Hvad er pantotensyre?
Pantotensyre er et vandopløseligt vitamin, der hører til gruppen af B-vitaminer, B5. Navnet stammer fra det græske ord panthos, der betyder "overalt". Det findes da næsten også i alt levende materiale.
Hvad bruger kroppen pantotensyre til?
Pantotensyre har en meget central placering i stofskiftet. Det indgår som byggesten i stoffet Coenzym A, der er nødvendigt for forbrændingen af fedt, protein og kulhydrat til energi.
Stoffet er også en vigtig komponent i dannelsen af acetylkolin - et vigtigt signalstof i centralnervesystemet.
Pantotensyre indgår også i produktionen af binyrebarkhormon, galdesyrer, kolesterol og kønshormoner.
Hvor findes pantotensyre i kosten?
Pantotensyre findes i de fleste fødevarer. Kød, fuldkornsprodukter, broccoli, ærter og bønner er gode kilder, mens de vigtigste kilder til pantotensyre i danskernes kost er mælk, æg, lever og bælgfrugter.
Hvor meget pantotensyre må man tage?
Der findes ingen officielle anbefalinger for indtag af vitaminet. I USA skønnes det daglige behov at være fire milligram. Man ved ikke, hvor meget man egentlig har brug for. Men da det findes i de fleste fødevarer, kan man næsten ikke komme i underskud af dette vitamin.
Ved opvarmning under madlavning kan der dog tabes op til 50 procent.
Hvad er symptomerne på pantotensyremangel?
Pantotensyremangel ses så godt som aldrig, kun ved svær underernæring eller ved indtagelse af en syntetisk kost uden pantotensyre. Herfra ved man, at mangel kan føre til træthed, hovedpine og diarré.
Hvad er symptomerne på overdosering af pantotensyre?
Indtagelse af meget store doser kan give diarré.
Pantotensyre og graviditet
Man må gerne tage pantotensyre under amning eller graviditet.
Pantotensyre og medicin
Får man receptpligtig medicin eller benytter håndkøbsmedicin i en længere periode anbefales det generelt, at man kontakter sin læge eller forhører sig på apoteket med hensyn til vitaminer og eventuelt vitamintilskud.