Annonce

Skal jeg henvende mig til lægen med min hjertebanken?

Spørgsmål

Jeg er 77 år, kvinde og har KOL. Fik diagnosen for ca. 6 år siden, men er endnu ikke så hårdt ramt så jeg er iltbruger. Normalt kan jeg stadig gå et par km med hunden. Er i øvrigt undervægtig og ryger (ved godt det sidste er tåbeligt). Det medfører naturligvis også megen hoste fortrinsvis morgen og aften.

Nu er mit problem, at den seneste uge får jeg ”anfald” med stærk hjertebanken. Faktisk så slemt, at det føles som halsen snører sig sammen. De kan komme 2-3 gange dagligt

Jeg har haft det fint i dag. Ryddet op i drivhuset og så ville jeg gå en tur med hunden.

Efter 50 meter kom ”anfaldet” med hurtig, uregelmæssig puls og stærk hjertebanken. Det var på ikke p.g.a. anstrengelse med at gå, for det kommer såmænd også, når jeg bare sidder.

Bortset fra at jeg af og til kan være lidt nedtrykt over det dårlige helbred, er jeg normalt ret flegmatisk, så de første dage tog jeg det meget roligt, men nu er jeg da bekymret.

Mange hilsner

En spørger

Pige/kvinde, 77 år, 174 cm, 49 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej Spørger,

Hvis man oplever periodevis hjertebanken med uregelmæssig puls må man mistænke hjerteflimmer eller anden rytmeforstyrrelse i hjertet.

Atrieflimren- eller flagren skyldes at de elektriske impulser i hjertet ikke forløber regelmæssigt. De typiske symptomer er hjertebanken, træthed, åndenød og evt. svimmelhed og besvimelse/nærbesvimelse. Hjerteflimmer kan komme periodevist eller være konstant. Årsagerne kan spænde bredt: lungesygdom (f.eks. KOL), hjertesygdom, stofskiftelidelse, feber og mange andre. Behandlingen tilpasses årsag og forsøger at korrigere denne om muligt.

Øvrig behandling sigter at få hjertet til at have regelmæssig rytme med puls inden for normalområdet og eventuelt også blodfortyndende behandling. Behandlingsstrategien kan være kompliceret.

Når man henvender sig til sin praktiserende læge vil denne lægge udredningsprogram ud fra symptomer. Dette vil typisk indebære stetoskopi af hjerte, måling af blodtryk, hjertediagram (EKG), blodprøver og eventuel lungefunktionsundersøgelse.

Jeg vil råde dig til at kontakte din privat praktiserende læge med henblik på afklaring af dine symptomer.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Sidst opdateret: 09.02.2018

Annonce