Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

C-vitamin

C-vitamin har betydning for kroppens immunforsvar, dannelse af aminosyrer, collagen, jern samt hormonerne noradrenalin og adrenalin.


Opdateret: 5. December 2024

C-vitamin

Fakta om C-vitamin

  • C-vitamin spiller en vigtig rolle for blandt andet immunsystemet og bindevævet.
  • C-vitamin findes især i frugter og grøntsager.
  • Hvis man mangler C-vitamin i en længere periode, kan det føre til sygdommen skørbug. 
  • Generelt får danskerne tilstrækkeligt med C-vitamin. 

Hvad er C-vitamin?

C-vitamin kaldes også ascorbinsyre. Hvis man køber vitaminpiller, sælges C-vitamin ofte under den form, der kaldes ascorbat, for eksempel natriumascorbat eller nascorbat. C-vitamin er vandopløseligt og findes primært i frugt og grøntsager.

C-vitamin (ascorbinsyre) har en række meget vigtige funktioner i kroppen. C-vitamin er f.eks. hjælpestof for flere enzymer, der medvirker til dannelse af collagen (protein i bindevæv), carnitin og neurotransmittere (signalstoffer). C-vitamin medvirker til at forbedre optagelsen af jern (non-hæmjern) fra maden og er en såkaldt antioxidant.

Læs mere: Hvad er antioxidanter?

Behovet for C-vitamin er øget ved stærk fysisk aktivitet, f.eks. atleter og personer der er under ekstremt fysisk stress. Årsagen er formentlig en kombination af øget behov/forbrug og øget udskillelse med urinen.

Hvad bruger kroppen C-vitamin til?

C-vitamin (askorbinsyre) er en antioxidant, der for eksempel kan inaktivere mulige kræftfremkaldende stoffer som nitrosaminer. C-vitamin har betydning for kroppens immunforsvar, dannelse af aminosyrer og dannelsen af hormonerne noradrenalin og adrenalin.

Immunforsvar

C-vitamin har indvirkning på kroppens immunforsvar og beskytter blandt andet imod virus og bakterier.

Dannelse af aminosyrer

Sammen med jern er C-vitamin nødvendigt for dannelsen af en af de 20 aminosyrer, kroppen bruger til at opbygge protein. Denne aminosyre indgår i proteinet kollagen, der er en vigtig bestanddel i sener, brusk, tandkød og knogler. Mangler man kollagen medfører det, at de mindste blodkar bliver skøre, og sår heler dårligt. Da der indgår kollagen i både brusk og knogler, bliver dannelsen af dette væv også defekt. Får man ikke tilstrækkelig C-vitamin, medfører det på længere sigt skørbug (alvorlig C-vitaminmangel).

Dannelse af hormoner

C-vitamin bruges af binyrerne til at danne hormonet noradrenalin og adrenalin. Adrenalin bruges blandt andet som signalstof fra nerveceller, når man er fysisk aktiv, og hjertet skal øge pulsen, men også når der skal sendes signal til de små hår på armene, til at de skal rejse sig ved kulde.

C-vitamin findes i store mængder i binyrerne, bugspytkirtlen, testiklerne, æggestokkene og i de hvide blodlegemer.

Der er nogle studier, der peger på, at en kost med et højt indhold af C-vitamin medfører en lavere risiko for udvikling af kræft. Derimod har studier af C-vitamin givet som kosttilskud ikke fundet en nedsat kræftrisiko. Der er ikke noget, der tyder på, at C-vitamin øger kræftrisikoen. Grønt, frugt og bær indeholder en række beskyttende stoffer, som ikke kun er vitamin C.

Hvor optages C-vitamin i kroppen?

C-vitamin optages fra den del af tyndtarmen, der starter nærmest mavesækken (på latin jejunum). Man anslår, at det samlede indhold af C-vitamin i kroppen under normale omstændigheder er cirka 1,5 gram.

Hvor findes C-vitamin i kosten?

De fleste dyr danner selv C-vitamin, men mennesket kan ikke selv danne stoffet i kroppen. Derfor skal vi have det tilført med kosten.

C-vitamin findes for eksempel i:

  • Citrusfrugter
  • Kiwier
  • Bær (fx solbær)
  • Frugt, generelt
  • Tomater
  • Grøntsager f.eks. blomkål
  • Kartofler
  • Grønne bladgrøntsager

I Danmark får vi den største del af vores C-vitamin fra grøntsager, frugt og kartofler. Kartofler har et relativt lavt indhold af vitamin C og kun en vis del af året. Da indtagelsen er relativt høj i Danmark er kartofler alligevel en vigtig kilde til vitamin C. C-vitamin er også ofte tilsat som konserveringsmiddel i kosten.

c vitamin kost

C-vitamin findes blandt andet i citrusfrugter og grøntsager. Foto: IStock.com

C-vitaminet nedbrydes af kogning, lys, ilt, rygning og varme.

C-vitamin øger optagelsen af den type jern, der findes i grøntsager og lignende med op til fire gange. Det øger dog ikke optagelsen af jern fra kød- og blodprodukter.

Læs mere: Hvor findes jern i kosten?

Hvor meget C-vitamin må man tage?

Anbefalet daglig dosis C-vitamin for voksne mænd og kvinder er henholdsvis 95 og 110 milligram per døgn. Gravide og ammende bør dog indtage henholdsvis 105 og 155 milligram per døgn.

Danskerne får i gennemsnit 110 mg C-vitamin pr dag.

Generelt kan man tåle en del uden bivirkninger.

Overskud, det vil sige C-vitamin der ikke optages i tarmen, udskilles gennem urinen. Store doser C-vitamin fra tilskud, men ikke fra fødevarer, kan give diarré. Spiser man store mængder, nedsættes den procentvise optagelse kraftigt.

Hvad er symptomerne på C-vitaminmangel?

I Danmark og andre industrialiserede lande ses sygdommen skørbug som følge af C-vitaminmangel meget sjældent og stort set kun hos personer, der spiser meget ensidigt. Tidligere har der været stor fokus på, at C-vitamin kunne forebygge forkølelser hos i øvrigt raske personer. I undersøgelser har man ikke kunnet påvise dette. Måske kan C-vitamin hos personer med stærk fysisk aktivitet reducere hyppighed af forkølelser.

De første tegn på C-vitaminmangel (skørbug) kan være:

  • Træthed/udmattethed
  • Irritabilitet
  • Muskel- og knoglesmerter
  • Blødninger (røde/brune pletter) i huden.

Senere symptomer er:

  • Hævet og blødende tandkød
  • Åndedrætsbesvær
  • Depression
  • Kramper og chok.
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan behandles C-vitaminmangel?

Ved C-vitaminmangel består behandlingen i at give tilskud af C-vitamin.

Hvad skal man være opmærksom på?

Man skal være forsigtig med at indtage C-vitamin, hvis man:

  • har øget jernindhold i kroppen (hæmokromatose).
  • har diarré.
  • har tendens til nyresten.
  • er i behandling med blodfortyndende medicin.

Er man i tvivl om, hvorvidt man skal eller ikke skal tage tilskud af C-vitamin, bør man konsultere sin læge.

Hvad er symptomerne på overdosering af C-vitamin?

Overdosering sker kun sjældent, da C-vitamin er vandopløseligt og kroppen derfor kan udskille overskud af C-vitamin gennem urinen. Indtager man mere end to-fire gram C-vitamin dagligt, kan det medføre diarré og risiko for nyresten. Overdosering kan også give oppustethed.

Holder man op med at spise C-vitamin, efter at have indtaget store doser C-vitamin igennem længere tid, kan det give symptomer på C-vitaminmangel.

C-vitamin og medicin

Får man receptpligtig medicin eller benytter håndkøbsmedicin i en længere periode anbefales det generelt, at man kontakter sin læge eller forhører sig på apoteket med hensyn til vitaminer og eventuelt vitamintilskud. Store doser C-vitamin kan forstærke virkningen af blodfortyndende medicin.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.