Annonce

Tilbagevendende hjertebanken. Er der noget galt?

Spørgsmål

Hej Netdoktor.

Jeg har i et par år lagt mærke til, at mit hjerte nogen gange ændrer rytme. På den måde, at mit hjerte lige pludselig banker 3-4 gange meget hurtigt, og så falder det tilbage til den normale rytme igen. Jeg kan også mærke mine hjerteslag en del mere tydeligt, men registrerer det kun, når jeg hviler mig. Det sker oftere hvis jeg er stresset, men kan også opleve det normalt(oplever det et par gange om ugen).

Det skal også siges, at jeg har røget e-cigaret (med nikotin) i lidt over et år, men jeg mener også, at jeg oplevede det før jeg startede med at ryge. Jeg føler tilgengæld bare, at det er blevet meget hyppigt/tydeligt her indenfor det sidste halve år.

Jeg dyrker intensiv styrketræning mindst 4 gange om ugen, som jeg har gjort længe nu, så det kan ikke være manglende aktivitet.

Håber i kan hjælpe :)

Hilsen

En spørger

Dreng/mand, 17 år, 181 cm, 72 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej Spørger,

Det er ikke ualmindeligt at man oplever hjertebanken kortvarigt og ofte er dette ufarligt. Det er dog vigtigt at få afklaret om der skulle ligge en alvorlig tilstande til grund for hjertebanken. Hjertebanken kan skyldes sygdom i hjertet, men kan også skyldes sygdom fra andre organer. Hvis der er tale om hjertesygdom vil hjertebanken typisk ledsages af andre symptomer (åndenød, svimmelhed, besvimelse mv.). Sygdomme som ikke stammer fra hjertet kan f.eks. være højt stofskifte, lav blodprocent, angst eller der kan være tale om påvirkning f.eks. kaffe, rygning mv.

For at komme en nærmere afklaring vil man typisk starte med at lave en hjertediagram som er en undersøgelse egen læge kan lave. Proceduren er at man ligger på en briks men man får sat elektroder på brystkasse/arme/ben. Disse kan registrer den strøm som automatisk dannes, og løber, gennem hjertet. Man vil derfor relativt hurtigt kunne afdække en række lidelse på denne måde. For at afklare andre lidelse (f.eks. stofskifte, sukkersyge mv.) kan man tage blodprøve. Ofte vil lægen også lytte på hjerte og lunger med stetoskop og måle blodtrykket.

Jeg vil råde dig til at kontakte din privat praktiserende læge og beskrive dine symptomer så denne kan vurdere eventuel videre udredning.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 14.10.2018

Annonce