Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Tænder og mund

Din mund er vigtig for din sundhed

For et sundt og langt liv skal vi som bekendt spise sundt, dyrke motion, mindske vores indtag af alkohol og undgå rygning. Men noget, vi måske ikke er klar over, er, at vores mundhule også er et vigtigt parameter for vores sundhed – og for udviklingen af sygdomme nu såvel som på sigt.


Opdateret: 20. September 2024

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk

Vi ved det godt. For at leve længe og leve godt skal vi undgå eller begrænse de helt gængse faldgruber. Usunde sager, inaktivitet, alkohol, rygning, stress og så videre. Men vidste du, at sygdom i mundhulen faktisk har 1:1-sammenhæng med en lang række sygdomme?

Det fortæller Christian Damgaard, lektor og ph.d. ved Odontologisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. Han forsker i parodontologi, det vil sige betændelsessygdomme i tændernes støttevæv, og fortæller, at netop sygdomme og betændelse i mundhulen kan have en lang række alvorlige konsekvenser for din sundhed nu og på sigt:

- Jo mere sygdom, du har i mundhulen, jo større risiko er der for sygdom udenfor mundhulen. Især i forbindelse med tandkødsbetændelse, der ubehandlet vil sprede sig ned langs tandrødderne og ultimativt vil føre til tandtab. Dette kaldes også parodontitis, siger Christian Damgaard og uddyber:

- Parodontitis er en betændelsessygdom, der fører til nedbrud af kæbeknoglen, som tænderne sidder i. Betændelsesstofferne produceres i tandkødet, og bakterier fra tandkødslommerne kan ved parodontitis sprede sig til kredsløbet og videre rundt i kroppen via blodet. På den måde bidrager parodontitis potentielt til infektioner andre steder i kroppen og øger risikoen for at udvikle sygdomme langt væk fra mundhulen.

Sygdommen er alvorlig, fordi du kan miste dine tænder, hvis du ikke starter i behandling i tide, men også på grund af risikoen for andre sygdomme, som parodontitis kan resultere i. Selv små tiltag kan forebygge parodontitis – og er skaden sket, kan du stadig effektivt blive behandlet.

5 skarpe råd fra eksperten: Sådan kan parodontitis forebygges

  1. Brug en elektrisk tandbørste til at fjerne bakterier fra tænderne
  2. Byt tandtråden ud med en mellemrumsbørste – de renser mere effektivt
  3. Ha’ en regelmæssig tilknytning til tandplejen, så du går regelmæssigt til tandlæge eller tandplejer
  4. Undgå rygning og nikotin generelt
  5. Børst minimum 2 minutter 2 gange om dagen – har du parodontitis, er det dog vigtigt at børste længere tid

Psst … Husk, at en tand er mere rund end firkantet og har fem flader: forside, bagside, tyggeflade, højre og venstre side, og alle flader skal børstes grundigt. 

Kilde: Christian Damgaard

Mulige følgesygdomme

Har du parodontitis, peger forskning på, at risikoen for at udvikle type 2-diabetes er dobbelt så stor, som hvis du ikke havde parodontitis. Samtidig er risikoen for at udvikle leddegigt 50 % større, hjertekarsygdomme 50 % større, Alzheimers 20 % større, udvikling af cancer i mavetarmkanalen 20 % større samt 50 % større risiko for inflammatoriske tarmsygdomme.

Kilde: Christian Damgaard

Som et stort betændt sår i munden

Sygdomme i mundhulen kan du ikke nødvendigvis selv mærke, før det er meget fremskredet. Dette gør sig også gældende ved parodontitis, der er en ’stille’ sygdom, de fleste først opdager, når de går til tandlæge.

Og dét er ifølge Christian Damgaard ikke hensigtsmæssigt, da det at have parodontitis svarer til at have et betændt sår i munden på størrelse med en knytnæve:

- Når du har parodontitis, får du sår på indersiden af tandkødslommerne, og bakterierne på tændernes overflade kan via disse sår trænge direkte ind i blodbanen. Når først bakterierne fra mundhulen er kommet over i blodbanen, vil de binde sig på overfladen af de røde blodlegemer, og denne binding bruger en del af immunforsvaret, så det bliver sværere for de hvide blodlegemer at dræbe bakterierne og dermed fjerne betændelsestilstanden i kroppen, som kommer fra munden, siger han.

