Annonce

Virus på balancenerven

Virus på balancenerven (neuritis vestibularis) er en svimmelhedssygdom, der skyldes påvirkning af den ene balancenerve. Balancenerverne er de to nerver, der forbinder hjernen med ligevægtsorganet (i det indre øre) i henholdsvis højre og venstre øre. Svimmelhedssymptomerne skyldes formentlig en virusinfektion.

Hvordan føles virus på balancenerven?

Pludselig, kraftig svimmelhed, der føles som om man selv eller ens omgivelser drejer rundt som en karrusel. Der vil i reglen være kvalme og i starten også opkastninger. Svimmelheden er mindst udtalt, når man ligger stille og forværres, når man bevæger sig eller drejer hovedet hurtigt.

Annonce (læs videre nedenfor)

Det videre forløb

I typiske tilfælde må man være sengeliggende de første dage, hvorefter svimmelheden aftager, så man gradvist på ny kan bevæge sig omkring. De fleste er raske efter få uger. Især ældre mennesker kan dog efterfølgende have vedvarende let balanceusikkerhed.

Kan tilstanden behandles?

  • Der findes ingen medicin, der kan afkorte forløbet. Søsygetabletter eller stikpiller kan dog hjælpe mod kvalme og opkastninger.

  • Det er vigtigt, at man, når den værste svimmelhed er overstået, presser sig selv i gang med at bevæge sig - også selv om det føles ubehageligt.

  • Man bør gennemgå en grundig undersøgelse hos ørelægen i forbindelse med sygdommen eller kort tid efter.
Annonce (læs videre nedenfor)

Kan virus på balancenerven forveksles med andre sygdomme?

  • Menieres sygdom viser sig ved svimmelhedsepisoder, der optræder i anfald. Anfaldene varer fra få timer til et til to døgn. Der er typisk tillige øresusen (tinitus) samt påvirkning af hørelsen på det syge øre.

  • Vertigo cefalostatica (anfaldsvis, stillingsbetinget svimmelhed). Er hyppigere. Udløses ved en bestemt drejning af hovedet til en af siderne. Det enkelte anfald varer kun fra sekunder til ganske få minutter. Sygdommen går som regel i ro efter nogle måneder, men ørelægen kan ofte kurere sygdommen på få dage ved nogle specielle håndgreb.

Sidst opdateret: 15.01.2004

Seneste brevkassesvar om Øre, næse og hals

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce