Brevkasse

Her kan du se alle spørgsmål og svar fra lægen om afhængighed og misbrug 


Spørgsmål   Afhængighed og misbrug

Spørgsmål: Kan man arve afhængighed?

Kære Netdoktor

Jeg er 23 år gammel, og har været afhængig af nikotin siden jeg var 16. Jeg er bipolar og har ADHD, og begge mine forældre samt mange medlemmer af min fars familie er/var faste rygere. Derudover har de og jeg også et relativt højt indtag af alkohol - dog ikke i så høj grad, at det har haft sociale konsekvenser eller nedsat deres funktionsdygtighed. Mit spørgsmål er, om nogle mennesker har nemmere ved at udvikle afhængighed og hvorfor. Jeg er klar over, at mennesker med psykiske lidelser er mere disponerede for at ty til stoffer, der øger ens dopaminniveau, men jeg er nysgerrig på, om der også er nogle rent biologiske arvelige faktorer, der øger risikoen for at udvikle afhængighed eller om det udelukkende er korreleret med psykiske betingelser. Jeg har venner, der, selvom de i perioder har haft samme indtag af nikotinprodukter som jeg selv, uden de store problemer har kunnet stoppe, hvorimod jeg selv og mange andre har ekstremt svært ved at lægge cigaretterne og snusen på hylden. Jeg håber, at mit spørgsmål er tilstrækkeligt uddybet.

Mvh En Spørger

Svar:

Kære spørger

Tak for din mail i hvilken du fortæller, at du lider af bipolar affektiv sindslidelse samt ADHD og har været nikotinafhængig i 7 år og at du drikker en del alkohol. Mange medlemmer af din familie er/var rygere og du.

Du spørger om, hvorvidt nogen mennesker nemmere udvikler afhængighed og i givet fald hvorfor.

Det er et rigtig godt spørgsmål, som der desværre ikke kan svares entydigt på. Som du selv nævner, så ser man desværre en del stofafhængighed blandt mennesker med sindslidelser, men det er også som om nogen mennesker (også uden sindslidelser) simpelthen bare lettere udvikler afhængighed end andre.

Det er også som om man i visse miljøer, ser mere misbrug end i andre - hvilket rejser spørgsmålet om, hvorvidt afhængighed/misbrug er et udslag af arv eller miljø. Det er umuligt at svare på, men sandheden er nok, at det er både og.

Hvis man vokser op i en familie, hvor problemerne "løses" ved, at man drikker en masse alkohol og ryger cannabis, ja, så er der en risiko for, at man indlærer og gentager denne adfærd som en løsningsmodel når man konfronteres med problemer. Omvendt er der dog formentligt også et genetisk element i misbrug og afhængighed. Man har bla forsket i "genome wide associations" som basis for variation i fænotyper (altså en slags personlighedstræk som de manifesterer sig hos den enkelte) - det er ganske avanceret forskning og det fører for vidt at forsøge at redegøre herfor her. Imidlertid synes de genetiske variationer at medvirke til en del af den forskel man (og også du) observerer fsv angår risikoen for at udvikle afhængighed, toleransudvikling, ophørssymptomer/abstinenser samt "craving".

Jeg håber, at ovenstående giver mening. Slutteligt: du skriver at du selv har meget svært ved at lægge cigaretter og snus på hylden. Det er meget vigtigt at du holder op - man høster en stor helbredsgevinst når man holder op med at bruge tobaksprodukter. Men: det er jo svært. Imidlertid findes der jo mange hjælpemidler i form af ryge-stopskurser, apps, sprays/smeltetabletter/plastre samt medicin (receptpligtig).

På trods af, at du nok er genetisk disponeret til afhængighed, så ønsker jeg for dig, at du bliver røg- og snus-fri.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Hans Mørch, speciallæge i psykiatri.


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Hvor længe kan alkohol spores ved en CDT test?

2024-08-27 | 17:22

Kan man arve afhængighed?

2023-05-16 | 08:33

Bliver man steril af at tage ketamin?

2023-02-6 | 23:39

Druk er ikke ufarligt

2020-10-11 | 14:30


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.