Bakterierne, som er karakteristiske for parodontitis, vil derfor være længere tid i vores kredsløb, hvor de kan bidrage til en konstant lav betændelsestilstand i kroppen – og det er derfor, parodontitis øger risikoen for at udvikle en lang række sygdomme. Men også fordi, at tænderne er hårdt væv, der ikke fornyes, som hud og hår for eksempel gør. Et knækket stykke hår vokser ud igen, det gør en beskadiget tand ikke, forklarer han:

- De betændelsesstoffer, der bliver produceret, spreder sig så ud i kredsløbet, og immunforsvarets aktive celler, der kommer fra mundhulen ved parodontitis, er tilbøjelige til at være mere reaktive, når de spredes til andre dele af i kroppen. Det betyder, at når disse så rammer åreforkalkninger, betændte led eller noget tredje, kan de bidrage til at forværre den igangværende sygdomsproces.

40 % af voksne danskere har parodontitis

Sygdommen rammer 40 % af den voksne danske befolkning over 40 år. Tallet vil være højere, når du er fyldt 60, for jo ældre du er, desto større risiko er der for at udvikle parodontitis. Det skyldes dels, at tænderne har været udsat i længere tid, og dels at vævet bliver svagere og mere skrøbeligt med alderen.

Derfor er det i Christian Damgaards optik vigtigt, at danskerne har en regelmæssig tilknytning til tandplejesystemet:

- Jo længere tid du venter med at blive undersøgt, jo større risiko er der for, at der når at udvikle sig noget – og derfor er risikoen for at skulle behandles derfor også større. Samtidig er det både sværere at komme til bunds med, men der bliver også en meget større egenbetaling på behandlingen, siger Christian Damgaard.

Mennesker, der i forvejen har en betændelsessygdom, som psoriasis, inflammatorisk tarmsygdom og systemisk lupus erythematosus (SLE), har ligeledes større risiko for at få parodontitis – ligesom der er større risiko for at udvikle andre betændelsessygdomme, hvis du har parodontitis. Men det er ikke det eneste.

- Der er også en påvirkning kognitivt, da forskning viser, at de bakterier, der findes i forbindelse med parodontitis, også er dem, du kan finde i åreforkalkninger samt i hjernen på dem, der har Parkinson og Alzheimers, forklarer han.

God, sikker behandling

Det er vigtigt for Damgaard at fastslå, at udviklingen af parodontitis ikke nødvendigvis behøver at hænge sammen med dårlig mundhygiejne. Nogle er disponeret for det genetisk, og hvem, det er, kan ikke siges:

- Når først du har betændelsen, er den gode mundhygiejne dog ekstra vigtig, og alt efter graden af sygdommen er det også vigtigt at få fjernet bakteriebelægningen på tandrodsoverfladen hos tandlægen eller tandplejer. Hvis ikke det hjælper, kan vi bruge tandkødskirurgi, hvor vi skubber tandkødet til side, fjerner betændelsesvæv, renser rodoverfladerne for så at sy tandkødet pænt sammen igen, siger han.

Behandlingsforløbet kan koste flere tusinde kroner og består af en længere proces, der ved systematik typisk varer omkring et år alt efter omfanget af sygdommen. Men der er også rigtig stor vinding at hente ved behandlingen.

- Vi tandlæger hjælper patienterne med at blive bedre til at passe på sine tænder og lægger en god plan, så vi i fællesskab med patienten får behandlet dem raske igen, afslutter Christian Damgaard.

 

Behandlingsforløbet step by step:

1. Få dybdegående tandrodsrensninger hos din tandlæge eller tandplejer

2. Er tandrodsrensningerne ikke nok, kan tandkødskirurgi være nødvendigt

3. Når behandlingerne er overstået, er det vigtigt fortsat at have et godt samarbejde med din tandlæge og/eller tandplejer. Har du først udviklet parodontitis, kan det komme igen, især hvis du ryger eller ikke får børstet tænderne ideelt

4. Tandlæger og tandplejere vil uddanne dig i, hvordan du børster tænderne mest effektivt. Det bedste er generelt at bruge en elektronisk tandbørste til at børste dine tænder, da den mest effektivt kommer alle flader rundt

5. Pres børsten forsigtigt mod tænderne i overgangen til tandkødet, og børst i små cirkulære bevægelser. Børst forsigtigt videre, selvom tandkødet bløder

Kilde: Christian Damgaard

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.