Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Akne - myter og fakta


Offentliggjort: 26. Juni 2019

1. Bumser og akne er det samme

FAKTA! Bumser hedder (acne vulgaris) på latin og er det lægefaglige udtryk for det at have bumser. På den måde er det altså to ord for den samme lidelse. I almindelig tale skelner man dog ofte mellem bumser og akne. Har man bumser, har man måske et par enkelte her og her. Betegnelsen akne dækker typisk over, at at man er så hårdt angrebet af bumser, at det kræver en eller anden form for behandling.

2. Akne rammer kun unge

MYTE! For nogle mennesker fortsætter problemerne med akne langt ind i voksenalderen. Akne rammer dog primært unge i starten af puberteten og topper omkring 17-19-års-alderen. For de fleste vil bumser ogakne være et overstået kapitel, når de er omkring 25-30 år.Akne rammer i øvrigt lige mange mænd og kvinder, men mændene er typisk hårdere ramt.

3. Akne skyldes dårlig hygiejne

MYTE! Akne skyldes ikke dårlig hygiejne men en overproduktion af hudfedt (også kaldet talg) i hudens talgkirtler, som stopper til og bliver betændte.
I puberteten øges kroppens produktion af mandligt kønshormon både hos piger og drenge. Det får talgkirtlerne til at producere mere hudfedt, samtidig med at udførselsgangene forsnævres, så hudfedtet får svært ved at komme ud. På den måde dannes hudorme, som kan udvikle sig til ømme, røde småbuler og blive til bumser, som består af nedbrudt hudfedt. Hudfedtet nedbrydes nemlig af en hudbakterie (Propionebacterium acnes). Under nedbrydningen dannes der affaldsstoffer og fedtsyrer, som irriterer talgkirtlen, så der opstår betændelse i den – og det giver den velkendte pusfyldte bums.

4. Du får akne af at drikke mælk

MYTE! Der er ikke noget videnskabeligt bevis for, at bestemte fødemidler giver akne. Men hvis man opdager, at man får flere bumser et par dage efter at have spist eller drukket bestemt fødevarer, som for eksempel tomater, rejer, mælk eller alkohol, skal man selvfølgelig undgå det.Generelt gælder det, at hvis man det godt med sig selv, får huden det også bedre. Derfor en god idé at spise en sund og varieret kost, drikke rigeligt med vand og få regelmæssig motion.

5. Akne bliver værre, hvis du piller

FAKTA! Hvis du kradser og klemmer bumser ud, bliver det kun værre og giver ar. Der findes effektive behandlinger af akne, som man kan få i håndkøb eller på recept via læge - brug dem i stedet.

6. Akne kan ikke behandles

MYTE! Akne kan behandles!Hvis du har let akne, så start med prøv nogle af de midler, du kan få på apoteket og i supermarkedet uden recept. Det kan tage tid, før de virker, så prøv dem i seks til otte uger, inden du opgiver.

Er du stadig plaget af akne, så bestil en tid hos din egen læge, som kan vurdere, om vedkommende kan hjælpe dig, eller du skal henvises til en hudlæge.

Man inddeler akne i tre sværhedsgrader: Let, moderat og svær akne. Hvis man har en let grad af akne, kan man som regel nøjes med behandling med cremer, der smøres på huden. Hvis det drejer sig om sværere akne og akne, der danner ar, vil lægen anbefale en kombination af tabletbehandling og cremer.

7. Din akne bliver værre, hvis du skrubber huden

FAKTA! Indimellem kan du sikkert få lyst til at skure og skrubbe din akne-plagede hud, men det gør det faktisk kun værre. Vask i stedet dit ansigt to gange om dagen med en hudvenlig sæbe med en ph-værdi på omkring 6,5.

8. Fed creme forværrer din akne

FAKTA! Fedt- eller olieholdig creme eller makeup tilstopper hudens porer og kan give bumser og akne-hud. Brug derfor vandbaseret fugtighedscreme, solbeskyttelse og kosmetik, der ikke tilstopper dine porer.

9. Akne smitter

MYTE! Akne smitter ikke! Akne skyldes en overproduktion af hudfedt i hudens talgkirtler, og bumserne opstår, når hudfedtet nedbrydes.

10. Akne er arveligt

FAKTA! Akne er arveligt, så hvis en eller begge dine forældre har været plaget af akne, er risikoen for, at du også rammes, større.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons