Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

Mangan

Mangan et grundstof, det vil sige et enkelt atom. Mangan findes i rigelige mængder i for eksempel fuldkornsprodukter, nødder og grønne bladgrøntsager.

Opdateret: 12. Juni 2019

Hvad er mangan?

Hvor vitaminer er molekyler sammensat af et større eller mindre antal atomer forbundet med hinanden, er mangan et grundstof (nr. 25 i det periodiske system), det vil sige et enkelt atom.

I kroppen findes sammenlagt 10 til 20 milligram mangan. Kun fem procent af kostens mangan optages fra mave-tarm-kanalen. Mangan aktiverer en lang række enzymer.

Hvad bruger kroppen mangan til?

Mangan indgår i to metallo-enzymer (pyruvatkarboxylase og superoxiddismutase). Et enzym er et kemisk stof, som accelerer stofskiftets kemiske reaktioner. Disse to deltager i stofskiftets omsætning af kulhydrater og fedtstoffer ved neutralisering af frie radikaler.

Hvor findes mangan i kosten?

Mangan findes i rigelige mængder i:

  • Fuldkornsprodukter
  • Nødder
  • Grønne bladgrøntsager
  • Te.

Hvor meget mangan må man tage?

Behovet for mangan er ikke kendt, men et indtag på 2,5 og 1,8 milligram for henholdsvis mænd og kvinder menes at være tilstrækkeligt til at dække alles daglige behov. Vitamin og mineraltabletter bidrager med 2-5 milligram per dosis. Dansk kost tilfører i gennemsnit 3,9 milligram dagligt.

Hvad er symptomerne på manganmangel?

Selvom optagelsen af mangan ikke er særlig, forekommer kostbetinget mangel. Der er kun beskrevet et tilfælde af manganmangel, nemlig en forsøgsperson, der deltog i en videnskabelig kostundersøgelse og ved en fejl fik manganfattig kost. Her var symptomerne vægttab og hududslæt samt ændringer af negle- og hårvækst.

Hvad er symptomerne på overdosering af mangan?

Overdosering forekommer primært i bestemte typer erhverv, hvor man kan komme til at indånde det, for eksempel ved minedrift, i industri eller gennem sprøjtegifte i landbruget. Mangan ophober sig i en type nerveceller (astrocytter), og ødelægger deres funktion. Forgiftningen viser sig ved Parkinsonlignende symptomer, som er:

  • muskelstivhed
  • rysten, som en rysten i hvile
  • langsomme bevægelser.
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Mangan og medicin

Får man receptpligtig medicin eller benytter håndkøbsmedicin i en længere periode anbefales det generelt, at man kontakter sin læge eller forhører sig på apoteket.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.