennemtrængelig for bakterier og svampe. Dette kan f.eks. forekomme, hvis huden ”ligger i blød” i længere tid, hvorved den mister en del af de beskyttende fedtstoffer, der skal holde huden smidig og intakt.

Hvis huden irriteres eller bliver beskadiget af fremmedlegemer som vatpinde, ørepropper eller lignende, kan hudens beskyttende barriere også nedbrydes.

Ved ”swimmer’s ear” er årsagen megen svømning/badning, hvor øregangene ikke tømmes ordentligt for vand, når man kommer op af vandet.

Øget risiko for infektion ses ved badning i snavset vand, eller hvis man samtidig lider af sukkersyge eller andre sygdomme, som øger modtageligheden for infektioner.

Hvad er symptomerne på øregangsbetændelse?

Ørebetændelse starter ofte med kløen i øret. Efter nogen tid får man smerte i øret, som forværres, når man trækker eller skubber øreflippen, og når man bevæger kæben.

Der kan flyde tyndt vandigt sekret fra øregangen.Efter nogen tid hæver øregangen op og indsnævres, og man kan opleve nedsat hørelse.

Nogle gange kan man også få let feber.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Lægen stiller diagnosen ved at undersøge øregangen, det ydre øre og eventuelt foretage en podning fra øreflådet for at afklare, om man er smittet med en bakterie eller svampeinfektion.

I alvorlige tilfælde kan en øre-næse-halslæge suge øret rent for bedre at kunne se huden i øregangen og vurdere trommehinden og mellemøret.

Hvordan behandler man øregangsbetændelse?

Lægen vil sædvanligvis indlede behandlingen med at udskrive øredråber og -salve, der indeholder binyrebarkhormon, antibiotika og eventuelt svampedræbende stoffer. Behandlingen kan eventuelt justeres efter svar på podning fra øregangen.

Hvis ikke tilstanden bedres, kan oprensning ved øre-næse-halslæge være nødvendig. Ørelægen kan desuden behandle med gaze-strimmel vædet i øredråber, der lægges ind i øret, og eventuelt supplere med antibiotika i tabletform.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad kan man gøre for at undgå øregangsbetændelse?

Tøm øregangene for vand, når du har badet/svømmet i pool eller i havet. Det gør du sådan: Ret øregangen ud ved at hive opad, bagud og udad i ydre øre. Herefter rystes hovedet nedad mod jorden, mens du fortsat hiver dig i øret indtil vandet løber ud af øregangen. Gentag med det andet øre.

Undlad at rense øret med vatpinde, kemiske midler og lignende.

Hvis du for nylig har haft øregangsbetændelse, er det godt at starte behandling igen ved selv de mindste symptomer.

Udsigt for fremtiden

Sædvanligvis kan øregangsbetændelse helbredes på syv til ti dage. Dog er det almindeligt at opleve tilbagefald.

Betændelsestilstanden kan give kraftige smerter i øret. Betændelsen kan blive kronisk og er nogle gange særdeles vanskelig at helbrede. Der er risiko for at udvikle en byld i øregangen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.