Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Tænder og mund

Derfor bliver du tør i munden

Der kan være mange grunde til, at din mund føles som Sahara. Læs med her, og bliv klogere på, hvorfor man bliver tør i munden. Du får også en farmaceuts bedste tips mod mundtørhed.

Offentliggjort: 26. August 2020

Der kan være mange grunde til, at din mund føles som Sahara. Læs med her, og bliv klogere på, hvorfor man bliver tør i munden. Du får også en farmaceuts bedste tips mod mundtørhed.

Der findes flere former for mundtørhed. Nogle gange vil man opleve at blive tør i munden i hverdagen. For eksempel har mange måske prøvet at vågne om morgenen efter en lidt for festlig aften med en mærkelig, tør fornemmelse i munden.

Men der findes også mundtørhed, som ikke bare går væk ved at hælde en flaske vand indenbords. Mundtørhed kan for eksempel være en bivirkning ved visse typer medicin, eller det kan være stress- eller aldersbetinget.

Læs også: Tre tips mod blister

Det vigtige spyt

Ifølge farmaceut ved online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, skyldes tørhed i munden grundlæggende, at man ikke producerer nok spyt.

Der kan være flere grunde til, at spytproduktionen går i stå:

 • Det kan være en bivirkning til visse medicintyper, blandt andet blodtryksmedicin og astmamedicin.
 • Visse sygdomme, såsom stofskiftesygdomme og diabetes, kan nedsætte spytproduktionen.
 • Er man bange eller stresset, kan det påvirke den del af nervesystemet, der regulerer spytproduktionen.
 • Spytkirtlerne skrumper med alderen, og derfor vil nogle ældre opleve øget mundtørhed.

Spyt er vigtigt, hvis vi skal opretholde et godt miljø i munden. Spyttet beskytter nemlig tænderne mod caries, infektioner, syreholdige føde- og drikkevarer samt almindelig slid.

Desuden fungerer spyttet som en slags motorolie for munden. Den smører munden, så vi får lettere ved at tale, synke og tygge.

Spyttet har mange vigtige funktioner, og netop derfor er det generende, når man mangler det og oplever at føle sig tør i munden.

Læs også: Dine tænder påvirker resten af dit helbred

4 tips mod mundtørhed

Hvis du oplever at føle dig tør i munden, har farmaceut Imran Asli Biyik nogle gode råd til dig.

1. Drik rigeligt med vand.

Et voksent menneske bør drikke cirka 2 liter vand dagligt. Et regelmæssigt indtag af vand kan afhjælpe mundtørhed. Hvis man indtager sukkerholdig saft, alkohol eller tobak, kan det have modsatte effekt.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

2. Tal med lægen.

Tager man medicin, hvor mundtørhed er en bivirkning, kan det være en god ide at tale med lægen om dosis eller måske endda skifte til et andet lægemiddel.

3. Sugetabletter eller tyggegummi.

Sugetabletter eller tyggegummi kan for nogle mennesker stimulere spytkirtlerne og få dem til at producere mere spyt. Undgå huller i tænderne ved at vælge sukkerfri varianter.

4. Hold en god mundhygiejne.

Det er vigtigt at børste tænder to gange dagligt i cirka to minutter ad gangen. Tandtråd er også en god ide for at rense områderne mellem tænderne. Husk også at gå til tandlægen regelmæssigt. Anbefalingen lyder, at har man sunde og raske tænder og mund, bør man gå til tandlægen 1 gang årligt. Hvis man har behov for yderligere behandling, eller hvis man har sygdom i munden, vil man blive kaldt ind oftere.

Gode råd fra apoteket

Mundtørhed skyldes nedsat spytproduktion. Oplever du at være tør i munden, kan du købe produkter, der kan afhjælpe de gener, der er ved mundtørhed

 • Eksempel på midler: Produkter til at afhjælpe mundtørhed
 • Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


  Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik og Netdoktors egen artikel Mundtørhed

  Kommentér denne artikel

  Der er endnu ingen kommentarer på denne side


  Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

  Annons